REAL LIFE #ITSAMALIAK

#ItsAmaliaK: Το ταξίδι μου στην Κούβα


18 Απριλίου 2017

amalia-kostopoulou-cuba.JPG

Μετά από διάφορες ιδέες, εγώ και μερικοί φίλοι καταλήξαμε στην Κούβα. Είναι ένας προορισμός ο οποίος τους τελευταίους 6 μήνες έχει αλλάξει δραματικά, καθώς έγινε άρση του εμπάργκο της Αμερικής και μια εισροή τουριστών μπήκε πολύ ξαφνικά στην χώρα. Όπως είναι λογικό, αυτή η χώρα, που είχε μείνει "κολλημένη" στο παρελθόν, σιγά σιγά θα αρχίσει να εξελίσσεται. Καλό για τους ανθρώπους εκεί, αλλά "κακό" για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν όσο ήταν ακόμα ένας πιο παλιός κόσμος. Οπότε αν θες να κάνεις ένα ταξίδι σύντομα, θα σου πρότεινα 100% την Κούβα, καθώς είναι ένας προορισμός θα αλλάξει δραματικά στο κοντινό μέλλον.

Αν η μαμά σου είναι σαν την δική μου, call her when you land cause she was freaking out :)

Γενικά, αν η μαμά σου είναι σαν την δική μου...call her when you land, cause she was freaking out

Γενικά έχω ταξιδέψει πολύ με την οικογένειά μου και ειδικά όταν ήμουν μικρότερη, όμως η Κούβα είναι πλέον το πιο αγαπημένο ταξίδι που έχω κάνει μέχρι τώρα, και αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους...

1. Κάτι που δεν είχα ξαναδεί

Η Κούβα θεωρείται μέχρι και σήμερα κομμουνιστικό κράτος. Είναι πια από τα λίγα μέρη στον κόσμο που είναι 100% κομουνιστικά και που επίσης δεν έχει εξελιχθεί καθόλου, όπως είπα προηγουμένως, λόγω του εμπάργκο που υπήρχε εδώ και 54 χρόνια. Τα πράγματα εκεί είναι τελείως διαφορετικά, και ενώ γνώριζα αρκετά από το πώς λειτουργεί ένα κομμουνιστικό κράτος στη θεωρία, δεν το είχα ζήσει ποτέ μου στην πράξη. Αυτό που είδα, δεν το περίμενα. Πρώτον, πράγματι δεν υπήρχαν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δεν μπορούσες να διακρίνεις πιο πλούσιους και πιο φτωχούς. Είναι όλοι πολύ φτωχοί αλλά όλοι είναι ίσοι. Επίσης, αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ειδικά τώρα απου μένω στο Σαν Φρανσίσκο, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αστέγων σε όλη την Αμερική, είναι ότι στην Κούβα δεν είδα ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ανθρωπο να κοιμάται στον δρόμο. Μπορεί να μην είχαν παπούτσια, αλλά είχαν σπίτι και είχαν ψωμί.

Όλα έδειχναν πολύ στάσιμα και αφού γνώρισα και μίλησα σε 2-3 Κουβανούς κατάλαβα πως όχι μόνο δεν υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης, αλλά δεν υπάρχει και κίνητρο για κάποια εξέλιξη. Κάτι ακόμα που διαπίστωσα μέσα από συζητήσεις είναι πως το κράτος έκανε απίστευτη προπαγάνδα και ασκεί ακόμα και τώρα μεγάλο έλεγχο. Δεν υπάρχει 3G πουθενά στην χώρα, στερώντας από τον κόσμο την ευκαιρία να είναι ανά πάσα στιγμή συνδεδεμένος και ενήμερος με τον υπόλοιπο πλανήτη, το wifi είναι κρατικό και διαθέσιμο μόνο σε συγκεκριμένα hotspot, και οι ξεναγοί εξηγούν τα πράγματα όχι απλώς μονόπλευρα, αλλά ξεκάθαρα λανθασμένα. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της αντίθεσης αυτής αγάπησα την Κούβα, γιατί με έβαλε σε σκέψεις. Από τη μία ναι υπάρχει στασιμότητα και ανύπαρκτες ευκαιρίες, όμως από την άλλη είναι όλοι τόσο χαρούμενοι, τοσο φιλικοί, τόσο ανοιχτοί και γεμάτοι άνθρωποι που με έκανε παρορμητικά να σκεφτώ "ε και; Τι πειράζει που δεν έχουν όλα όσα έχουμε κι εμείς;" Προφανώς και μετά ξανασκέφτηκα πως πειράζει. Όσο κι αν αυτή η διαφορετικότητα έχει στο τέλος της ημέρας μία απλότητα και μία γλύκα, είναι δικαίωμα όλων να κρίνουν πως θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους και να αποφασίζουν γι αυτή και όχι να είναι απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πλανήτη, .

2. Ασύλληπτη ομορφιά

Από την αρχιτεκτονική της παλιάς Αβάνας, που έχει διατηρηθεί κλασσική χωρίς ίχνος δήθεν μοντέρων κτιρίων ή πολυκατοικίες εκτρώματα, την ασύλληπτη φύση της Καραϊβικής και τη μοναδικότητα που φαίνεται σε όλο το νησί (αλλά ειδικά στην κοιλάδα του Βινιάλες), μέχρι τους όμορφους ανθρώπους που είναι πάντα ευγενέστατοι και χαμογελαστοί, η Κούβα είναι πραγματικά ένας επίγειος παράδεισος.

Νομίζω εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια, όσο φωτογραφίες. Δείτε την gallery, που ακολουθεί:

[gallery-716661]

3. Παρέα

Ο τελευταίος λόγος που αγάπησα την Κούβα τόσο πολύ είναι γιατί την έζησα με μερικά από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Η παρέα μας ήταν σίγουρα δεμένη και το ταξίδι θα ήταν τελείως διαφορετικό αν έλειπε οποιοσδήποτε από τους φίλους μου.

Αθηνά- Η ήρεμη δύναμη της παρέας. Chill και γλυκιά σε όλες τις φάσεις πανικού.

Αμαλία- Ο "σπιούνος" της παρέας. Τσακωνόμαστε συνέχεια, και μετά κοιτιόμαστε και γελάμε λολ

Μισυρλένα- Η "μαμά" της παρέας που μας προσέχει όλους.

Νίκος- Η ψυχή της παρέας. Με έκανε να μου κόβεται η ανάσα από τα γέλια στην κυριολεξία κάθε 5 λεπτά, σε σημείο που η "ήρεμη δύναμη", η "μαμά" αλλά και ο "σπιούνος" έφευγαν κάθε τρεις και λίγο από δίπλα μας για να ηρεμήσουν λολ

Thanks for coming with me guys

Tips: Αν πας Κούβα να μείνεις σίγουρα στην παλιά Αβάνα και να επισκεφθείς επίσης το Τρινιδάδ, και το Βινιάλες. ΜΗΝ πας στο Βαραδέρο, είναι πολύ τουριστικά. Ναι η παραλία του είναι πανέμορφη, αλλά όχι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί σε ένα από τα νησιά μας.

Γενικά από φαγητό αν το ψάξεις λίγο μπορείς να βρεις μερικά εστιατόρια θησαυρούς. Εγώ σου προτείνω τα Santy Pescador, Paladar los Mercaderes, και La Guarida.

The next adventure awaits,

xxx

Αμαλία