REAL LIFE FAMILY MATTERS

Η κυστική ίνωση στα παιδιά


2 Δεκεμβρίου 2015

909d4ff031a127dc88bc69f5b679fe6bκαθεα.jpg

Η κυστική ίνωση (CF) είναι μια κληρονομική νόσος που επηρεάζει το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα και εμφανίζεται στη παιδική ηλικία. Τα παιδιά που έχουν κυστική ίνωση παρουσιάζουν μια διαταραχή στη φυσιολογική λειτουργία των επιθηλιακών κυττάρων, που απαρτίζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες στο δέρμα. Η ελαττωματική λειτουργία αυτών των κυττάρων προκαλεί προβλήματα με την ισορροπία του άλατος και του νερού στο σώμα, οδηγώντας στην παραγωγή μιας βλέννας. Αυτή η βλέννα φράζει τους πνεύμονες και οδηγεί σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και σε άλλα προβλήματα. Επίσης, στα παιδιά με κυστική ίνωση η βλέννα μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των βασικών θρεπτικών συστατικών και του λίπους, οδηγώντας σε κακή πέψη, σε αργή ανάπτυξη, στη δυσκολία απόκτησης βάρους καθώς και σε μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων.

Όταν διαγνωστεί ένα παιδί με κυστική ίνωση, συνήθως παρουσιάζει και παγκρεατική ανεπάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι τα ένζυμα του παγκρέατος δεν μπορούν να περάσουν στα έντερα και να βοηθήσουν στη πέψη. Έτσι ο οργανισμός παρουσιάζει προβλήματα στην απορρόφηση αρκετών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Με την παροχή μιας καλής διατροφής όπου περιέχει επιπλέον λίπος και θερμίδες, μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί που πάσχει από κυστική ίνωση να μεγαλώσει και να γίνει ισχυρό.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με κυστική ίνωση χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από ό, τι άλλα παιδιά στην ηλικία τους. Η ποσότητα των θερμίδων διαφέρει ανάλογα με τη λειτουργία του πνεύμονα του κάθε παιδιού, το επίπεδο της δραστηριότητας και της ασθένειας του. Οι θερμιδικές ανάγκες ενός παιδιού θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερες όταν η ασθένεια είναι σε έξαρση. Ένας διαιτολόγος με εξειδίκευση στη CF μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε πόσες θερμίδες χρειάζεται το παιδί σας κάθε μέρα και να παρακολουθεί την ανάπτυξη και την αύξηση του σωματικού βάρους, ώστε να του παρέχει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.

Τα παιδιά με κυστική ίνωση έχουν επίσης, κάποιες ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως είναι το ασβέστιο. Και αυτό γιατί λόγω της παγκρεατικής ανεπάρκειας έχουν δυσκολία στην απορρόφηση του και βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές ασβεστίου, όπως και οι εμπλουτισμένοι χυμοί.

Επίσης, έχουν ανάγκη από απαραίτητα λιπαρά οξέα. Γιατί έχει βρεθεί ότι τα φυτικά έλαια και τα έλαια σόγιας μπορεί να βοηθήσουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Συνήθως προτείνεται στα παιδιά με κυστική ίνωση να ενσωματώσουν στη διατροφή τους τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είτε μέσω των τροφίμων, είτε με συμπληρώματα. Ο σολομός, οι σπόροι λιναριού και τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες A, D, E, και Κ) είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για την ανάπτυξη και την επούλωση. Αυτές οι βιταμίνες απορροφώνται μαζί με το λίπος. Και επειδή τα περισσότερα παιδιά με κυστική ίνωση έχουν πρόβλημα στην αφομοίωση του λίπους, συχνά παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα των λιποδιαλυτών βιταμινών και πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα.

Πολλά παιδιά με κυστική ίνωση είναι σε κίνδυνο για την ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Ενισχυμένα δημητριακά, κρέατα, αποξηραμένα φρούτα και σκούρα πράσινα λαχανικά είναι καλές πηγές σιδήρου.

Όσα παιδία έχουν τη συγκεκριμένη ασθένεια χάνουν πολύ αλάτι με τον ιδρώτα τους, ειδικά όταν κάνει ζέστη και κατά την άσκηση. Έτσι ο διαιτολόγος μπορεί να προτείνει την προσθήκη αλατιού και να σας συστήσει να δίνετε στα μικρά σας αλμυρά σνακ.

Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά με κυστική ίνωση να φάνε αρκετά σε μια ημέρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ειδικά όταν δεν αισθάνονται καλά. Παρά το γεγονός ότι οι υγιείς πιστεύουν ότι είναι εύκολη η κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας και περιεκτικότητας σε λιπαρά, ωστόσο πολλά παιδιά που νοσούν, ειδικά οι έφηβοι, δεν έχουν όρεξη Εσείς με τη σειρά σας είναι σημαντικό να κάνετε τα γεύματα ευχάριστα για τα μικρά σας και να παρακολουθείτε το βάρος τους, ώστε να παραμείνουν υγιή.