REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι να κάνετε αν βρείτε έναν αδέσποτο σκύλο;


5 Φεβρουαρίου 2016

Δυστυχώς το να βλέπουμε αδέσποτα ζώα στους δρόμους, είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορούμε και να μη κάνουμε τίποτα. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε ένα ζωάκι να τριγυρίζει στη γειτονία σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το βοηθήσετε να επιστρέψει στο σπίτι του, εφόσον έχει χαθεί, ή να του βρείτε ένα καινούριο.

#Βήμα 1:

Καταρχήν πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος που βρήκατε δεν έχει φύγει από κάποιο σπίτι. Ένα χαμένο σκυλί συνήθως φαίνεται από τη συμπεριφορά του: δείχνει αρκετά αγχωμένο, θέλει να μπει στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο και δεν ξέρει να συμπεριφερθεί στο δρόμο. Επίσης, πρέπει να δείτε αν φοράει κολάρο με τα στοιχεία του, αν είναι καθαρό και αν πεινάει. Αυτά τα σημάδια σας δείχνουν αν το σκυλάκι το έχει σκάσει από κάπου. Σε αυτή τη περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το πάτε στον κτηνίατρο, ώστε να επιβεβαιώσει αν έχει Microchip και υπάρχουν καταχωρημένα στοιχεία σε αυτό. Το Microchip, είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του σκύλου, όπου πλέον και στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση του (εμφύτευμα) και γίνεται πολύ γρήγορα στο λαιμό του ζώου, χωρίς νάρκωση. Στην περίπτωση λοιπόν που είναι καταχωρημένα τα στοιχεία του σκύλου, θα μπορέσετε να ειδοποιήσετε τον ιδιοκτήτη του και να έρθει να το πάρει.

#Βήμα 2:

Αν διαπιστώσετε ότι το σκυλί δεν ανήκει σε κάποιον, για αρχή να του προσφέρετε νερό και φαγητό, γιατί σίγουρα θα πεινάει και θα διψάει. Ύστερα ελέγξετε τη φυσική του κατάσταση με προσοχή όμως, γιατί το ζώο μπορεί να είναι φοβισμένο. Αν διαπιστώσετε ότι κουτσαίνει, ότι του λείπουν τρίχες κατά τόπους ή έχει κάποια πληγή, να το μεταφέρεται κατευθείαν στο κτηνίατρο. Εάν από την άλλη μεριά δείχνει υγιές, μπορείτε να το πάρετε σπίτι σας και να το φροντίσετε, με την προϋπόθεση ότι την επόμενη μέρα θα επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Όσο πιο μικρό είναι σε ηλικία, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για ιατρική εξέταση, γιατί είναι επιρρεπές στα μικρόβια.

#Βήμα 3ο

Αφού έχετε τελειώσει με όλα όσα αφορά την υγεία του σκύλου, πρέπει να σκεφτείτε αν μπορείτε να τον κρατήσετε. Αν όχι, τότε πρέπει να του βρείτε μια οικογένεια που θα τον αγαπάει. Πως θα το καταφέρετε; Μπορείτε να απευθυνθείτε στη φιλοζωική της περιοχής σας, ώστε να πάρετε τις κατάλληλες πληροφορίες. Επιπλέον, το διαδίκτυο σε αυτή τη περίπτωση θα σας φανεί χρήσιμο, γιατί υπάρχουν πολλές ιστοσελίδας, όπου μπορείτε να αναρτήσετε τη φωτογραφία του σκύλου και να αναφέρετε ότι ζητάει μια οικογένεια να τον αγαπήσει. Η ικανοποίηση που θα πάρετε όταν του βρείτε σπίτι, θα είναι τεράστια και θα ξεχάσετε αμέσως την οποιαδήποτε κούραση που ενδεχομένως έχετε περάσει.

Είτε αποφασίσετε να κρατήσετε εσείς το ζωάκι, είτε θελήσετε να του βρείτε μια οικογένεια, το σημαντικό είναι ότι έχετε σώσει μια ψυχή από βέβαιο θάνατο. Διότι η ζωή για τα αδέσποτα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Μη μείνετε απλοί θεατές, ενεργοποιηθείτε, γιατί μπορείτε να προσφέρετε πολλά.