REAL LIFE TODAY I LOVE

Tα θρυλικά πάρτι του Studio 54


Τζένη Μπαλατσινού

11 Ιανουαρίου 2018

19780000-zaf-g49-045.jpg

Το Studio 54, άνοιξε τις πόρτες του στις 16 Απριλίου του 1977 και κατάφερε σε ελάχιστο χρόνο να γίνει το πιο "hot" και exclusive κέντρο διασκέδασης στην Νέα Υόρκη και το όνομά του σημείο αναφοράς παγκοσμίως.

Λειτούργησε μόνο για 33 μήνες, αλλά όσοι κατάφεραν να περάσουν από την πολύ αυστηρή του «πόρτα» στην οδό 254 West 54th, ενδεχομένως να χόρεψαν μέχρι τις πρωινές ώρες δίπλα στον Andy Warhol, τον Michael Jackson, τον Rod Steward ή να βίωσαν ένα από τα θρυλικά performances της Grace Jones.

Και έχω την χαρά, να μου λέει ιστορίες εκ των... έσω, η φίλη μου η Ιλεάννα Μακρή, η οποία έζησε κάποια από τα πάρτι, το διάστημα που έμενε στη Νέα Υόρκη.

.

Η Ιλεάνα με τον Andy Warhol

Βασικό μότο των ιδιοκτητών του, Steve Rubell και Ian Shrager, ήταν ένα: “Το κλειδί για ένα καλό πάρτι είναι να γεμίσεις το δωμάτιο με ανθρώπους πιο ενδιαφέροντες από εσένα”.

Και το κατάφεραν αφού μόνο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, απέφερε στους ιδιοκτήτες του το πόσο των 7 εκατομμυρίων δολαρίων και μία παγκόσμια φήμη. Οι διάσημοι καλεσμένοι ήταν άλλωστε και ο λόγος που τεράστια πλήθη που περίμεναν ευλαβικά στην ουρά για να μπορέσουν να ζήσουν έστω και για λίγο τη μαγευτική λάμψη εκείνων των parties. Όπως είχε πει ο Andy Warhol, στην πόρτα υπήρχε «δικτατορία» αλλά μέσα απόλυτη «δημοκρατία». Ωστόσο, ο κόσμος που κυριολεκτικά εκλιπαρούσε για να μπει ήταν τόσος πολύς, που κάποια στιγμή άρχισαν να εμφανίζονται διάφοροι «απατεώνες» που πουλούσαν χάρτες οι οποίοι οδηγούσαν υποτίθεται στον χώρο του club μέσα από υπόγεια τούνελ.

Οι ιδιοκτήτες του όμως το μόνο που ήθελαν -όποιος κατάφερνε να μπει στο Studio 54- ήταν να περάσει καλά και να ξεχάσει εντελώς τα προβλήματα που τους απασχολούσαν. Ο Rubell και ο Shrag είχαν πει σε συνέντευξή τους πως είχαν ζητήσει ακόμα και από τους σερβιτόρους και σερβιτόρες να χορεύουν και να διασκεδάζουν -το όνειρό τους ήταν να δημιουργήσουν έναν χώρο που όλοι θα ένιωθαν χαρούμενοι και ελεύθεροι. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που έκαναν τα πάντα για να υπάρχει διαφορετικότητα στο κοινό τους. Straight, gay, bisexual, transexual, διάσημοι, ανώνυμοι, μοντέλα, φωτογράφοι, τουρίστες -όλοι ήταν καλοδεχούμενοι αρκεί να είχαν αρκετή όρεξη για διασκέδαση.

Φυσικά, δεν έλειπαν τα φαντασμαγορικά πάρτι και performances για τους πιο διάσημους θαμώνες του club -μία συγκεκριμένη φωτογραφία της Bianca Jagger πάνω σε ένα λευκό άλογο είναι μία από τις πιο iconic εκείνης της δεκαετίας. Στα 30ά γενέθλια της Jagger, o Rubell οργάνωσε για εκείνη ολόκληρο show που περιλάμβανε χορευτές και performers με υπερβολικά ακριβά κοστούμια, ενώ η Jagger έκανε την είσοδό της στο club πάνω στο άλογο, ενώ στο studio 54, πρωτοακούστηκε και το Billie Jean, το κομμάτι του Michael Jackson, που κατάφερε να αλλάξει την ιστορίας της ποπ μουσικής, αφού ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο επαναστατικά κομμάτια της ποπ στην ιστορία της μουσικής

[gallery-718106]