REAL LIFE FAMILY MATTERS

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής σε παιδιά


22 Δεκεμβρίου 2015

kimberly-walla1καθυεα.jpg

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠ-Υ) είναι μια διαταραχή που έχει νευρολογική βάση και αποτελείται από δύο κύρια συμπτώματα, που είναι η έντονη κινητικότητα και η δυσκολία στη συγκέντρωση. Ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση, είναι νευρικό, ανυπάκουο, μιλάει υπερβολικά και αποσπάται πολύ εύκολα η προσοχή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να παρουσιαστούν σε όλα τα παιδιά. Η διαφορά είναι ότι εκείνα που έχουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής εμφανίζουν τις παραπάνω συμπεριφορές σε βαθμό και σε συχνότητα που δεν συνάδον με την ηλικία τους. Επίσης, τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν πριν τα 7 έτη και πρέπει να παρατηρούνται σε δύο τουλάχιστον περιβάλλοντα, όπως στο σχολείο και στο σπίτι.

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας εμφανίζει συμπεριφορές που μοιάζουν με ΔΕΠ-Υ, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ώστε να σας κάνει τη διάγνωση και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ή οριστική δοκιμή για ΔΕΠ-Υ. Αντ 'αυτού, η διάγνωση είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει συγκέντρωση πληροφοριών από πολλαπλές πηγές. Τόσο εσείς, οι κοντινοί συγγενείς όσο και οι δάσκαλοι στο σχολείο θα πρέπει να βοηθήσουν στη διάγνωση. Και αυτό γιατί ο γιατρός θα ζητήσει να μάθει ποια συμπτώματα παρουσιάζει το μικρό σας, πριν πόσο καιρό ξεκίνησαν και πως η συμπεριφορά σας επηρεάζει το παιδί και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Επίσης, οι γιατροί διαγιγνώσκουν την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής όταν ένα παιδί έχει δείξει έξι ή και περισσότερα συγκεκριμένα συμπτώματα απροσεξίας ή υπερκινητικότητας σε τακτική βάση για περισσότερο από 6 μήνες .

Τα σημάδια ότι το παιδί παρουσιάζει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Το πιο κοινό σημάδι είναι η ανικανότητα να αναγνωρίσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων. Ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ μπορεί να διακόψει άλλους ανθρώπους, όταν μιλάνε και μπορεί να έχει πρόβλημα να περιμένει στη σειρά για να τις δραστηριότητες στην τάξη.

Συναισθηματική αναστάτωση. Ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύεται να κρατήσει τα συναισθήματα του υπό έλεγχο. Για παράδειγμα μπορεί να ξεσπάσει σε ακατάλληλες στιγμές και χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ότι δεν μπορεί να κάτσει ούτε λεπτό σε μια θέση. Θέλει να σηκωθεί και να τρέξει, με αποτέλεσμα αν το αναγκάσετε να καθίσει, νευριάζει και είναι πολύ ανήσυχο.

Επίσης, ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ μπορεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον για πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά συνήθως δεν τα διεκπεραιώνει μέχρι το τέλος. Για παράδειγμα μπορεί να αρχίσει μια εργασία ή μια δραστηριότητα αλλά να την αφήσει στη μέση, γιατί του τράβηξε το ενδιαφέρον κάτι καινούριο.

Η έλλειψη προσοχής είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό της ΔΕΠ-Υ. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί σας να δυσκολεύεται να εστιάσει σε ένα θέμα, ακόμα και όταν του μιλάτε άμεσα. Θέλει να ακούσει, αλλά δεν είναι σε θέση να επαναλάβει αυτά που του είπατε. Επιπλέον, ενδέχεται να κοιτάζει στο κενό, να είναι αφηρημένο και να αγνοεί τι συμβαίνει γύρω του. Με λίγα λόγια φαίνεται σαν να ονειροπολεί.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δεν είναι τεμπέληδες ή λιγότερο ευφυή από ό,τι τα άλλα παιδιά. Απλά δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις οδηγίες που απαιτούν σχεδιασμό και δεν μπορούν να εκτελέσουν τόσο εύκολα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτή η συμπεριφορά ενδέχεται να τα οδηγήσει σε απρόσεκτα λάθη.

Τα καλά νέα είναι ότι η ΔΕΠ-Υ είναι μια ιάσιμη πάθηση. Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε, να παρατηρείτε τη συμπεριφορά των μικρών σας και στη συνέχεια κλείστε ένα ραντεβού με τον κατάλληλο γιατρό, ώστε να καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης για τα παιδιά σας.