REAL LIFE FAMILY MATTERS

Προβλήματα ακμής


4MOMS

1 Ιανουαρίου 2017

pexels-photo-42389.jpeg

Ο λόγος φυσικά για την ακμή, ένα πρόβλημα που κάνει την εμφάνισή του στις αρχές της εφηβείας όταν και τα πρόσωπα αγοριών και κοριτσιών αρχίζουν να γεμίζουν με σπυράκια, μαύρα στίγματα ή κόκκινες και κίτρινες κηλίδες. Οφείλεται σε μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και συνήθως συνοδεύεται από λιπαρότητα του δέρματος (σμηγματόρροια). Η βασική αιτία της εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικία σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας τα ανδρογόνα που παράγονται από τους όρχεις και τις ωοθήκες διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται. Πρώτα από όλα, οι πάσχοντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος χρειάζεται χρόνος. Η μεγάλη πλειοψηφία ενδέχεται να παρουσιάσει βελτίωση του προβλήματος σε έξι μήνες, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται για χρόνια. Η τοπική θεραπεία αποτελεί το πρώτο βήμα για την άμεση καταπολέμηση της ακμής . Αποτελεσματική μπορεί επίσης να αποδειχθεί η θεραπεία με βιταμίνη Α ή με τοπικά αντιβιοτικά.

Όταν η ανθεκτικότητα των στιγμάτων κρίνεται μη αντιμετωπίσιμη με τα παραπάνω μέσα, μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη η στοματική θεραπεία που ισοδυναμεί με χορήγηση αντιβιοτικών, ορμονών ή ρετινοειδών. Οι ορμονικές θεραπείες έχουν συνήθως διάρκεια ενός χρόνου και λειτουργούν καταστέλλοντας την αυξημένη παραγωγή λίπους. Τέλος, για τα ρετινοειδή θα πρέπει να τονίσουμε ότι μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από δερματολόγο, του οποίου και οι οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα, διότι είναι πολύ ισχυρά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ.