REAL LIFE FAMILY MATTERS

Έφηβοι χωρίς τεχνολογία για μια ημέρα: Το πείραμα


9 Μαρτίου 2016

Ένα τολμηρό πείραμα παρουσίασε τι συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν έχουν διαδίκτυο για μια ολόκληρη μέρα. Δεν μπορώ να πω ότι μου κάνουν εντύπωση τα αποτελέσματα της παιδοψυχολόγου Yekaterina Murashova. Στο βιβλίο της περιγράφει ένα θα έλεγα όχι και τόσο ασυνήθιστο πείραμα που παρουσιάζει τι συνέβη όταν μια ομάδα εφήβων στερήθηκαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο και την τεχνολογία για μία μόνο ημέρα.

Παιδιά και έφηβοι ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών συμφώνησαν να περάσουν εθελοντικά οκτώ ώρες χωρίς πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα, το διαδίκτυο, τον υπολογιστή, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια σειρά από «κλασικές» δραστηριότητες όπως η γραφή, η ανάγνωση, το παίξιμο μουσικών οργάνων, η ζωγραφική, το κέντημα, το τραγούδι, το περπάτημα, και άλλα.

Η δημιουργός του πειράματος, θέλησε να αποδείξει ότι η σημερινή γενιά των νέων ανθρώπων διασκεδάζει πολύ συχνά με πράγματα που δεν είναι πραγματικά. Είναι ανίκανοι να βρουν τρόπους για να κρατήσουν τον εαυτό τους απασχολημένο, και είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τον κόσμο της φαντασίας τους. Σύμφωνα με τους κανόνες του πειράματος, την επόμενη μέρα τα παιδιά έπρεπε να εξηγήσουν πως αντιμετώπισαν την κατάσταση. Έπρεπε να περιγράψουν πώς αισθάνθηκαν κατά την διάρκεια του πειράματος, και να καταγράψουν τις αντιδράσεις και τις σκέψεις τους. Στην περίπτωση υπερβολικής άγχος, δυσφορίας ή άγχους οι επικεφαλής του προγράμματος σταματούσαν το πείραμα αμέσως, καταγράφοντας το χρόνο και το λόγο του τερματισμού.

Εκ πρώτης όψεως, η ιδέα φαινόταν αρκετά ακίνδυνη. Γι ‘αυτό και η ψυχολόγος που διοργάνωσε το πείραμα πίστευε λανθασμένα ότι θα ήταν απολύτως ασφαλής. Κανένας δεν περίμενε τέτοια συγκλονιστικά αποτελέσματα.

Μόνο τρεις από τους 68 συμμετέχοντες έφτασαν στο τέλος του πειράματος, ένα κορίτσι και δύο αγόρια. Τρεις από τους συμμετέχοντες είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Πέντε από αυτούς παρουσίασαν έντονες κρίσεις πανικού. Είκοσι επτά παρουσίασαν συμπτώματα όπως ναυτία, εφίδρωση, ζάλη, εξάψεις και κοιλιακό άλγος. Σχεδόν όλοι όσοι έλαβαν μέρος βίωσαν συναισθήματα φόβου και άγχους.

Η πρωτοτυπία του να είναι μόνοι τους απλά μόνο με τον εαυτό τους, το ενδιαφέρον και η χαρά τους ξεθώριασε σχεδόν σε όλους τους συμμετέχοντες από την αρχή της δεύτερης ή της τρίτης ώρας. Δέκα άτομα που έλαβαν μέρος στο πείραμα άρχισαν να αντιμετωπίζουν άγχος μόλις μετά από τρεις ώρες μοναξιάς.

Ένας από τους υπεύθυνους του πειράματος σχολίασε ότι το “ηρωικό” κορίτσι που έφτασε ως στο τέλος του έφερε το ημερολόγιο στο οποίο περιέγραφε λεπτομερώς πώς ένιωθε τις οκτώ ώρες του πειράματος. Μετά την ανάγνωση του, ο ψυχολόγος άρχισε να αντιμετωπίζει μερικά από τα σωματικά συμπτώματα του άγχους που είχαν αισθανθεί πολλοί από τους συμμετέχοντες. Για ηθικούς λόγους, τα αρχεία με τις εμπειρίες των συμμετεχόντων δεν έχουν δημοσιευθεί.

