REAL LIFE FAMILY MATTERS

5 “απαγορευμένες” φράσεις των γονιών προς τα παιδιά


6 Απριλίου 2016

adidasκαθςε.jpg

Λένε ότι οι γονείς είναι τα πιο δυνατά πρότυπα για τα παιδιά και η αλήθεια είναι ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς πρέπει να προσέχουν κάθε φορά πως αντιδρούν και πως συμπεριφέρονται στα παιδιά τους. Μία λάθος κουβέντα ή μία αρνητική αντίδραση είναι πιθανό να επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά.

Ως γονείς σίγουρα θα έχετε ξεστομίσει ή τουλάχιστον θα έχετε σκεφτεί μία από τις παρακάτω φράσεις, αλλά καλύτερα να το σταματήσετε. Υπάρχουν ένα σωρό άλλοι τρόποι για να δείξετε στο παιδί σας το σωστό ή να το επιπλήξετε. Ποιες είναι όμως αυτές οι “απαγορευμένες” φράσεις;

  1. “Άσ’ το, θα το κάνω εγώ”. Ποτέ μην αφήνεται το παιδί σας να επαναπαύεται γιατί δεν θα μάθει ποτέ να προσπαθεί.
  2. “Σταμάτα να κλαις”. Το κλάμα είναι ένα είδος έκφρασης συναισθήματος, επομένως καλό είναι να μάθει το παιδί να εξωτερικεύει αυτό που αισθάνεται κι όχι να νιώθει ότι κάνει κάτι λάθος.
  3. Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν…”. Η σύγκριση με τα αδέρφια ή με άλλα παιδιά δεν έχει ποτέ θετική επίδραση στον ψυχισμό του παιδιού. Ακόμα κι αν στόχος σας είναι να το παρακινήσετε για κάτι καλύτερο, πρέπει να βρείτε άλλον τρόπο.
  4. Ρώτα τον μπαμπά/τη μαμά σου”. Καλό είναι να είστε μονάδα με τον σύντροφό σας σε ότι αφορά στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Μην ρίχνετε το μπαλάκι στον άλλον! Δεν είναι καλό παράδειγμα για το παιδί σας και είναι εύκολο να σας εκμεταλλευτεί.
  5. “… επειδή το λέω εγώ”. Αυτή είναι η απάντηση όταν δεν υπάρχει αληθινή εξήγηση στο ερώτημα του παιδιού. Σίγουρα ούτε εσάς θα σας κάλυπτε μία τέτοια απάντηση σε μία ερώτησή σας. Καλό είναι να δίνετε εξηγήσεις και μάλιστα πειστικές στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr