REAL LIFE #ITSAMALIAK

#ItsAmaliaK: Έχω πέσει και εγώ θύμα bullying και αυτά είναι όλα όσα έμαθα


Αμαλία Κωστοπούλου

20 Απριλίου 2017

kostopoulou-bullying.jpg

Όλες αυτές οι σκέψεις και αναμνήσεις μου ήρθαν στο νου αφού είδα ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Αυτη ήταν και η αφορμή για να αρχίσω να γράφω αυτό το άρθρο. Μετά όμως σκέφτηκα πως βασικά το bullying δεν είναι απλώς ένα σχολικό φαινόμενο, πως τελικά αν το σκεφτώ υπάρχουν ακόμα κάποιες μέρες που δέχομαι bullying και ειδικά μέσα από το διαδίκτιο, στο οποίο ο εκφοβισμός έχει πάρει νέες, πιο τρομακτικές διαστάσεις.

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι “γιατί;". Τόσο πολύ μας αφόρα το πως μοιάζουν οι άλλοι; Δεν έχουμε πραγματικά τίποτα καλύτερο να πούμε από το να σχολιάσουμε κάποιον; Και αν ναι, γιατί να μην πούμε κάτι θετικό; Γιατί είναι η επίθεση στους άλλους ένας τρόπος να νιώσουμε εμείς καλύτερα; Γιατί δεν κοιτάμε καλύτερα μέσα μας πρώτα;

“Αδυνάτισε, πάχυνε, πώς έχει ντυθεί έτσι, τι είναι αυτά τα μαλλιά, γιατί τα έκοψες, γιατί τα έβαψες, γιατί φοράς τόσο μακιγιάζ, έχεις κυταρίτιδα, είναι πολύ ψηλός, είναι πολύ κοντή, είναι φυτό” και πολλά πολλά άλλα είναι σχόλια που έχουμε δεχτεί ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Παρ’ όλα αυτά όμως, το γεγονός αυτό δεν σταματάει κάποιους από το να συνεχίζουν αυτόν τον κύκλο μίσους.

Φέρνοντας στο νου στιγμές που έχω πληγωθεί πολύ, που έχω ακούσει φίλες μου να κλαίνε, την αδερφή μου να παραπονιέται, ή εσάς να μου στέλνετε μηνύματα διηγόντας μου δύσκολες στιγμές, μου ξυπνάνε συναισθήματα εκνευρισμού και την θέληση να συμβουλέψω όσους έχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό υποστεί αυτό που πέρασα και εγώ.

Πρώτα, θέλω να ξεκινήσω απ’ τό γεγονός ότι οι περισσότεροι bullies δεν έχουν συνείδηση των επιπτώσεων των πράξεών τους, καθώς η κακία τους είναι ένας τρόπος να ξεσπάσουν για τα δικά τους προβλήματα μέσω τρίτων. Δεν παίρνουν τον χρόνο να σκεφτούν πως αυτό που κάνουν ίσως να αλλάξει ριζικά την εμπειρία ζωής ενός ανθρώπου και για αυτό είναι σημαντικό να τους το υπενθυμίζουμε. Θέλω λοιπόν να υπενθυμίσω σε όλους, ακόμα και στον εαυτό μου, γιατί όλοι μας έχουμε κάποτε πει κάτι αρνητικό για άλλον, πως ποτέ δεν ξέρεις την δύναμη που έχουν τα λόγια σου πάνω σε κάποιον, μπορεί να μην τον αγγίξουν καν, μπορεί να τον κάνουν να νιώσει απλώς λίγο άβολα, αλλά μπορεί και να γυρίσει σπίτι του και να κλαίει με τις ώρες, να του έχεις βάλεις σκέψεις πως πρέπει να αλλάξει και πως αυτό που είναι τώρα δεν είναι αποδεκτό. 

Επίσης, καταλαβαίνω ότι μπορεί κάποιος να περνάει μία φάση στην ζωή του, που νιώθει ανασφάλεια ή στενοχώρια και άθελά του το βγάζει στους άλλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ασκούνε λεκτική βία έχουν και εκείνοι τα δικά τους προβλήματα, που με το να ασκούν συνεχώς κριτική σε άλλους κάπως τα ξεχνάνε...τα βάζουν κάτω από το χαλάκι. Η συμβουλή μου γι αυτό είναι να αρχίσεις να κοιτάς την κατάσταση πιο θετικά. Ακόμα και αν σου συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα να προσπαθείς να εκπέμπεις μια θετική ενέργεια και να "αγκαλιάζεις" τους ανθρώπους γύρω σου, να μην τους διώχνεις. Να είσαι ευγνώμων για όσα καλά έχεις στην ζωή σου και να μη φοβάσαι να μιλήσεις για τα θέματα που σε καταπιέζουν. Είναι σίγουρο πως αν χειριστείς τις δύσκολες στιγμές σου με χάρη, κουράγιο και θετικότητα θα την λάβεις πίσω, αλλά και θα νιώσεις πολύ καλύτερα, βγαίνοντας λίγο από αυτό που τώρα σου φαίνεται σαν μαύρη τρύπα!

