REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μια έφηβη Ιρανή μελετάει τα άστρα & θέλει να γίνει αστροναύτης


2 Ιουνίου 2016

Sepideh-4-1.jpg

Η Sepideh ζει σε μία μικρή κωμόπολη στο βορειοδυτικό Ιράν στη περιφέρεια Fars. Όταν ένας δάσκαλος δημιούργησε μια τοπική ομάδα αστρονομίας στην οποία συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια, τότε η 16χρονη έφηβη ερωτεύτηκε τον κόσμο των αστεριών κι άρχισε τα όνειρα.

Όταν έχασε τον πατέρα της, λίγα χρόνια πριν, πήρε ένα τηλεσκόπιο. Έχοντας ίνδαλμα τον Albert Einstein, άρχισε να μελετάει και ήθελε να του μοιάσει, ξεκινώντας έναν νοητό διάλογο με τον μεγάλο επιστήμονα.

Οι σκέψεις της για την απώλεια και την ουσία της ζωής αποκτούν νόημα όταν αντιπαρατίθενται με την εντυπωσιακή εικόνα του κοριτσιού να κουβαλά ένα τηλεσκόπιο περίπου τόσο μεγάλο όσο και η ίδια στους έρημους λόφους της γενέτειράς της. Το τηλεσκόπιο της άλλωστε θα της επιτρέψει να δει γαλαξίες σαν τον δικό μας στον νυχτερινό ουρανό και μάλλον θα πρέπει ήδη να γνωρίζει ότι τα φωτόνια από αυτούς τους γαλαξίες που χτυπούν τον αμφιβληστροειδή των ματιών της ξεκίνησαν το ταξίδι τους πολύ πριν την ύπαρξη του ανθρώπου στον πλανήτη μας.

Η επιθυμία όμως της Sepideh να γίνει αστροναύτης σχετίζεται και με την Anousheh Ansari την πρώτη Ιρανή που βρέθηκε στο διάστημα. Όπως οι περισσότεροι Ιρανοί έτσι και η Sepideh παρακολούθησε από κοντά το ταξίδι της Ansari στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2006 και τώρα παρακολουθεί συνεχώς το υλικό με την Ansari να “επιπλέει” στο διάστημα. Αυτό είναι που θέλει να κάνει και η ίδια μία μέρα.

Η ιστορία της Sepideh παρουσιάζεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον και όμορφο ντοκιμαντέρ το Sepideh: Reaching for the Stars του Δανού σκηνοθέτη Berit Madsen, ο οποίος κινηματογράφησε τρία χρόνια τη ζωή της νεαρής έφηβης Sepideh Hooshyar. Μέσα από τη δική της ματιά βλέπουμε μία πολύ σπάνια εικόνα του Ιράν σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr