Πως επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα δόντια της μέλλουσας μητέρας

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Είναι γεγονός πως κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα αλλάζει σημαντικά και γρήγορα. Οι αλλαγές που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι πολλές και διάφορες και όπως είναι λογικό ούτε η οδοντοστοιχία θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο από την αρχή της κύησης είναι επιβεβλημένη. Βέβαια το πρώτο τρίμηνο, δεν εκτελούνται οι απαραίτητες οδοντιατρικές θεραπευτικές πράξεις. Αποφεύγονται μάλιστα ρητά καθώς αυτό το διάστημα σχηματίζονται πτα περισσότερα όργανα του εμβρύου και είναι σε πολύ ευαίσθητη φάση. Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε σε τυχόν οδοντιατρικές εργασίες.

Τα προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια συγκεκριμένα οδοντιατρικά προβλήματα.

Τα ούλα σας θα είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας λόγω της αυξημένης έκκρισης ορμονών, κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ονομάζεται ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και σταματά μετά το τέλος της.

Στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη επουλίδα της κύησης. Πρόκειται για μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα. Μετά τον τοκετό μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.

Η ουλίτιδα και η έλλειψη στοματικής υγιεινής είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόβλημα περιοδοντίτιδας θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν άμεσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται τόσο με πιθανότητα πρόωρου τοκετού όσο και με πιθανότητα γέννησης λιποβαρούς (χαμηλού βάρους) νεογνού.

Οποιασδήποτε μορφής πονόδοντος ή άλλες λοιμώξεις του στόματος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται άμεσα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αποβολή αν παραμεληθούν.

Επείγουσες εργασίες όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις ή ακόμα και εξαγωγές αν αυτό είναι απαραίτητο μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προσοχή! Εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής όπως π.χ. λεύκανση πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό και αφού τελειώσει η περίοδος θηλασμού.

Κανόνες πρόληψης

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και κάποια συμπληρώματα φθορίου αν σας το συστήσει ο οδοντίατρος σας.
  • Τρώτε όσο πιο υγιεινά και ισορροπημένα μπορείτε και αποφεύγετε τις λιχουδιές (ειδικά τις γλυκιές) στο μεσοδιάστημα των γευμάτων.
  • Αν το βούρτσισμα των δοντιών σας προκαλεί ναυτία ή τάση προς έμετο προτιμήστε μια άλλη οδοντόκρεμα πιο ήπια ή μια οδοντόβουρτσα μικρότερου μεγέθους.
  • Σε περίπτωση εμέτου, ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό νερό ή με στοματικό διάλυμα ώστε να αποφύγετε την βλαπτική επίδραση των οξέων του στομάχου στα δόντια σας. Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr