Όλες οι μητέρες ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Διαφέρουν κατά πολύ, όμως, οι συνήθειες τους.
Δομινικανή Δημοκρατία
Τους πρώτους μήνες ζωής ενός μωρού δεν θα το δεις ποτέ στους δρόμους να βολτάρει με το καρότσι του. Οι μητέρες κρατάνε τα παιδιά αποκλειστικά μέσα στο σπίτι για να τα προστατέψουν από τον ήλιο, τις ιώσεις, το κακό μάτι. Εάν χρειαστεί να βγουν στο δρόμο τότε είναι παντελώς καλυμμένα για να μην τα βλέπει άνθρωπος.
Γουατεμάλα
Τα μωρά τα κάνουν μπάνιο με παγωμένο νερό γιατί πιστεύουν ότι κοιμούνται καλύτερα. Το να ουρλιάζει ένα μωρό στο μπάνιο θεωρείται φυσιολογικό.
Ελβετία
Στα μαιευτήρια δεν υπάρχουν τα γνωστά διάφανα πλαστικά καλάθια. Αντί αυτών έχουν αιώρες γιατί πιστεύουν ότι το λίκνισμα ηρεμεί τα μωρά.
Σουηδία
Όταν τα μωρά γκρινιάζουν από κούραση και δεν κοιμούνται εύκολα, οι γονείς τα βάζουν μπρούμυτα (με το στομάχι προς τα κάτω) και τα χτυπούν ρυθμικά στον ποπό. Θεωρούν ότι το ρυθμικό χτύπημα στον ποπό θυμίζει στα μωρά την κίνηση της μήτρας και κατά συνέπεια τα ηρεμεί δημιουργώντας τους μια αίσθηση ασφάλειας.
Δανία
Δεν θα δεις καρότσι με μωρό μέσα σε καφετέρια γιατί οι γονείς τα αφήνουν έξω από τα καφέ με τα μωρά να κοιμούνται μέσα σε αυτά. Δεν έχει σημασία εάν κάνει κρύο ή εάν έχει ήλιο. Τα μωρά μένουν έξω από την καφετέρια στον καθαρό αέρα την ώρα που η μητέρα τους απολαμβάνει τον καφέ της. Το Υπουργείο Υγείας της Δανίας συνιστά αυτή την πρακτική γιατί πιστεύεται ότι βοηθά τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν περισσότερη όρεξη για φαγητό.
Σερβία
Τα μωρά στη Σερβία περνούν περισσότερο καιρό ξαπλωμένα σε σχέση με μωρά σε άλλες χώρες. Τα μωρά μέχρι 6 μηνών δεν τα αφήνουν σε καθιστή θέση γιατί πιστεύουν ότι θα καταστραφεί η λεκάνη τους.
Βουλγαρία
Φτύνουν τα μωρά όταν τα δουν στο δρόμο γιατί σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση εάν επαινέσουν την ομορφιά ενός μωρού θα ζηλέψει ο διάβολος.
Ιορδανία
Μετά την γέννα οι γυναίκες αποφεύγουν κρύα φαγητά και ροφήματα γιατί πιστεύουν ότι τα κόκαλα της λεχώνας είναι ακόμη ανοιχτά, οπότε το κρύο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας όπως αρθρίτιδα. Εν αντιθέσει τα ζεστά φαγητά πιστεύουν ότι βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος.
Μογγολία
Τα παιδιά θηλάζονται και πέραν των δύο ετών! Και μάλιστα δημοσίως χωρίς κανέναν ενδοιασμό.
Νότιος Κορέα
Αφού γεννήσουν οι γυναίκες στη Ν. Κορέα τρώνε συνεχώς φύκια. Λέγεται ότι βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος και στην επαναφορά του σώματος καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου.
Ιαπωνία
Για να κοιμίσουν τα μωρά οι μητέρες τα χτυπούν μαλακά στο στομάχι.
Κίνα
Τα μωρά μετά τις πρώτες εβδομάδες βγάζουν την πάνα και εκπαιδεύονται να κάνουν την ανάγκη τους σε γιογιό!
Χονγκ Κονγκ
Για ένα μήνα οι λεχώνες μένουν στο σπίτι και ξεκουράζονται. Εάν δεν είναι διαθέσιμη η μητέρα τους, προσλαμβάνουν γυναίκα για να ασχολείται με το σπίτι και το μωρό. Η μητέρα μόνο κοιμάται και τρώει σε ένα ζεστό, σκοτεινό δωμάτιο. Κατά τη διάρκεια των 30 ημερών δεν κάνουν μπάνιο.
Φιλιππίνες
Για να κοιμηθούν τα μωρά τα βάζουν σε ειδική αιώρα (duyan) και τα κουνάνε μέχρι να κοιμηθούν. Κατόπιν τα τοποθετούν σε ειδικό στρωματάκι (banig).
Μαλαισία
Και στη Μαλαισία για 44 ημέρες οι μητέρες απομονώνονται. Η διαφορά εδώ είναι ότι η απομόνωση περιλαμβάνει μεγάλη περιποίηση – από μασάζ με ζεστές πέτρες που πιστεύεται ότι καθαρίζει την μήτρα έως απολέπιση σε όλο το σώμα για να το λειάνουν.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr