REAL LIFE FAMILY MATTERS

Ο Παντεσπάνιους κι εγώ – Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη


11 Μαΐου 2016

Στις περιπτώσεις που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα υγείας το οποίο από τη στιγμή της διάγνωσης και εξής είμαστε αναγκασμένοι να διαχειριστούμε δια βίου, όλοι, μικροί μεγάλοι, περνάμε από διάφορα στάδια συνειδητοποίησης και αποδοχής. Ιδίως όταν ένα παιδί έρχεται αντιμέτωπο με μια νέα πραγματικότητα, όπως ο νεανικός διαβήτης, τότε γονείς, δάσκαλοι και ευρύτερο περιβάλλον πρέπει να είναι αφυπνισμένοι και ενημερωμένοι για να εμφυσήσουν στο παιδί πως "δεν είναι δύσκολο να ζεις με τον διαβήτη αλλά το δύσκολο είναι να ζεις για τον διαβήτη".

image017Τί είναι ο διαβήτης τύπου 1; Πρόκειται για μία αυτοάνοση νόσο που προσβάλλει περίπου 300 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Έτσι, η οικογένεια και οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που πρέπει να είναι ενήμεροι μιας και θα κληθούν να παίξουν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών που ζουν με διαβήτη.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς συνεργάστηκε με την εικονογράφο, Ναταλία Καπατσούλια δημιουργώντας ένα ιδιαίτερης αξίας βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ – Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη». Ο ήρωάς του είναι ο Παύλος, ένα χαρούμενο 11χρονο αγόρι, που παίζει μπάλα, «φαγώνεται» με τον αδερφό του, Κωστή που διαβάζει κρυφά το ημερολόγιο του και του κάνει ξόρκια Immobilus. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο μισητός Παντεσπάνιους, ένα σκέτο τέρας που μπαίνει στη ζωή του και την αλλάζει για πάντα.

image011

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε μια γλώσσα άμεση, αληθινή, γεμάτη αθωότητα. Περιγράφει με ειλικρίνεια όλες τις φάσεις και τα συναισθήματα ενός παιδιού που μαθαίνει πως έχει παιδικό διαβήτη και δείχνει τον τρόπο και τα κόλπα που εφάρμοσε μέχρι να μάθει να ζει φυσιολογικά με τον Παντεσπάνιους, δηλαδή με τον διαβήτη τύπου 1. Ο Παύλος θα βγει νικητής γιατί θα καταλάβει πως τίποτα δεν μπορεί να ορίσει τη ζωή του εκτός από τον εαυτό του.

Η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Sanofi είναι σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα ακριβώς γιατί προσεγγίζει το θέμα με ειλικρίνεια και θετική ματιά, με αισιοδοξία και αλήθεια.

image014Το επίσης πολύ ενδιαφέρον επόμενο βήμα ήταν πως ο συγγραφέας προχώρησε και σε θεατρική διασκευή του βιβλίου, για να μπορέσουν οι μαθητές να εκπαιδευτούν βιωματικά, να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση. Για την επιστημονική ενημέρωση αλλά και την υποστήριξη που χρειάζεται ένα παιδί με διαβήτη συντάχθηκε ενημερωτικό έντυπο από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (συμπτώματα, αντιμετώπιση, τρόπος ζωής) το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

image012

Βασικό ζητούμενο αυτού το αξιέπαινου project είναι να συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ενώ παράλληλα έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο. Η βελτίωση της αποδοχής και η ένθερμη υποστήριξη των παιδιών που ζουν με διαβήτη θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους καθώς και να αισθάνονται ισότιμα μέλη μιας ομάδας, μιας παρέας, εν γένει ενός δραστήριου συνόλου.

Αν είστε γονιός, διαβάστε το βιβλίο ή τη θεατρική διασκευή ενώ αν είστε εκπαιδευτικός, το ενημερωτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί θα σας είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο.

Ξεφυλλίστε τα υλικά εδώ.

http://www.kalikardia.gr/o-pantespanious-ke-ego/