Τι έκαναν οι έφηβοι κάνουν κατά τη διάρκεια του πειράματος

  • Μαγείρεψαν και έφαγαν
  • Διάβασαν ή προσπάθησαν να διαβάσουν
  • Έκαναν εργασία του σχολείου (το πείραμα διεξήχθη κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, αλλά πολλοί από τους συμμετέχοντες άρπαξαν στην απελπισία τους τα τετράδια τους
  • Κοίταξαν έξω από το παράθυρο ή έκαναν βόλτες στο σπίτι
  • Πήγαν έξω για να πάνε στα μαγαζιά ή στην καφετέρια (σύμφωνα με τους κανόνες του πειράματος, ήταν απαγορευμένο να επικοινωνούν με άλλους, αλλά αποφάσισαν ότι οι πωλητές ή οι ταμίες δεν μετράνε)
  • Έφτιαξαν πάζλ ή κατασκεύασαν Lego
  • Έφτιαξαν ένα έργο τέχνης ή προσπάθησαν
  • Έκαναν ντους
  • Καθάρισαν το δωμάτιο ή το σπίτι
  • Έπαιξαν με ένα σκύλο ή μια γάτα
  • Πήγαν στο γυμναστήριο ή έκαναν γυμναστική
  • Ηχογράφησαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους
  • Έγραψαν γράμμα με το χέρι
  • Έπαιξαν κιθάρα, πιάνο κλπ
  • Τρεις έγραψαν ποίηση ή πεζογραφία
  • Ένα αγόρι πέρασε σχεδόν πέντε ώρες κάνοντας βόλτες με το λεωφορείο γύρω από την πόλη
  • Ένα κορίτσι κέντησε
  • Ένα αγόρι πήγε σε ένα λούνα παρκ
  • Ένα νεαρό αγόρι ταξίδεψε από άκρη σε άκρη στην πόλη (περίπου 25 χιλιόμετρα συνολικά)
  • Ένα κορίτσι πήγε σε ένα μουσείο και ένα αγόρι πήγε στο ζωολογικό κήπο
  • Ένα κορίτσι προσευχήθηκε.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες σε κάποιο σημείο προσπάθησαν να κοιμηθούν, αλλά κανένας δεν τα κατάφερε εξαιτίας των ασυνήθιστων σκέψεων που γύριζαν στο κεφάλι τους.

Μετά τη λήξη του πειράματος, 14 από τους εφήβους μπήκαν αμέσως στα κοινωνικά δίκτυα, 20 πήραν τηλέφωνο τους φίλους τους στα κινητά τους τηλέφωνα, τρεις συμμετέχοντες κάλεσαν τους γονείς τους, και πέντε πήγαν να επισκεφθούν φίλους τους από κοντά. Άλλοι άνοιξαν αμέσως την τηλεόραση ή έπεσαν με τα μούτρα στον υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια. Επιπλέον, σχεδόν όλοι τους έβαλαν ακουστικά στα αυτιά τους.

Όλα τα συμπτώματα του άγχους εξαφανίστηκαν αμέσως μετά τη λήξη του πειράματος.

63 έφηβοι παραδέχθηκαν ότι το πείραμα ήταν χρήσιμο και τους επέτρεψε να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους. Έξι από αυτούς επανέλαβαν το πείραμα μόνοι τους και υποστήριξαν ότι την δεύτερη, τρίτη ή πέμπτη φορά κατάφεραν να διαρκέσει όλη την ημέρα χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Περιγράφοντας τι τους συνέβη κατά τη διάρκεια του πειράματος, 51 άτομα χρησιμοποίησαν φράσεις όπως «εξάρτηση», «αποδεικνύεται, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς …», «δόση», «αναλήψεις», «χρειάζομαι …» , και άλλες. Όλοι τους, χωρίς καμία εξαίρεση, είπαν ότι ήταν εξαιρετικά έκπληκτοι από τις σκέψεις που διέσχιζαν τα μυαλά τους κατά τη διάρκεια του πειράματος, αλλά δεν ήταν σε θέση να δουν λογικά λόγω της γενικότερης επιδείνωσης της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Ένα από τα δύο αγόρια που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πείραμα πέρασε οκτώ ώρες κολλώντας ένα μοντέλο ενός ιστιοφόρου, με ένα διάλειμμα για ένα γεύμα και μια βόλτα με το σκύλο. Το άλλο αγόρι πέρασε την ώρα οργανώνοντας τα υπάρχοντά του. Αυτά τα δύο αγόρια δεν αισθάνθηκαν καθόλου αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr