REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τα σκυλιά προστατεύουν τα παιδιά από το άσθμα


13 Δεκεμβρίου 2015

85c1d09eac9b545b7e3620a7e3dda229καθευτα.jpg

Κι όμως υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους όταν αποκτάνε παιδιά. Και γιατί κάνουν αυτή την αδιανόητη πράξη; Οι περισσότεροι διώχνουν τα ζωάκια τους ώστε να αποφύγουν την εμφάνιση αλλεργίας στα παιδιά τους. Και ενώ η εγκατάλειψη ενός ζώου είναι εγκληματική, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά έχουν λιγότερες πιθανότητες άσθματος και αλλεργιών.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξάχθηκε από Σουηδούς επιστήμονες, τα παιδιά που έχουν σκυλιά από μικρή ηλικία, έχουν και 15% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα αργότερα στη ζωή τους. Αυτό σε σύγκριση με όσα δεν μεγαλώνουν με τη συντροφιά αυτών των τετράποδων φίλων. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα τον βιολογικό μηχανισμό που εξηγεί τη συσχέτιση της επαφής με τα ζώα και τον μειωμένο κίνδυνο άσθματος. Αλλά, η πιο πιθανή αιτία είναι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον, συνήθως δεν έχουν πολύ καλά αναπτυγμένο το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν από αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα. Γιατί η υγιεινή μπορεί από τη μια μεριά να μειώσει την εμφάνιση νοσημάτων, αλλά αν το περιβάλλον είναι υπερ-αποστειρωμένο, τότε υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Ουσιαστικά, όταν το περιβάλλον σας είναι πολύ καθαρό όλη την ώρα, είναι πιο δύσκολο να καταπολεμήσετε ένα νόσημα. Και αυτό μπορεί να είναι η βασική αιτία των περισσότερων αυτοάνοσων διαταραχών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά που εκτίθενται σε μικρόβια, είναι πιο πιθανό να μην αρρωσταίνουν τόσο συχνά όταν θα μεγαλώσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε τα αντιβακτηριακά προϊόντα από το σπίτι σας, αλλά καλό είναι να μην υπερβάλλετε με την καθαριότητα.

Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε αν θα πρέπει να κρατήσετε ή όχι τον σκύλο σας ή κατά πόσο πρέπει να πάρετε ένα κουτάβι, όταν περιμένετε παιδί, φοβούμενοι το άσθμα. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικοί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα γονίδια από τους γονείς τους, που οδηγούν στην ανάπτυξη άσθματος.