REAL LIFE FAMILY MATTERS

10 tips για να λατρέψει το παιδί το διάβασμα


4MOMS

20 Ιανουαρίου 2017

school-vintage-desk-back-to-school-159764.jpeg

Ας διαλέξουν το θέμα.

Είτε επιλέξουν ένα βιβλίο βάση του εξώφυλλου, του τίτλου ή της περίληψης, να τους αφήσουμε να κάνουν την επιλογή. Αν είναι μικρά, μπορούν να επιλέξουν τα βιβλία που έχουν θέμα τα ζώα ή τις δραστηριότητες που τους αρέσει να ασχολούνται. Δεν έχει σημασία η ηλικία τους, θα τους αρέσει σίγουρα περισσότερο μια ιστορία που αφορά κάτι που τα ενδιαφέρει.

Επιλέξτε βιβλία που έχουν γίνει ταινίες.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια ταινία για να παρακολουθήσουν μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένας καλός τρόπος για να τα κάνουμε να διαβάσουν. Είτε θέλουν να το διαβάσουν πρώτα είτε θέλουν να δουν την ταινία στην διάρκεια που διαβάζουν το βιβλίο, η παρακολούθηση της ταινία οικογενειακώς, είναι μια ευκαιρία να ανοίξουμε συζήτηση σχετικά με τις διαφορές μεταξύ του βιβλίου και της ταινίας.

Διαβάστε μαζί.

Αν διαπιστώσετε ότι η ανάγνωση μικρότερων βιβλίων δεν εξιτάρει το παιδί και επιμένει να επιλέγει βιβλία που είναι για μεγαλύτερα παιδιά, διαβάστε λίγο μαζί του. Ίσως να δυσκολευτεί λίγο στην αρχή διαβάζοντας μόνο του αλλά στη συνέχεια θα μπορεί να διαβάζει κανονικά και θα είναι πολύ περήφανο. Η ομαδική προσπάθεια θα καταστήσει πιο συναρπαστικό το διάβασμα και θα κρατήσει την προσοχή τους περισσότερο από ένα μικρότερο βιβλίο.

Βρείτε μια καλή σειρά βιβλίων.

Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να αγαπήσει το διάβασμα το παιδί είναι μια σειρά που να αποτελείται σε πολλά βιβλία. Είτε πρόκειται για τον Χάρι Πότερ ή Το Χρονικό της Νάρνια, βοηθήστε τα παιδιά να βρουν μια σειρά που θα αγαπήσουν και θα θέλουν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους χαρακτήρων καθώς η σειρά συνεχίζεται.

Δημιουργήστε μια ζεστή γωνιά για διάβασμα.

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η τοποθεσία του διαβάσματος. Αν το διάβασμα στο κρεβάτι τους δημιουργεί υπνηλία ή το διάβασμα στο σαλόνι τους αποσπά την προσοχή με τα παιχνίδια, είναι ωραία να δημιουργήσουμε μια γωνιά διαβάσματος, έτσι ώστε να έχουν μια ιδιαίτερη θέση μόνο για αυτό.

Ας μας βλέπουν να διαβάζουμε θα διαβάσουν.

Προφανώς, ο στόχος μας είναι το παιδί μας να αγαπήσει το διάβασμα, οπότε αν δεν τρέφουμε εμείς παρόμοια συναισθήματα για την ανάγνωση, είναι δύσκολο να περιμένουμε από εκείνα να έχουν. Ας τα αφήσουμε να μας δουν να διαβάζουμε, ακόμη και αν είναι ένα άρθρο ειδήσεων στο τηλέφωνό μας. Ωστόσο, βλέποντας μας να έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο και να διαβάζουμε στον καναπέ, θα είναι πολύ πιο εύκολο να μας αντιγράψουν και να έχει συνολικά θετική επίδραση.

Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:

5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν ξεκινήσει το παιδί να κοιμάται στο κρεβάτι του

«Διάβασε το πάλι μαμά»…

Λιγότερος χρόνος στην… «οθόνη» για πιο κοινωνικά παιδιά!