REAL LIFE FAMILY MATTERS

5 πράγματα που δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά για εσάς


10 Νοεμβρίου 2015

375b5fff7708a96c6a18de5e3be6561aκαθετσα.jpg

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα σε εκείνα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά σας και σε εκείνα που οφείλετε να κρατάτε μόνο για εσάς. Καλό θα ήταν τα παιδιά να μην είναι μπροστά σε όλες τις συζητήσεις των μεγάλων, γιατί μερικά πράγματα είναι προτιμότερο να μένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Δείτε παρακάτω όλα όσα δεν χρειάζεται να αποκαλύπτετε στα μικρά σας.

Πόσο κοστίζουν τα πράγματα. Φυσικά και πρέπει να αναθρέψετε τα παιδιά σας έτσι ώστε να έχουν μια αίσθηση για την τωρινή οικονομική κατάσταση. Αλλά, δεν χρειάζεται να γνωρίζουν για το δάνειο που μπορεί να έχετε πάρει, ούτε για το ποσό που ξοδέψατε στις οικογενειακές διακοπές. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να φέρουν το βάρος της οικονομικής πίεσης, γιατί ενδέχεται να στρεσαριστούν. Αλλά, ούτε και εσείς θα θέλετε να μάθουν όλοι σας οι φίλοι για το πόσα χρήματα ξοδεύετε, δεδομένου ότι τα μικρά μιλάνε πολύ. Γι αυτό δεν υπάρχει λόγος να ξέρουν τα πάντα όσο αφορά την οικονομική διαχείριση, αλλά μόνο τα απαραίτητα.

Τα αρνητικά του συντρόφου σας. Όλοι έχουμε παράπονα από τον σύντροφο μας, γιατί κανένας δεν είναι τέλειος. Αλλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βάλετε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία και να τους πείτε τα παράπονα που έχετε από το έτερο σας ήμισυ. Μπορείτε να είστε ειλικρινείς μαζί τους, λέγοντας τους ότι οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι πάντα εύκολες, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Όμως, μη ξεχνάτε ότι αν κατηγορήσετε το σύντροφο σας, κατηγορείτε τον έναν γονιό του παιδιού σας.

Πόσο βάρος πρέπει να χάσετε. Μπορεί να δίνετε μια συνεχή μάχη με το βάρος σας και να δυσκολεύεστε να χάσετε τα περιττά κιλά. Όμως, μην αφήνετε τα μικρά σας να είναι θεατές σε αυτή σας τη προσπάθεια, γιατί μπορεί να παρανοήσουν όλη αυτή την διαδικασία. Ιδίως στην εποχή μας όπου οι διατροφικές διαταραχές κάνουν όλο και περισσότερο την εμφάνιση τους στους νέους, καλό είναι να μην αγχώνετε τα παιδιά σας με τα κιλά και τις δίαιτες.

Τι γνώμη έχετε για τους γονείς των φίλων τους. Πιστεύετε ότι αυτό που θα πείτε μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο σας θα μείνει και εκεί. Όμως, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πάντα τα όριο της ιδιωτικότητας. Όταν κουτσομπολεύετε κάποιον γνωστό σας, καλύτερα να μην το κάνετε μπροστά στα μικρά σας, γιατί μπορεί να σας σοκάρουν. Με ποιο τρόπο; Μα είναι προφανές ότι τα παιδιά παπαγαλίζουν αυτό που θα ακούσουν από έναν ενήλικα, άρα μπορεί να σας φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση, όταν θα επαναλάβουν τα αρνητικά που είχατε πει για τους άλλους.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη σεξουαλική ζωή σας. Κάθε γενιά είναι πιο ανοικτή από την προηγούμενη, ειδικά όταν πρόκειται για τις σχέσεις των ανθρώπων και για το σεξ. Και σίγουρα θα φτάσει κάποτε η στιγμή που θα πρέπει να μιλήσετε στα μικρά σας για το σεξ και τις προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρει. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μιλήσετε με ειλικρίνεια και για τα προσωπικά σας. Πρώτον, τα περισσότερα παιδιά δεν θέλουν να ακούσουν τις προσωπικές λεπτομέρειες της σεξουαλικής ζωής των γονέων τους. Δεύτερον, είναι ασέβεια προς το σύντροφό σας να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους είναι άνθρωποι και ότι κάνουν λάθη. Αλλά, να τα επιβαρύνετε με πληροφορίες για κάθε λάθος που έχετε κάνει, είναι πάρα πολύ βάρος για εκείνα. Ας τα αφήσετε να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία, χωρίς τη σκιά των προβλημάτων σας.