REAL LIFE FAMILY MATTERS

Κυρίες μου, μήπως καλλιεργείτε την κακία στα κορίτσια σας;


28 Σεπτεμβρίου 2016

Θα διηγηθώ μια ιστορία καθημερινότητας μιας μητέρας που έχει κορίτσια.

Μια μαμά με δύο κόρες.

Η μικρή είναι καλεσμένη σε ένα πάρτι. Η συμμαθήτρια της έχει μια αδελφή που είναι συμμαθήτρια της μεγαλύτερης. Παίζουν αρκετά συχνά όλες μαζί και γενικά έχουν μια πολύ καλή σχέση.

Μέχρι εδώ όλα καλά.

Πριν από λίγο καιρό η μικρή έλαβε μια πρόσκληση σε πάρτι, μετά ήρθε το τηλεφώνημα της μαμάς.

“Σε πειράζει να μην έρθει η μεγαλύτερη κόρη σας στο πάρτι? Μου είπε η Χ. ότι δεν θα ήθελε να είναι εκεί γιατί τον τελευταίο καιρό τσακώνονται.” (το πάρτι είναι της μικρής κόρης).

Η απάντηση της αιφνιδιασμένης μαμάς ήταν φυσικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και εφόσον δεν επιθυμούν την παρουσία της στο πάρτι δεν θα παραβρεθεί.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι στα πάρτι και των δύο κοριτσιών είναι ευπρόσδεκτα όλα τα αδέλφια με μεγάλη χαρά. Επίσης γνωρίζω ότι όταν τίθεται θέμα συζήτησης για να μη προσκληθεί κάποιο παιδί από την τάξη στα πάρτι, η απάντηση είναι να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του και να σκεφτούν πως θα ένιωθαν εκείνες αν λάμβαναν αυτή τη συμπεριφορά απο κάποια συμμαθήτρια ή συμμαθητή τους.

Θεωρώ πολύ λάθος την αντιμετώπιση της μητέρας σε αυτή την κατάσταση. Αλλά έβαλε σε σκέψεις την φίλη και εμένα για την δική μας συμπεριφορά όσον αφορά τις κόρες μας.

Γιατί πάντα συζητάμε να βρούμε τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο και δεν τις ρωτάμε τι θέλουν, τι θεωρούν σωστό να κάνουν και να πάρουν μόνες τους την απόφαση για το κάθε θέμα?

Ο κάθε γονιός λειτουργεί πρώτα βάση του ενστίκτου, αλλά μήπως εμείς σκεφτόμαστε πολύ τους άλλους ενώ οι άλλοι ποτέ εμάς?

Πολύ θα ήθελα τις σωστές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά τελικά ότι και αν λέμε όσο και αν μας στεναχωρούν συμπεριφορές παιδιών, δεν ξεχνάμε ποτέ ότι εμείς οι γονείς τους βρισκόμαστε κοντά τους για να τα βοηθήσουμε να αντιλαμβάνονται το σωστό από το λάθος.

Και μπορεί σε αυτές τις μικρές ηλικίες να μιλάμε για ένα ανούσιο πράγμα όσο ένα παιδικό πάρτι, αλλά μεγαλώνοντας οι αποφάσεις είναι πολύ διαφορετικές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.