REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πως να μεγαλώσετε παιδιά με ισχυρή προσωπικότητα


2 Ιανουαρίου 2016

579230fb9f244c1bbecd559771f6c139καθεα.jpg

Όταν βοηθάτε τα παιδιά σας να αναπτύξουν μια ισχυρή προσωπικότητα, ταυτόχρονα τα βοηθάτε ώστε να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό με τα δικά του ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις. Ωστόσο αν παρέχετε το κατάλληλο περιβάλλον, συμβάλετε ώστε το παιδί σας να αποκτήσει, μεγαλώνοντας, μια δυνατή προσωπικότητα.

Αν θέλετε να ενισχύσετε την ατομικότητα του παιδιού σας, πρέπει να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθει σίγουρο. Και πως θα το πετύχετε αυτό; Οι ειδικοί συμβουλεύουν να προγραμματίσετε τις δραστηριότητες και τα μαθήματα του παιδιού σας, με βάση αυτά που θέλει εκείνο να μάθει και να του δίνετε ευκαιρίες, ώστε να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκφράζονται χωρίς να περιορίζονται από τα συμφέροντα ή από το φύλο στο οποίο ανήκουν. Ακούστε τα σχόλια του παιδιού σας σχετικά με αυτά που επιθυμεί να κάνει. Για παράδειγμα αν ο γιος σας θέλει να μάθει να μαγειρεύει ή να ράβει, να τον ενθαρρύνετε να το πράξει και να μην του επισημάνετε ότι οι άντρες ακολουθούν άλλα χόμπι. Επίσης, είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί σας παραδείγματα προσωπικοτήτων που έχουν πετύχει κάτι και έχουν ξεπεράσει τους περιορισμούς λόγω φύλου, θρησκείας ή κοινωνικής τάξης. Μπορείτε να του διηγηθείτε την ιστορία γυναικών που έχουν καταφέρει να γίνουν πιλότοι, μηχανικοί κ.α.

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να ονειροπoλεί και να δημιουργεί τα δικά του παιχνίδια. Δεν υπάρχει λόγος να το βομβαρδίζετε με παιχνίδια, ηλεκτρονικά και υπολογιστές, αντ αυτού αφήστε του χρόνο να σκεφτεί και να ονειρευτεί. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να του μάθετε τα μουσικά ακούσματα, τον ρουχισμό και τα τρόφιμα άλλων πολιτισμών. Με αυτό τον τρόπο θα δει την διαφορετικότητα των τοπίων και των ανθρώπων.

Δώστε στο παιδί σας περισσότερη ανεξαρτησία, για να τον βοηθήσει να αναπτύξει την ατομικότητα του και την προσωπικότητα του. Εάν το μικρό σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή είναι θύμα εκφοβισμού, να του μιλήσετε και να προσπαθήσετε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.