REAL LIFE MOTHERWORLD

Matrescence: Το συναισθηματικό χάος μιας νέας μαμάς έχει τώρα όνομα


Έλενα Κρητικού

25 Αυγούστου 2021

Matrescence: Το συναισθηματικό χάος μιας νέας μαμάς έχει τώρα όνομα

Άγχος, ενθουσιασμός, έντονες φοβίες, υπερβολική φροντίδα, απελπισία, χαρά, εξάντληση... Τα ανάμεικτα και αντιφατικά συναισθήματα μιας νέας μαμάς είναι αλλεπάλληλα, συγκρουσιακά κι έχουν όνομα.

Γεννιούνται μαζί με τη γέννηση του παιδιού που γίνεται η μόνιμη παρέα στη ζωή σου και σε βάζουν να διανύσεις μια σχετικά άβολη αλλά όμορφη διαδρομή.

Ο νέος και άγνωστος ρόλος θυμίζει περισσότερο τη μετάβαση από την παιδική στην αμήχανη εφηβική ηλικία και αποστασιοποιείται σταδιακά από τα εντυπωσιακά εξώφυλλα των περιοδικών που φιλοξενούν ιδανικές εικόνες με νέες ή μέλλουσες μαμάδες. Τα σκαμπανεβάσματα που ακολουθούν τον ρόλο της μητρότητας τους πρώτους μήνες έχουν όνομα και δεν σχετίζονται απαραίτητα με την επιλόχειο κατάθλιψη. 

Το πέρασμα στη μητρότητα περιγράφεται ιδανικά με μία λέξη που αποδίδεται εξαιρετικά στα αγγλικά. Λέγεται Matrescence και εξηγεί τη φυσική, συναισθηματική, ορμονική και κοινωνική αλλαγή μιας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα. Αυτή η διαδικασία μεταμορφώνει τη ζωή της, είναι απαιτητική και συχνά παρερμηνεύεται έπειτα από λάθος διάγνωση ως επιλόχειος κατάθλιψη. Όσα εγχειρίδια της τέλειας μητρότητας κι αν διαβάσεις προσεκτικά, κρατώντας σημειώσεις με αστερίσκους, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για μερικές αναμενόμενες αποτυχίες στις καθημερινές προκλήσεις που αντί για μια σούπερ- ηρωίδα μαμά, θα σε κάνουν συχνά να αναρωτιέσαι αν ήσουν τελικά έτοιμη για αυτό που τώρα ζεις. 

Η μητρότητα είναι ένας ανηφορικός δρόμος που θέλει προσοχή, κατανόηση και κυρίως ενσυναίσθηση. Και όταν μιλάμε για ενσυναίσθηση, αρκεί να θυμηθεί κανείς εκείνο το βιντεάκι γύρω από την έννοια της ενσυναίσθησης που δείχνει πως συχνά κάποιος δίνει τις παρακάτω απαντήσεις όταν δεν μπαίνει στα παπούτσια του άλλου. «Είχα μια αποβολή, Ω, τουλάχιστον ξέρεις ότι μπορείς να μείνεις έγκυος/ Νομίζω ότι ο γάμος μου καταρρέει, τουλάχιστον έχεις παντρευτεί». Αντίστοιχα, πολλοί απαντούν σε μια γυναίκα που μόλις έχει φέρει στον κόσμο ένα παιδί και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον νέο της ρόλο ότι «τουλάχιστον κατάφερε να το φέρει στον κόσμο». 

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, μία νέα μαμά μοιάζει με έφηβη και βιώνει μια μακρά περίοδο αμηχανίας και δυσκολίας στο να μπορέσει να προσαρμοστεί εύκολα στα νέα δεδομένα και τις καινούριες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η ζωή της γίνεται πολύπλοκη και η λέξη Matrescence που περιγράφει ιδανικά όλη αυτή την άβολη μετάβαση, πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 από την ανθρωπολόγο Dana Raphael.  

Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως η νέα καθημερινότητα θα είναι εύκολη αλλά η πραγματικότητα την διαψεύδει. Ο νέος αυτός ρόλος έχει γίνει αντικείμενο μελέτης εδώ και χρόνια και συγκρίνεται ιδανικά με την περίοδο της εφηβείας. Όπως εξηγεί η ανθρωπολόγος: «Πρόκειται για μια ολιστική αλλαγή που κυριαρχεί στη ζωή μιας γυναίκας. Το νιώθει στο σώμα της, στον τρόπο που αρχίζει να αισθάνεται όταν μοιάζει να αποτυγχάνει σε πολλά από τα καθημερινά tasks. Τότε συνειδητοποιεί όλη αυτή τη μετάβαση, συζητώντας με φίλες που έχουν περάσει από τα ίδια στάδια και όλες μαζί καταλήγουν στα κρισιμότερα φιλοσοφικά ερωτήματα της ζωής». 

Με άλλα λόγια, όταν μια γυναίκα καλωσορίζει ένα νέο μέλος στο σπίτι, τίποτα δεν πρόκειται να είναι το ίδιο με χθες. Είναι ίσως η πιο ενθουσιώδης σκέψη αλλά μπορεί να γίνει ταυτόχρονα αρκετά επίπονη όταν αρχίζει να νιώθει ότι δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά στη νέα της αποστολή παρόλο που αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και χρόνος ώστε να συνηθίσει τη νέα της ταυτότητα. 

Εάν ωστόσο αρχίζει να νιώθει ότι τα αρνητικά συναισθήματα υπερτερούν, μπορεί να βιώνει επιλόχειο κατάθλιψη οπότε καλό είναι να ζητήσει άμεσα βοήθεια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε αν βρίσκεστε στη θέση της, είναι να μειώσετε τις προσδοκίες και να απομυθοποιήσετε τον τίτλο της ιδανικής μαμάς γιατί δεν υπάρχει. Μπορείτε να βρεθείτε πιο κοντά σε εκείνον της μαμάς που προσπαθεί συνεχώς, βελτιώνεται και φτάνει πιο κοντά στον στόχο της και όχι στον στόχο των άλλων. 

Επίσης, καλό είναι να φτιάξετε ένα πρόγραμμα που θα μοιάζει σαν παιχνίδι και θα περιορίσει την πίεση και το άγχος που νιώθετε, βάζοντας σε ενεργό ρόλο τον σύντροφό σας. Μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού και στο τέλος της ημέρας αφηγηθείτε τις εμπειρίες σας και όλα αυτά που θα θέλατε να είναι διαφορετικά από αύριο.

Σιγά- σιγά, θα αρχίσετε να νιώθετε πιο κοντά στον εαυτό σας, θα έχετε αγκαλιάσει τη νέα εκδοχή του εαυτού σας, του σώματός σας και τη νέα σας πραγματικότητα έτσι ακριβώς όπως είναι, με τις ατέλειες και τα ψεγάδια της. Έτσι θα νιώθετε πιο καλά με όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα, κυρίως εάν θυμάστε ότι η ιδανική μητέρα πρωταγωνιστεί μόνο σε εικονικά εξώφυλλα. 

Δείτε ακόμη: Η μητρότητα μέσα από 8 αστείες εικόνες