REAL LIFE FAMILY MATTERS

Το βασικό λάθος που κάνετε όταν λογομαχείτε με το παιδί σας


29 Απριλίου 2016

girl-person-human-femaleκαυ.jpg

Συχνά οι μαμάδες διαφωνούν με τα παιδιά τους και αυτό κάποιες φορές καταλήγει σε γκρίνια και ένα μίνι τσακωμό. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν τα παιδιά είναι αναγκασμένα να κάνουν κάτι που δεν θέλουν ή θέλουν να κάνουν κάτι που δεν τους επιτρέπεται εκείνη την ώρα. Αυτό κάνει τις μαμάδες να αντιδρούν και σχεδόν να αγνοούν αυτό που θέλει το παιδί. Κι αυτό είναι το βασικότερο λάθος που κάνει μία μαμά την ώρα που τσακώνεται με το παιδί της. Όταν για παράδειγμα το παιδί παραπονιέται ότι πεινάει ενώ είναι για ψώνια με τη μαμά του κι εκείνη του απαντά “δεν μπορεί να πεινάς τώρα” αυτόματα το παιδί λαμβάνει μία αρνητική αντίδραση.

Σκεφτείτε τον ίδιο σας τον εαυτό, όταν κάποιος σας λέει να μη θυμώνετε πόσο έξαλλη μπορεί να γίνετε ακόμα κι αν δεν ήσασταν πριν. Γι’ αυτό καλό είναι να σταματήσετε όσο μπορείτε να το κάνετε αυτό στα παιδιά σας και να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε όπως ακριβώς θα θέλατε αν ήσασταν εσείς στη θέση τους.

Αρχικά μάθετε να είστε καλός ακροατής. Δώστε σημασία σε αυτό που σας λέει το παιδί σας και μην αντιδράτε βιαστικά και θυμωμένα. Καλό είναι να μην αγνοείτε τα συναισθήματα των παιδιών σας αλλά να τα ονοματίζετε και να συζητάτε μαζί τους γι’ αυτά. Μπείτε για λίγο στη θέση τους και θυμηθείτε πως είναι να σε αγνοούν.

Αν και είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε, πολλές φορές η ένταση σας παρασύρει και η αντίδρασή σας γίνεται υπερβολική χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Προσπαθήστε να κοντρολάρετε το θυμό της στιγμής και μπείτε στη διαδικασία να εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αν καταλάβει το λόγο και δεν βρίσκει απλά μία αρνητική αντίδραση τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr