REAL LIFE SUMMER WITH THE KIDS

#summerwiththekids: Γινόμαστε αρχαίοι Έλληνες


3 Αυγούστου 2018

cristina-gottardi-617328-unsplash-1.jpg

Ξεκινάμε την εξόρμησή μας στην αρχαία Αθήνα νωρίς το πρωί, καθώς η ζέστη δεν υποστηρίζει τις μεσημεριανές βόλτες. Καπέλα, οπωσδήποτε, αντηλιακό, ελαφρύ ντύσιμο και φυσικά την αλοιφή για τα τσιμπήματα των εντόμων που έχουμε πάντα στην τσάντα μας. Γιατί όσο και να ξέρουμε τρόπους για να προστατευτούμε από όλα τα έντομα (κουνούπια, σκνίπης, σφήκες) αυτό δεν είναι πάντα δυνατό.

Πρώτος προορισμός μας δεν είναι άλλος, από το βράχο της Ακρόπολης. Κοιτώντας τον Παρθενώνα, συζητάμε με τα παιδιά μας και αναρωτιόμαστε πώς κατάφεραν οι πρόγονοί μας να δημιουργήσουν κάτι τόσο μεγάλο, με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν τότε. Φυσικά, απορίες γεννιούνται και στα παιδιά και εμείς έχουμε κάνει μία μικρή έρευνα από πριν, για να μη μας πιάσουν απροετοίμαστους. Σε ερωτήσεις τύπου "Και πώς τα έφεραν όλα τα μάρμαρα εδώ πάνω;", "Γιατί είναι έτσι παλιό;". "Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε;", είναι κρίμα να μας πιάσουν αδιάβαστους.

Συνεχίζουμε με μία επίσκεψη στο Μουσείο. Εκεί, έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά τα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με τις πολεμικές παραστάσεις που θα δουν και με τις Καρυάτιδες. "Γιατί λείπει η μία;", "Γιατί δεν έχουμε πάρει πίσω τα μάρμαρα;" "Πότε θα φύγουμε γιατί πείνασα", θα μας πουν, και κατευθυνόμαστε προς την καφετέρια, για να συζητήσουμε όλοι μαζί πώς μας φάνηκαν όσα είδαμε.

Ο καθένας λέει τη δική του εκδοχή για τη ζωή στην Ελλάδα της αρχαιότητας. Μιλάμε για τον τρόπο που ντύνονταν, τον τρόπο που διασκέδαζαν, τα φαγητά που έτρωγαν, και προσπαθούμε να μπούμε στη θέση τους.

Αποφασίζουμε να σηκωθούμε, και προχωράμε προς την Αρχαία Αγορά. Ο ήλιος έχει ανέβει ψηλά, οπότε ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Εξηγούμε ότι αποτελούσε διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως οικονομικό κέντρο της πόλης, και τα παιδιά εντυπωσιάζονται από την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, χιλιάδες χρόνια πριν.

Σιγά σιγά παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Εμείς έχουμε καταφέρει να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά σε χώρους που ποτέ δεν είχαμε δώσει σημασία - απλώς ήταν εκεί. Τα παιδιά, κατάλαβαν ότι υπάρχουν τόσα πράγματα που δε γνώριζαν για τον πολιτισμό μας, και ίσως θελήσουν να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό, παρά με τα βιντεοπαιχνίδια τους. Άλλωστε ποιος δεν θέλει μία περιπέτεια ανακαλύψεων μέσα στην ίδια του την πόλη! Και ίσως την επόμενη φορά θα πάμε για τρέξιμο γύρω από το Καλλιμάρμαρο!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα