REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ο Παντεσπάνιους πάει σχολείο και μας γνωρίζει τον διαβήτη


6 Απριλίου 2016

Pantespanious-Logo.jpg

Ένα αγόρι εντεκάμισι χρονών, ο Παύλος, έχει τις αγάπες του, τις αδυναμίες του, τις αντιπάθειες και τις παραξενιές του, όπως όλα τα παιδιά. Μια μέρα της άνοιξης εμφανίζεται πάνω από το κεφάλι του ένα πλάσμα που τον τρομάζει, τον ακολουθεί παντού και τον καταδυναστεύει, όταν παίζει ασταμάτητα ή παρασύρεται σε γλυκές λιχουδιές.  Ο Παύλος αποφασίζει να του δώσει όνομα: Το λέει «Παντεσπάνιους»!

Γιατί όμως έχει πάντα πλέον δίπλα του αυτό το τερατάκι και δεν μπορεί να το ξεφορτωθεί και να ζήσει ανέμελα όπως πριν; Γιατί ο Παντεσπάνιους είναι ο «διαβήτης τύπου 1» και ο Παύλος πρέπει να μάθει να ζει, πλέον, μαζί του.

Η συγκινητική ιστορία του Παύλου με τον τίτλο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ- Tο ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» δε διατίθεται στα βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο έχει ήδη σταλεί από τη Sanofi Ελλάδας στα 4.620 δημοτικά σχολεία όλης της Ελλάδας, δημόσια και ιδιωτικά, μαζί με τη θεατρική του διασκευή αλλά και ένα ειδικό ενημερωτικό έντυπο για τους εκπαιδευτικούς. Τα υλικά είναι επίσης προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή, στον ιστότοπο www.kalikardia.gr

Χρησιμοποιώντας τη λογοτεχνία και τη θεατρική έκφραση ως εργαλεία ενημέρωσης, η πρωτότυπη πρωτοβουλία της Sanofi Ελλάδας αποβλέπει στην ενίσχυση της γνώσης, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, σχετικά με τις ανάγκες και την καθημερινότητα των παιδιών με διαβήτη τύπου 1. Απώτερος στόχος είναι να καλύψει το κενό ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για μια αυτοάνοση νόσο που προσβάλλει περίπου 300 άτομα ετησίως στη χώρα μας (κυρίως παιδιά) και να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον για τους ίδιους τους μαθητές.

Επισκεφτείτε το σχολείο του παιδιού σας και παροτρύνετε τους εκπαιδευτικούς να διαβάσουν το βιβλίο στα παιδιά και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση!

Γραμμένο στη γλώσσα των παιδιών από το γνωστό συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά και με ευρηματική εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια, το λογοτεχνικό βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ- Tο Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» μεταφέρει με άμεσο τρόπο στους αναγνώστες-μαθητές την καθημερινότητα που βιώνει ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1: ο Παύλος γίνεται ο συμμαθητής/ο φίλος τους/ένας από αυτούς.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η θεατρική διασκευή του βιβλίου, την οποία καλούνται να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για να ανεβάσουν, μαζί με τα παιδιά, τη δική τους παράσταση, αναδεικνύοντας με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο τις ανάγκες ενός παιδιού με διαβήτη τύπου 1.

Σύμμαχος των εκπαιδευτικών σε αυτήν την προσπάθεια είναι και το ειδικό ενημερωτικό έντυπο που συντάχθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, με στόχο, μέσω της ορθής πληροφόρησης, να περιοριστούν τυχόν φόβοι τους αλλά και να υποστηριχθεί η σχολική τους καθημερινότητα.

Η Sanofi Ελλάδας έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών, παροτρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν το βιβλίο, έντυπα ή ηλεκτρονικά, με τους μαθητές τους, προκειμένου να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ».

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ). Κατεβάστε το βιβλίο εδώ

Κατεβάστε τη θεατρική διασκευή εδώ

Κατεβάστε το υλικό για εκπαιδευτικούς εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.kalikardia.gr