#ItsAmaliaK: Πώς κατάφερα να χειριστώ 1,5 χρόνο κακής συγκατοίκησης
Αμαλία Κωστοπούλου
9 Φεβρουαρίου 2017
Η δική μου ιστορία άρχισε την πρώτη μου χρονιά στο Berkeley, όταν μπήκα στην εστία. Εκεί έμενα με άλλες τρεις κοπέλες. Ευτυχώς η μία ήταν πολύ καλή και καταλήξαμε να κάνουμε κολλητή παρέα, οι άλλες δύο όμως ήταν απλώς περίεργες. Έκαναν πάντα απίστευτη φασαρία, έφεραν μια φίλη τους να κοιμάται στο δωμάτιό μας (το οποία ήταν μικροσκοπικό) ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ, και γενικά δεν υπήρχε καμία αίσθηση προσωπικού χώρου. Αυτό εμένα με πίεσε πάρα πολύ, γιατί μετά από μια κουραστική μέρα δεν μπορούσα να γυρίσω σπίτι μου και να ηρεμήσω, ούτε και να διαβάσω για εξετάσεις μιας και γινόταν πανικός.
Την δεύτερη χρονιά, λοιπόν, αποφάσισα να μην μείνω σε εστία αλλά σε ένα διαμέρισμα με μια κοπέλα που γνώριζα ελάχιστα, αλλά μου φαινόταν πολύ συμπαθητική. Πέτυχα και πάλι τζακ ποτ, φίλοι μου. Ενώ ήταν και εκείνη ήρεμη σαν και εμένα και γενικά οι συνήθειές μας έμοιαζαν, οπότε μπορούσαμε αντικειμενικά να συγκατοικήσουμε, ήταν απλώς... κακιά. Δεν θέλω να κρίνω κανέναν, γιατί ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους για τον τρόπο που φέρεται, αλλά προσωπικά δεν μπορούσα να καταλάβω και να ανεχτώ έναν άνθρωπο, ο οποίος χαμογελούσε όταν είχα κάποιο πρόβλημα. Τώρα, μετά τα Χριστούγεννα, μετακόμισα στο sorority μου το ΚΚΓ, όπου έχω βρει πραγματικά την ηρεμία μου και είμαι χαρούμενη. Μένω με μία καλή μου φίλη και οι υπόλοιπες κοπέλες στο σπίτι είναι επίσης φίλες μου.
Παρόλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, πέρασα ενάμιση χρόνο συγκατοικώντας με ανθρώπους που με κούρασαν πολύ! Πιστεύω όμως πως έμαθα πολλά πράγματα, για το πώς να τα βγάζω εις πέρας με άτομα που δεν συμπαθώ, αλλά και πώς να λειτουργώ κάτω από πιεστικές καταστάσεις - πράγματα, τα οποία με έκαναν πιο δυνατή σαν άτομο και που μπορούν να βοηθήσουν και εσάς.
- Πρώτον και πιο σημαντικό μην παίρνεις προσωπικά την συμπεριφορά των άλλων. Αν έχεις μια συγκάτοικο που συνεχώς κρίνει αυτά που κάνεις ή λέει κακίες πρέπει να καταλάβεις πως δεν έχεις εσύ το πρόβλημα αλλά εκείνη και να μην αφήνεις αυτά που λέει να σε επηρεάζουν και να σου χαλάνε την ημέρα. Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί είναι έτσι και να μην ασχολείσαι.
- Δεύτερον, αντιμετώπισε την κατάσταση. Ας πούμε, την πρώτη μου χρονιά, μίλησα στις κοπέλες και τους ζήτησα να μην κάνουν φασαρία, καθώς και να φύγει επιτέλους το extra άτομο, που κοιμόταν στο αντικειμενικά πολύ μικρό μας δωμάτιο (είναι σημαντικό να πω πως η φίλη τους, που κοιμόταν μαζί μας, είχε δικό της δωμάτιο στην διπλανή εστία!). Προφανώς δεν έκαναν πάντα ησυχία, αλλά έμαθα και εγώ να κάνω υπομονή, αλλά και να μιλάω όταν δεν άντεχα άλλο. Εκφράζοντας αυτό που νιώθουμε, αισθανόμαστε πάντα καλύτερα. Τη δεύτερη χρονιά στο διαμέρισμα αντιμετώπισα διαφορετικά την κατάσταση. Καθώς το κορίτσι εκείνο ήταν πολύ αντιδραστικό, ήξερα πως το να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί της θα έκανε τα πράγματα απλώς χειρότερα γιατί δεν θα προσπαθούσε να με καταλάβει, αλλά θα γινόταν πιο επιθετική. Έτσι αποφάσισα να την αγνοήσω και ό,τι και αν έλεγε ήταν σαν να μιλούσε μόνη της. Πράγμα το οποίο την εκνεύρισε και σταμάτησε να ασχολείται τόσο μαζί μου. Κάθε περίσταση έχει την δική της λύση όμως είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσεις και να μην δέχεσαι παθητικά συμπεριφορές που σε ενοχλούν.
- Μην ακούς τρίτους. Στην αρχή, όταν ενοχλούμουν, ρωτούσα όλες μου τις φίλες, την μητέρα μου, το αγόρι μου, τι να κάνω με αυτές τις κοπέλες και ο καθένας είχε μια διαφορετική άποψη, πράγμα το οποίο με μπέρδευε. Μόνο εσύ ξέρεις πώς είναι το άτομο αυτό και αν είναι πρόθυμο να συζητήσει μαζί σου και να σε καταλάβει, ή όχι. Κάτσε και σκέψου πώς έχουν τα πράγματα αντικειμενικά και είναι σίγουρο ότι θα βρεις την σωστή λύση μόνη σου.
- Σκέψου αν φέρεσαι και εσύ σωστά στο άτομο που έχεις απέναντί σου.
xxx
Αμαλία