REAL LIFE #ITSAMALIAK

#ItsAmaliaK: Τα 5 πράγματα που κάνω και με φέρνουν πιο κοντά στην επιτυχία


Αμαλία Κωστοπούλου

14 Σεπτεμβρίου 2017

amalia77274.jpg

Είτε πας ακόμα σχολείο, είτε πανεπιστήμιο, είτε δουλεύεις, αυτά τα 5 tips είναι σίγουρο πως θα σε βοηθήσουν να είσαι πάντα on top of your game. Εμένα πάντως με έχουν βοηθήσει.

1. Βάλε στόχους και γράψε τους σε ένα note

Σκέψου πώς φαντάζεσαι τον ιδανικό σου εαυτό σε 5 χρόνια από τώρα. Έχεις πιο ωραίο σώμα; Καλύτερη δουλειά; Είσαι στο πανεπιστήμιο των ονείρων σου; Είναι σημαντικό οι στόχοι σου αυτοί να είναι πραγματικά σπουδαίοι για εσένα, έτσι ώστε να έχεις το κέφι να ξυπνάς κάθε μέρα δουλεύοντας γι αυτούς και να μην βαρεθείς. Οι καλοί στόχοι είναι επίσης συγκεκριμένοι. Δηλαδή, αντί για γενικούρες σκέψου τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να τους πετύχεις. Αντί για "να αδυνατίσω" γράψε ποιες μέρες και συγκεκριμένες ώρες θα πηγαίνεις γυμναστήριο και οργάνωσε τα γεύματά σου για την εβδομάδα. Αντί για "καλούς βαθμούς" γράψε πως θα κάνεις όλα τα μαθήματα της εβδομάδας εγκαίρως και όχι λίγο πριν το τεστ, ότι θα πηγαίνεις σε όλες τις διαλέξεις, ότι θα αρχίζεις μια εργασία μια εβδομάδα πριν την ημέρα παράδοσης κλπ. Είναι πολύ σημαντικό να γράψεις κάπου αυτούς τους στόχους και να τους βάλεις κάπου που τους βλέπεις.​ Εγώ για παράδειγμα σε 5 χρόνια θα ήθελα να έχω μία πολύ καλή δουλειά στην Νέα Υόρκη στον τομέα των media. Για να το πετύχω αυτό, εκτός από το να πάρω καλούς βαθμούς, πρέπει να κάνω όσα πιο πολλά εξωσχολικά πράγματα μπορώ που να σχετίζονται με τα media, όπως ομίλους, ή πρακτικές. Έτσι πιο συγκεκριμένα πρέπει:

να πηγαίνω σε όλες τις διαλέξεις
να κάνω τα μαθήματα την ίδια ημέρα
να μου γράψουν οι καθηγητές μου καλές συστατικές επιστολές
να αρχίζω τις εργασίες μου μια εβδομάδα πριν και να τις δουλεύω αρκετά, ώστε να είμαι σίγουρη πως θα πάρω 100%
να ψάξω ομίλους που έχουν να κάνουν με media και να κάνω αιτήσεις για να με δεχτούν
να κάνω μια λίστα με ιδανικές εταιρείες που θα ήθελα να κάνω πρακτική, έτσι ώστε μετά να κάνω αιτήσεις

