REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πως να διεγείρετε το μωρό σας γνωστικά και συναισθηματικά


6 Δεκεμβρίου 2015

4121856f0bedf58b9dcabcf90bc51c51καιθε.jpg

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα νεογέννητα δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο, εκτός από το φαγητό και τον ύπνο. Όμως στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος ενός μωρού είναι πλήρως ενεργός  και έτοιμος να δεχτεί τα ερεθίσματα που θα του προσφέρετε. Και επειδή το πρώτο έτος της ζωής του μωρού είναι μια κρίσιμη περίοδος, μη χάνετε ούτε δευτερόλεπτο και διεγείρετε όσο πιο πολύ μπορείτε το μωρό σας.

Καταρχήν πρέπει να μιλάτε με το μωρό σας. Πείτε όμορφες ιστορίες, μοιραστείτε τις ιδέες σας και τις σκέψεις σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είναι σε θέση να καταλάβει ούτε μια λέξη από αυτά που του λέτε, όμως κάνετε λάθος. Τα μωρά καταγράφουν ήχους, αξιοθέατα, συναισθήματα, μέχρι και την απαλότητα της φωνής σας και του αγγίγματος σας. Όσο πιο πολύ μιλάτε στο μωρό σας, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει να μιλάει και εκείνο. Όταν επαναλαμβάνετε μια ιστορία ή μια λέξη στο μικρό σας, θα αρχίσει να την καταλαβαίνει και ας μη μπορεί ακόμα να την εκφράσει

Αγγίξτε το μωρό σας. Αγγίξτε την κοιλιά, τα πόδια, την πλάτη, τα χέρια και το πρόσωπό του. Επιτρέψετε του να γνωρίσουν τις διάφορες μορφές της αφής. Μπορείτε επίσης, να του κάνετε ένα απαλό μασάζ με τα δάχτυλα σας. Μην φοβάστε γιατί θα σας καθοδηγήσει η αντίδραση του, αν κάτι δεν του αρέσει θα αρχίσει να κλαίει. Αν δεν γκρινιάζει συνεχίστε να του κάνετε μασάζ.

Ενθαρρύνετε το μωρό σας να κλωτσήσει με τα χέρια και τα πόδια του. Βάλτε του αντικείμενα λίγο πιο μακριά από το σώμα του, ώστε να μπορεί να τα κλωτσήσει και αν το αντικείμενο κάνει και ήχο κάθε φορά που το πιάνει, θα νιώσει ακόμα μεγαλύτερη χαρά. Με την πάροδο του χρόνου θα είναι σε θέση να ελέγχει τις κινήσεις του.

Κουνήστε τις κουδουνίστρες από άκρη σε άκρη και πάνω- κάτω. Περιμένετε ώστε το μωρό σας να ακολουθήσει το θόρυβο. Αυτό θα το βοηθήσει να βελτιώσει τους μυς του λαιμού και το συντονισμό των κινήσεων του. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με ένα φακό ή με κάτι που να είναι φανταχτερό, για να του τραβήξετε τη προσοχή.

Χορέψτε με το μωρό σας. Τα μωρά χρειάζονται πολλή κίνηση και δεν μπορούν να κινηθούν πολύ εύκολο μόνα τους. Αν όμως, βάλετε μουσική και αρχίσετε να κουνιέστε μαζί του θα δείτε ότι θα ακολουθεί και εκείνο τον ρυθμό.

Τραγουδήστε του τραγούδια. Ακόμα και αν δεν τραγουδάτε και ιδιαίτερα καλά, πείτε ένα τραγούδι στο μωρό σας, γιατί η μελωδία διεγείρει την ακουστική ικανότητα και του διδάσκει πολλά σχετικά με το ρυθμό και τον ήχο.

Διαβάστε βιβλία στο μωρό σας. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να διαβάσουν ένα βιβλίο στο νεογέννητο. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς. Τα μωρά απορροφούν τα πάντα. Δεν μπορούν να καταλάβουν τα λόγια, αλλά καταλαβαίνουν τις εικόνες και τους ήχους.  Έτσι ξεκινήστε με εικονογραφημένα βιβλία με πολλά ηχητικά εφέ και να διαβάζετε με αργό ρυθμό. Μετά από λίγο καιρό θα δείτε το μωρό σας να αντιδρά στους ήχους.

Παίξτε με τους καθρέφτες. Πάρτε το μωρό και βάλτε το μπροστά από έναν καθρέφτη να κοιτάζει τον εαυτό του. Απλά θα το αγαπήσει. Μπορείτε να του δώσετε και μερικά παιχνίδια, ώστε να βλέπει την αντανάκλαση τους και θα διαπιστώσετε ότι θα διασκεδάσει πάρα πολύ.

Αφήστε το μωρό σας να παίξει με το φαγητό του. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθει από την υφή και την προσπάθεια να διαχειριστεί τον συντονισμό των χεριών και ματιών. Αφήνοντας το να παίζει με τη τροφή του μαθαίνει να τη φέρνει στο στόμα και να ελέγχει τις κινήσεις του. Αυτό βέβαια θα πάρει αρκετό χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο να αφήσετε το μικρό σας να απολαμβάνει το παιχνίδι με το φαγητό του. Και μην ανησυχείτε με το χάος που μπορεί να δημιουργηθεί, γιατί στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι να διεγείρετε το μωρό σας.