Είχα ακούσει κάποτε κάποιον να λέει πως αν κάτσεις και προσπαθήσεις να γνωρίσεις τον άλλον λίγο παραπάνω, όχι αναγκαστικά να τον κάνεις φίλο σου, αλλά να τον καταλάβεις, τότε είναι σίγουρο πως θα ανακαλύψεις πως έχεις πολύ περισσότερα κοινά παρά πράγματα που σας χωρίζουν, και σίγουρα θα αναγνωρίσεις ένα μέρος του εαυτού σου σε αυτόν. Και αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου sayings και moto στην δική μου ζωή, όπως πιστεύω θα έπρεπε να είναι σε όλων. Δεν έχει αποδειχτεί ποτέ λάθος. Το μόνο που χρειάζεσαι για να το κάνεις είναι καλή διάθεση.

Κλείνοντας, θέλω να γράψω για ένα φαινόμενο του εκφοβισμού το οποίο κατά την γνώμη μου δεν παίρνει τις αρμόδιες για την κρισιμότητα του διαστάσεις και αυτό είναι η κατηγορία των θυμάτων. Όλοι όσοι έχουμε δεχτεί bullying έχουμε ακούσει και το ότι άμεσα ή έμμεσα το προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι και αυτή η ιδεολογία είναι τόσο λάθος! Από τα σχολεία, μέχρι τους περισσότερους γονείς, αρκετοί είναι αυτοί που προωθούν άθελά τους αυτή τη λογική ότι πρέπει να “την λες” πίσω, να μην είσαι αδύναμος, αδύνατος, το ότι σε πειράζουν επειδή είσαι φυτό, επειδή είσαι καλός μαθητής, με αποτέλεσμα αργότερα στην ζωή εσύ ο ίδιος να δικαιολογείς τους κριτές σου. Να λες ότι σε σχολίασαν γιατί έβαλες μια photo που δεν άρεσε κάποιον στο instagram, γιατί αδυνάτισες, γιατί πήρες την καλύτερη δουλειά, γιατί είσαι σε σχέση,,, γιατι,, γιατι… Αυτή η προσέγγιση, του ότι πρέπει να δικαιολογήσουμε το γιατί δεχόμαστε κρτική και αρνητισμό, αντί απλώς να ρίξουμε την ευθύνη εκεί που πρέπει, στους bullies, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αρχίσει να αλλάζει. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία για τον εκφοβισμό και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αλλάξεις εσύ αυτό που είσαι, να γίνεις λιγότερο αγαθός, λιγότερο καλός μαθητής, πιο επιθετικός, πιο άντρας, λιγότερο όμορφη, πιο αδύνατη, ή να αλλάξεις τα ρούχα σου έτσι ώστε να μην είσαι πια “στόχος”. Ο εκφοβισμός είναι κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο να συμβαινει de facto και έχει να κάνει με τα προσωπικά προβλήματα αυτού που τον ασκεί, τα οποία επίσης πρέπει να προσεγγιστούν με αγάπη.

Ελπίζω από σήμερα όποιος διαβάσει αυτό το post να σκεφτεί δύο φορές πριν σχολιάσει κάποιον, να γίνει λίγο πιο ευγενικός, λίγο πιο ευαίσθητος και ίσως να πει ένα κοπλιμέντο αντί για κάτι που θα προκαλέσει πόνο.

Μερικά tips για να αντιμετωπίσεις το bullying είναι:

Να ξέρεις πάνω απ’ όλα πως δεν έχει να κάνει τίποτα με εσένα.
Να το αγνοήσεις και να μην θρέψεις το μίσος του άλλου.
Αν συνεχίσει να σε ενοχλεί μπορείς να πεις κάτι όπως “ τι πρόβλημα έχεις στην δική σου ζωή που σε κάνει να ασχολείσαι τόσο με τη δική μου;", “δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις με το χρόνο σου από το να ενοχλείς τους άλλους;”.  Πάλεψε, όχι όμως ασκώντας και εσύ λεκτική βία, έχοντας στο νου ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου ξεκάθαρα περνάει κάτι δύσκολο που εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις.
Το πιο σημαντικό είναι να μην αφήσεις τα λόγια του να σε επηρεάσουν και please please please αν νιώθεις εσύ καλά και όμορφα με τον εαυτό σου μην αλλάξεις για κανέναν.

xxx

Αμαλία