REAL LIFE TODAY I LOVE

Το εορταστικό μενού για τους φίλους μου


Τζένη Μπαλατσινού

27 Δεκεμβρίου 2018

ab5879.jpg

Όταν έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τους ανθρώπους μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την εκμεταλλευτούμε. Η περίοδος των γιορτών είναι μία τέτοια ευκαιρία - κυρίως επειδή είναι μία περίοδος αγάπης και προσφοράς. Είναι ωραίο να προσφέρεις. Και πόσο μάλλον σε εκείνους που μπορεί να μη βλέπεις συχνά ή εκείνους που μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας δεν βρίσκετε το χρόνο να περνάτε μαζί πολύτιμο χρόνο. Γι' αυτό, φέτος, αποφάσισα να αφιερώσω μία βραδιά στους αγαπημένους μου φίλους: Ανθρώπους που αγαπώ πολύ και ίσως να μη βλέπω όσο συχνά θα ήθελα. Αποφάσισα, λοιπόν, να οργανώσω μία ζεστή βραδιά στο σπίτι μου, χωρίς κινητά, χωρίς social media, αλλά με όμορφες συζητήσεις και νόστιμο φαγητό και ποτό. Δηλαδή, #xristougennamazi με τους αγαπημένους μου φίλους.

Φέτος, λοιπόν, εμπιστεύομαι για μία ακόμη χρονιά την AB Bασιλόπουλος και το σπέσιαλ εορταστικό έντυπο της, το οποίο θα με βοηθήσει με τις προτάσεις του, να επιλέξω για μία ακόμα φορά, τα προϊόντα για μια ιδιαίτερη βραδιά γεύσης για τους αγαπημένους μου, που θα τους μείνει αξέχαστη. Το φετινό έντυπο της ΑΒ περιλαμβάνει όλα όσα ζητά κανείς για τον σκοπό αυτό: Την πιο ιδιαίτερη και γιορτινή ποικιλία της ΑΒ σε κυνήγι, delicatessen λιχουδιές, αλλαντικά, τυριά, κρασιά, ποτά και γλυκίσματα, όπως και προτάσεις και ιδέες για το στολισμό του εορταστικού τραπεζιού. Από τον πλούσιο μπουφέ με γιορτινά καναπεδάκια, μέχρι τις προτάσεις ελληνικών τυριών και κρασιών, αλλά και ιδέες για ART del la table, βρήκα όλα όσα χρειαζόμουν.

Η εορταστική μου βραδιά θα περιλαμβάνει ένα λαμπερό και γιορτινό πλατό από τυριά και αλλαντικά, αλλά και μερικές επιλογές από ποιοτικά κρασιά. Συγκεκριμένα, οι καλεσμένοι μου θα απολαύσουν τυριά από αγελαδινό παστεριωμένο γάλα όπως το σκληρό τυρί Β. Γαλλίας Mimolette, ένα παλαιωμένο τυρί με πλούσια βουτυρένια γεύση και έντονο πορτοκαλί χρώμα λόγω της φυσικής χρωστικής από πιπεριά annato. Μετά, έχουμε το Emmental Ελβετίας Kaltbach, ένα παραδοσιακό κίτρινο, σκληρό τυρί με παλαίωση στις σπηλιές Kaltbach (Ελβετία). Διαθέτει υπέροχο άρωμα με έντονα φρουτώδη γεύση. Συνοδεύεται υπέροχα με αποξηραμένα φρούτα και κρασί Chardonnay και Syrah, ενώ είναι ιδανικό και για fondue. Το μπλε τυρί Αγγλίας Stilton Blue Cropwell Bishop έρχεται να ολοκληρώσει το πλατό τυριών. Με παράδοση από τον 17ο αιώνα, παράγεται από το βραβευμένο οικογενειακό τυροκομείο Cropwell Bishop και ξεχωρίζει για τις βελούδινες οξύτητες και τα πλούσια αρώματα από κρέμα.

Προχωρώντας στα αλλαντικά, έχουμε το διάσημο Prosciutto Πάρμας Negroni, το οποίο προέρχεται από 100% ιταλικό χοιρινό από μια αυστηρά ορισμένη περιοχή της Πάρμας και ωριμάζει με την παραδοσιακή τεχνοτροπία για τουλάχιστον 12 μήνες χρησιμοποιώντας μόνο θαλασσινό αλάτι, αέρα και χρόνο χωρίς άλλα πρόσθετα. Σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες με ένα λεπτό περίβλημα λίπους. Ως συνοδεία, έχουμε ένα Jamon Iberico de Cebo, 36μηνης ωρίμανσης από επίλεκτους ιβηρικούς μαύρους χοίρους με μεστή βαθιά γεύση.

Για να συμπληρώσω τις γεύσεις των τυριών και των αλλαντικών, θα συμπεριλάβω μία συλλογή από δύο ασυνήθιστες μαρμελάδες και ένα ξεχωριστό chutney. Η τριλογία περιλαμβάνει: Chutney τομάτα και θυμάρι, μαρμελάδα με καρότο-πορτοκάλι και μαρμελάδα με μήλο, μέλι και λεμόνι.

Τέλος, τα κρασιά, φυσικά. Για να έχουν επιλογές οι καλεσμένοι μου, στο γιορτινό τραπέζι θα βρίσκεται κόκκινο αλλά και λευκό κρασί. Συγκεκριμένα, για κόκκινο κρασί θα επιλέξω το Κτήμα Αβαντις Syrah, με αρώματα μπαχαρικών, πιπεριού, κανέλας, καπνού, τα οποία πλαισιώνονται από άφθονο μαύρο φρούτο (δαμάσκηνο, βατόμουρο), μαρμελάδα ψημένου φρούτου με νύξεις βανίλιας. Στο στόμα είναι πλούσιο, μπαχαρένιο, πληθωρικό με ώριμες αισθητές ταννίνες και στρογγυλή μακριά επίγευση. Το συγκεκριμένο κρασί ταιριάζει ιδανικά με μοσχάρι, κυνήγι, έντονα λιπαρά τυριά και αλλαντικά. Για όσους προτιμούν το λευκό κρασί θα επιλέξω Δύο Φίλοι Gewurztraminer, με αρώματα λουλουδιών και φρούτων που συνθέτουν ένα χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο μπουκέτο. Είναι πλούσιο και λιπαρό στο στόμα, ισορροπημένο με μακρά επίγευση. Μπορείτε να το ταιριάξετε και με ριζότο, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες, σπαράγγια, σαλάτες και πλατό τυριά με αλλαντικά.

Τώρα, το μόνο που μένει είναι να "δεθούν" όλα αυτά με μία όμορφη και γιορτινή διακόσμηση, σύμφωνα με τις συμβουλές που μου δίνει το έντυπο της ΑΒ Βασιλόπουλος και φυσικά με πολλή αγάπη και δημιουργία, για το πιο ζεστό, νόστιμο και εντυπωσιακό εορταστικό τραπέζι που θα έχω φτιάξει ποτέ.

Γιορτάστε τις τελευταίες μέρες του 2018 κάνοντας #xristougennamazi με αυτούς που αγαπάτε, προσφέροντάς τους μία ξεχωριστή βραδιά από εκπληκτικές γεύσεις, πολύ γέλιο, όμορφες συζητήσεις και ηρεμία. Γιατί αυτό θα πει Χριστούγεννα.

Merry Christmas!