REAL LIFE TODAY I LOVE

"Ο Άλλος Άνθρωπος"


14 Δεκεμβρίου 2013

Κι όμως υπάρχει και η ύπαρξή του μας δίνει Ελπίδα!

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έμεινε άνεργος το 2009. Απολύθηκε από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν επί 25 χρόνια. Δεν έμεινε όμως άεργος. Τα τελευταία δύο χρόνια γυρίζει καθημερινά την Αθήνα και προσφέρει στους συνανθρώπους του τροφή, αλληλεγγύη, επικοινωνία και σεβασμό, χάρη στη φορητή κουζίνα του «Ο Άλλος Άνθρωπος». Πέρασε μια περίοδο κατά την οποία δεν έβγαινε από το σπίτι και στη συνέχεια αποφάσισε να δράσει. Η αφορμή ήταν η εικόνα δύο παιδιών να μαλώνουν για το ποιος θα πάρει τελικά το σάπιο μήλο που ήταν πεταμένο στα σκουπίδια. Έτσι δημιούργησε την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» που μαγειρεύει κάθε φορά σε άλλη γειτονιά, με ό,τι έχει, ανάλογα με τους εθελοντές και τις προμήθειες.

unnamed (1)

Τον συναντήσαμε χθες στην πλατεία Δαβάκη, στην Καλλιθέα. Μας μίλησε για την ιδέα και τη δράση του. Αυτό που συγκρατήσαμε είναι "Δεν πρόκειται για συσσίτιο. Δεν μοιράζω φαγητό σε άστεγους. Το φαγητό που φτιάχνω, που φτιάχνουμε, είναι το μέσο για να πλησιάσουμε τον συνάνθρωπό μας. Να του μιλήσουμε και να μας μιλήσει. Δεν έχει σημασία το χρώμα, δεν έχει σημασία η θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις, η κοινωνική τάξη κτλ. Σημασία έχει ο άνθρωπος. Είμαστε όλοι άνθρωποι. Ο κόσμος έχει ανάγκη από επικοινωνία και αγάπη".

Στις 7 Δεκεμβρίου, που ήταν τα γενέθλια του "Άλλου ανθρώπου" κατάφερε μαζί με τους εθελοντές, να μαγειρέψουν την ίδια ώρα άνθρωποι από διάφορες χώρες του πλανήτη. Θεσσαλονίκη, Λευκωσία, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σεβίλη, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Ηράκλειο Κρήτης, Ιεράπετρα, Τρίκαλα, Π. Φάληρο, Ρότερνταμ... Ήταν ένα όνειρό του που έγινε πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό τόσο το έργο του, όσο και το έργο των εθελοντών που αγκάλιασαν την ιδέα του "Άλλου Ανθρώπου" γιατί μας θυμίζει την ανθρώπινη πλευρά μας, που με τόση μανία μέσα στην καθημερινότητα τείνουμε να ξεχνάμε. Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, είναι που δίνουν το νόημα στη ζωή μας. Οι μέρες αυτές είναι η αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά και να επικοινωνήσουμε, όχι όμως για να εφησυχαστούμε. Δεν αρκούν τα Χριστούγεννα για να μας θυμίζουν πως είμαστε άνθρωποι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα δράσης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.