REAL LIFE FAMILY MATTERS

“Νατουραλιστική” προσέγγιση εγκυμοσύνης


10 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκινώ από τα γεγονότα. Μπήκε κοπέλα 30 και κάτι η οποία προφανώς είναι στην αρχή της εγκυμοσύνης γιατί ακόμη η κοιλιά της δεν ήταν φουσκωμένη. Κατάλαβα αμέσως ότι είναι έγκυος γιατί χάιδευε και κρατούσε την κοιλιά της όσο περίμενε. Έχοντας γεννήσει δύο παιδιά, άλλωστε, τα σημάδια είναι οικεία. Έψαχνε επιμόνως κάτι στα ράφια με τις βιταμίνες. Τελικώς ζήτησε βοήθεια. Αναζητούσε ασβέστιο χωρίς ασπαρτάμη και κάποιες άλλες ουσίες τις οποίες ούτε που κατάλαβα. Η ασπαρτάμη είναι υποκατάστατο ζάχαρης, γνωστή και ως ζαχαρίνη, για όσους δεν γνωρίζουν. Ότι έβρισκαν είχε και κάτι μέσα – μια βιταμίνη, μια ουσία – που δεν της έκανε. Πήρα το θάρρος να τη ρωτήσω εάν είναι έγκυος ούσα σίγουρη για την απάντηση. Από μόνη της μου είπε ότι το ασβέστιο είναι για την εγκυμοσύνη. Και μετά άρχισε από μόνη της το κήρυγμα για το πόσο κακό κάνουν όλα αυτά τα συστατικά, το ένα προκαλεί καρκίνο, το άλλο καταστρέφει το τάδε και το δείνα. Η επισκληρίδιος θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί κ.ο.κ. Το σώμα μας ξέρει καλύτερα, η φύση έχει προνοήσει και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε με τοξικά και μεθόδους που έχουν επινοήσει οι γιατροί.

Εκτιμώ και σέβομαι τις γυναίκες που προτιμούν αυτό που εγώ αποκαλώ νατουραλιστική προσέγγιση στην εγκυμοσύνη και, κυρίως, στη γέννα. Τις θαυμάζω. Η φίλη μου η Μαριλίτα γέννησε δύο παιδιά μέσα στη μπανιέρα του σπιτιού της χωρίς φάρμακα, χωρίς παρεμβάσεις γιατρών. Μόνο με μια εξειδικευμένη μαία, τα κεριά της, τα έλαια της, τις αναπνοές της. Είναι θεά. Εγώ δεν θα μπορούσα! Φοβάμαι, τρέμω! Και η αλήθεια είναι ότι μετά από δύο “φυσιολογικούς” τοκετούς στο μαιευτήριο κατέληξα ότι δεν είχαν τίποτα το φυσιολογικό! Όλα ήταν απολύτως ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα. Ακόμη και ο πόνος μου.

Παρόλα αυτά θεωρώ ότι εφόσον η σύγχρονη ιατρική μου δίνει τη δυνατότητα να “απαλύνω” τον πόνο μου και να ελαχιστοποιήσω τα ρίσκα μου φτάνει. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που στις ανεπτυγμένες χώρες έχουμε χαμηλή θνησιμότητα εμβρύων. Σέβομαι, όμως, την επιλογή του καθενός. Παρόλα αυτά αναρωτιέμαι. Αφού θέλεις να τα κάνεις όλα φυσιολογικά όπως οι γιαγιάδες μας στους αγρούς και στα χωράφια, το ασβέστιο ως συμπλήρωμα τι το θέλεις; Οι μητέρες μας δεν έπαιρναν συμπληρώματα. Έτρωγαν τυράκι, γιαουρτάκι και έπιναν γαλατάκι. Γιατί μπαίνεις στο φαρμακείο; Το συμπλήρωμα με το φτωχό μου μυαλό είναι εξ ορισμού συνθετικό, επεξεργασμένο. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, φυσικό.

Που θέλω να καταλήξω; Κάθε άποψη σεβαστή και η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην γυναίκα που φέρει το έμβρυο στην κοιλιά της. Αυτή ξέρει τι είναι καλύτερο για την ίδια και τη ζωή που κουβαλάει. Τα ημίμετρα, όμως, και η “δήθεν” αντιμετώπιση του ζητήματος θεωρώ ότι είναι υποκριτική και με ενοχλεί. Αποφάσισε τι θέλεις και στήριξε το. Εάν θέλεις να αντιμετωπίσεις την εγκυμοσύνη σου “νατουραλιστικά”, χωρίς παρεμβάσεις και μοντέρνες “μεθόδους” μην αναζητάς συμπληρώματα. Εάν θέλεις πραγματικά φυσιολογικό τοκετό γέννα σπίτι σου σαν τη φίλη μου τη Μαριλίτα που επέλεξε τη μπανιέρα της. Επίσης μην κάνεις προγεννητικό έλεγχο γιατί και η αμνιοπαρακέντηση έχει τα ρίσκα της. Για σκέψου ίσως και οι υπέρηχοι να επηρεάζουν το “ζεν” του εμβρύου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.