2. Ξύπνα πριν από όλους τους άλλους

Μπορείς να μπεις online και να ψάξεις την καθημερινή ρουτίνα των περισσότερων επιτυχημένων ανθρώπων ή billionaires και αυτό που θα παρατηρήσεις είναι ότι όλοι ξυπνάνε στις 4 ή 5 το πρωί. Πριν από όλους τους άλλους. Head start. Εκμεταλλεύονται όλες τις ώρες της ημέρας και δεν σπαταλάνε χρόνο ποτέ. Προσωπικά μια δυναμική πρωινή ρουτίνα μου αλλάζει όλη την ημέρα καθώς έχω χρόνο να προετοιμαστώ. Καταρχάς προσπαθώ να κοιμάμαι κατά τις 10. Ξυπνώντας στις 5.30 έχω μια ώρα να γυμναστώ και μετά μια ώρα να κάνω μπάνιο, να βαφτώ, και να φάω πρωινό μέχρι τις 7.30. Έπειτα παίρνω μισή ώρα μέχρι τις 8 για να διαβάσω τα νέα της ημέρας, να τσεκάρω τα social media μου, και να απαντήσω σε emails. Δεν πιάνω ποτέ το κινητό με το που ξυπνήσω, μου χαλάει την διάθεση. Τις μέρες που έχω μάθημα στις 8 φεύγω κατευθείαν έτοιμη για την ημέρα μου, τις υπόλοιπες που δεν έχω ξεκινάω νωρίς το διάβασμα καθώς τότε λειτουργώ καλύτερα. Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι γιατί όσο μεγαλώνω καταλαβάινω πως τελικά δεν προλαβαίνω να κάνω όλα όσα θέλω για τον εαυτό μου, όπως γυμναστική ή καλή περιποίηση, να πάω μια βόλτα, να πάω με την ησυχία μου σουπερμάρκετ αλλά και να αφιερώσω τον κατάλληλο χρόνο στα πάρα πολλά μαθήματα και τις υποχρεώσεις μου, όπως το site και interviews για δουλειές. Ξέρω ότι το 5.30 το πρωί ακούγεται υπερβολικό αλλά εάν κοιμάσαι νωρίς είναι στην πραγματικότητα καλύτερο για το σώμα σου και την υγεία σου, αλλά και για την διάθεσή σου, καθώς νωρίς το πρωί όλα είναι γαλήνια και όμορφα. Trust me!

3. Γυμνάσου καθημερινά

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Η γυμναστική φέρνει ευφορία, ενεργητικότα, και αυτοπεποίθηση. Δεν θα ξαναλέμε τα ίδια. Ξέρεις και από μόνη σου ότι πρέπει να το κάνεις.

4. Η προετοιμασία είναι το κλειδί της επιτυχίας

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μπαίνεις σε ένα μάθημα ή σε ένα meeting και να μην ξέρεις για τι πράγμα μιλάνε. Αυτό το συναίσθημα αβεβαιότητας που μετά σε αναγκάζει να μπεις στν θέση να ρωτήσεις τι έγινε, να ζητήσεις από κάποιον να σου εξηγήσει, ή να καθήσεις μέχρι αργά το βράδυ διαβάζοντας κάτι που δεν βγάζει νόημα, ενώ μπορούσες να το είχες καταλάβει το πρωί, είναι κατά την γνώμη μου ό,τι πιο χαζό. Ακόμα χειρότερο είναι να ξέρεις πως εάν είχες διαβάσει ή είχες κάνει ένα briefing θα μπορούσες να συνεισφέρεις στην συζήτηση με αποτέλεσμα να αναδειχθείς στον εργασιακό αλλά και στον ακαδημαϊκό σου χώρο, φέρνοντας σε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου (που είπαμε και πιο πάνω). Το να αποφύγεις το να είσαι απροετοίμαστη είναι πανεύκολο, απλώς κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις και σταμάτα να το αναβάλλεις!

5. Οργανώσου μέρα με την μέρα.

Μέχρι πέρυσι απλώς έγραφα σε ένα χαρτί τι έπρεπε να κάνω πχ. να πάω γυμναστήριο, να παώ σουπερκάρμετ, να κάνω homework, όμως τις περισσότερες φορές δεν έκανα ούτε τα μισά. Από φέτος έχω ξεκινήσει και γράφω εκτός από το τι θέλω να κάνω και το ποιές ώρες ακριβώς θα το κάνω. Υπολογίζω τις ώρες και τα γράφω στο ημερολόγιο του υπολογιστή μου που τον έχω συγχρονίσει με το το κινητό. Για παράδειγμα η Τρίτη μου αυτήν την εβδομάδα ήταν έτσι,

ενώ, η Παρασκευή που δεν έχω σχολή έτσι

Είναι σίγουρο πως τα παραπάνω tips θα σε βοηθήσουν. Παρ’όλα αυτά ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να δουλέψει οποιοδήποτε tip είναι να θες πραγματικά να πετύχεις τον στόχο σου. Εάν δεν θέλεις, τα tips δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα. Σκέψου τι αγαπάς, πόσο το αγαπάς ή το θέλεις και δούλεψε καθημερινά προς αυτό. Καλό το να μιλάμε για τα όνειρά μας αλλά η αλήθεια είναι πως αν δεν δουλεύουμε κάθε μέρα γι αυτά, πάντα θα υπάρχει κάποιος που τα θέλει περισσότερο και τα κάνει καλύτερα ;)

Stay motivated,
xxx
Αμαλία