Ο Αμπραχίμ Χασάν, πλέον πέντε μηνών, είναι το πρώτο παιδί το οποίο γεννήθηκε μέσω μιας νέας τεχνικής που χρησιμοποιεί DNA από τρεις γονείς, αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα του New Scientist.
Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη τεχνική, η οποία επιτρέπει σε γονείς με σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις να αποκτούν υγιή μωρά, και μόλις πρόσφατα έλαβε νομική έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η γέννηση του Αμπραχίμ αποτελεί σημαντική εξέλιξη, που αναμένεται να επιταχύνει την πρόοδο στο συγκεκριμένο κομμάτι σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται πως οι Ιορδανοί γονείς του έλαβαν την ειδική θεραπεία από αμερικανική ομάδα στο Μεξικό.
Η μητέρα του Αμπραχίμ, Ιμπντισάμ Σαμπάν, φέρει γονίδια του συνδρόμου Leigh, μία διαταραχή που επηρεάζει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα. Τα γονίδια της ασθένειας βρίσκονται στο DNA στα μιτοχόνδρια, τα οποία παρέχουν ενέργεια για τα κύτταρά μας και φέρουν ακριβώς 37 γονίδια, τα οποία παίρνουμε από τις μητέρες μας, ξεχωριστά από το μεγαλύτερο τμήμα του DNA μας, που βρίσκεται στον πυρήνα του κάθε κυττάρου μας.
Περίπου το 1/4 των μιτοχονδρίων της Σαμπάν έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Ενώ η ίδια είναι υγιής, το σύνδρομο Leigh ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους των πρώτων δύο παιδιών της. Η Σαμπάν και ο σύζυγός της, Μαχμούντ Χασάν, ζήτησαν τη βοήθεια του Τζον Ζανγκ και της ομάδας του από το New Hope Fertility Center στη Νέα Υόρκη.
Ο Ζανγκ πραγματοποιούσε εδώ και καιρό έρευνες πάνω σε έναν τρόπο αποφυγής μιτοχονδριακών ασθενειών, μέσω μιας τεχνικής «τριών γονέων». Θεωρητικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό, ωστόσο η επικρατούσα τεχνική, που προϋποθέτει την καταστροφή εμβρύων, δεν ήταν επιθυμητή από τους μουσουλμάνους γονείς. Οπότε ο Ζανγκ ακολούθησε άλλη προσέγγιση: Έβγαλε τον πυρήνα από ένα από τα ωάρια της Σαμπάν και τον εισήγαγε σε ένα άλλο, ξένο, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το ωάριο το οποίο προέκυψε, με το DNA του πυρήνα από τη Σαμπάν και το μιτοχονδριακό DNA από τη δωρήτρια, γονιμοποιήθηκε με σπέρμα του Χασάν.
Η ομάδα του Ζανγκ χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για τη δημιουργία πέντε εμβρύων, μόνο ένα εκ των οποίων αναπτύχθηκε φυσιολογικά. Το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη Σαμπάν και ο Αμπραχίμ γεννήθηκε εννιά μήνες μετά. Όταν ο Ζανγκ και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα μιτοχόνδρια του Αμπραχίμ, διαπίστωσαν ότι κάτω του 1% φέρουν την επίμαχη μετάλλαξη, ποσοστό που θεωρείται πως είναι πολύ μικρό για να δημιουργήσει προβλήματα.
Η ομάδα θα παρουσιάσει εκτενώς τα ευρήματά της στο American Society for Reproductive Medicine’s Scientific Congress στο Σολτ Λέικ Σίτι τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία έγινε στο Μεξικό είναι το ότι καμία από τις μεθόδους αυτές (τριών γονέων) δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ (ενώ στο Μεξικό, όπως είπε ο Ζανγκ, «δεν υπάρχουν κανόνες», δηλώνοντας παράλληλα σίγουρος ότι η επιλογή του ήταν ηθική, καθώς «το να σώζεις ζωές είναι το ηθικό»). Τελευταία φορά που είχε γίνει απόπειρα από εμβρυολόγους να δημιουργήσουν έμβρυο με DNA από τρία άτομα ήταν τη δεκαετία του 1990, ωστόσο προέκυψαν γενετικές διαταραχές και η τεχνική απαγορεύτηκε.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.