REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον ιό Zika


3 Φεβρουαρίου 2016

Τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου στη Γενεύη συνεδρίασε η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για να κηρύξει συναγερμό για την ύπαρξη του ιού Zika. Η αύξηση των κρουσμάτων των εμβρύων με μικροκεφαλία στη Βραζιλία έχει θορυβήσει τον ΠΟΥ, ώστε να αποφασίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση μιας πιθανής παγκόσμιας απειλής.

Τι είναι όμως ο ιός Zika και πώς μεταδίδεται;

Ο πυρετός Zika προκύπτει από έναν ιό, γνωστό με το όνομα Zika, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια αυτά προέρχονται από έναν συγκεκριμένο τύπο, που ονομάζεται Aedes aegypti. Η ασθένεια που προκαλείται είναι ασυμπτωματικη στο 25% των περιπτώσεων και αν εμφανιστούν συμπτώματα είναι ήπιας μορφής, όπως πυρετός, εξανθήματα, πονοκέφαλος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει πόνους στις κλειδώσεις και στους μύες. Η ίδια η λοίμωξη δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Που εντοπίστηκε; 

Ο ιός Zika βρέθηκε για πρώτη φορά σε έναν πίθηκο rhesus το 1947 στα δάση της Ουγκάντα και μέσα σε 10 χρόνια εντοπίστηκε και στη Νιγηρία. Το πρώτο κρούσμα του ιού καταγράφηκε το 2007 σε ένα μικρό νησί του Ειρηνικού και επέστρεψε πάλι το 2013 για να μολύνει τη Γαλλική Πολυνησία. Στις 2 Ιανουαρίου 2016 το Πουέρτο Ρίκο επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του ιού Zika. Η εξάπλωση του σε άλλες ηπείρους έγινε με ταχύτατους ρυθμούς. Βρίσκεται σε εξέλιξη στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ εντοπίστηκε και στην κεντρική και νότια Αμερική, αλλά και την Ευρώπη.

Οι κίνδυνοι κατά την εγκυμοσύνη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει με το συγκεκριμένο ιό αφορά τις γενετικές ανωμαλίες. Τα μωρά γεννιούνται με μικροκεφαλία, μια δυσμορφία που οδηγεί σε ανεπαρκή ανάπτυξη του κρανίου. Η σχέση μεταξύ του ιού και της μικροκεφαλίας ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2015, μετά από αυτοψία σε ένα βρέφος που γεννήθηκε με τη συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία.

Ποια ομάδα κινδυνεύει περισσότερο;

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό Zika είναι όλοι όσοι διαμένουν σε περιοχές όπου έχει καταχωρηθεί η παρουσία μολυσμένων κουνουπιών. Οι χώρες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, η νότια και νότια Αμερική.

Υπάρχει θεραπεία;

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ούτε κάποιο εμβόλιο. Η ασθένεια υποχωρεί από μόνης της. Μπορείτε απλά να μειώσετε τα συμπτώματα της νόσου, η οποία συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα.

Πρόληψη

Τα τσιμπήματα των εντόμων που μεταφέρουν τον ιό μπορεί να προληφθούν με την κάλυψη του δέρματος, την αποφυγή έκθεσης το ηλιοβασίλεμα και το ψέκασμα εντομοαπωθητικά.

Εάν βρισκόσασταν ή βρίσκεστε ακόμα σε ενδημικές περιοχές, μετά την επιστροφή σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα κέντρο υγείας, όπου οι γιατροί θα σας υποβάλουν σε ειδικές εξετάσεις, για να αποκλείσουν την περίπτωση ότι έχετε νοσήσει.