REAL LIFE TODAY I LOVE

Πώς να δημιουργήσετε ένα ζεστό και άνετο σπίτι


Τζένη Μπαλατσινού

5 Φεβρουαρίου 2019

photo-1501685532562-aa6846b14a0e.jpg

Με τον ερχομό του χειμώνα, το μόνο που θέλουμε είναι να βρισκόμαστε σε ένα ζεστό περιβάλλον, να μπορούμε να ηρεμούμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, μόνοι ή με παρέα. Άλλωστε, τι καλύτερο από ένα χειμερινό απόγευμα, κάτω από μία μαλακή κουβέρτα και παρέα με μερικά αρωματικά κεριά, ένα καλό βιβλίο και την αγαπημένη μας playlist; Ή μία cozy βραδιά με την οικογένειά μας και μία καλή ταινία; Αυτό για εμένα θα πει πραγματική χαλάρωση.

Το ξεκίνημα μίας νέας χρονιάς είναι η καλύτερη στιγμή για να φτιάξουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα χαιρόμαστε να γυρίσουμε μετά από μία δύσκολη μέρα - ένα περιβάλλον που θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα και θα μας προσφέρει την αίσθηση ηρεμίας που όλοι χρειαζόμαστε. "Home is where the heart is" λένε και δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αλήθεια. Ένα σπίτι που του έχουμε δώσει προσοχή και έχουμε φτιάξει κάθε γωνία του και κάθε δωμάτιο με αγάπη, θα είναι πάντα το μέρος στο οποίο ανήκει η καρδιά μας και το μέρος που απολαμβάνουμε περισσότερο να βρισκόμαστε.

Έτσι, στην αρχή του 2019 αποφάσισα να κάνω μερικές αλλαγές στον χώρο μου, για να του δώσω την απαραίτητη ζεστασιά και coziness που χρειάζεται για τους χειμερινούς μήνες και να δημιουργήσω το δικό μου προσωπικό sanctuary! Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips για το πώς να το κάνετε κι εσείς στον δικό σας χώρο.

Αρωματικά κεριά

Τα κεριά - και μαζί τους τα κομψά κηροπήγια - σε όμορφους συνδυασμούς από μεγέθη και χρώματα, μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα μία ζεστή ατμόσφαιρα σε κάθε χώρο, ειδικά αν αναδύουν τις αγαπημένες μας μυρωδιές. Μπορούν να δώσουν ένα touch καλαισθησίας και σοφιστικέ ατμόσφαιρας, ενώ προσφέρουν φυσική θερμότητα.

Βιβλία

Αν αγαπάτε κι εσείς το διάβασμα στον ελεύθερό σας χρόνο και έχετε μία όμορφη συλλογή από βιβλία, είναι κρίμα να βρίσκονται κρυμμένα μέσα στο συρτάρι, ειδικά αν μπορούν να διακοσμήσουν υπέροχα τον χώρο σας. Μπορείτε να φτιάξετε μία όμορφη βιβλιοθήκη στο σαλόνι σας ή να τοποθετήσετε τα αγαπημένα σας στο τραπέζι του σαλονιού - εκεί μπορείτε να διαλέξετε και τα λεγόμενα coffee table books, που συνήθως είναι μεγάλα σε μέγεθος και περιλαμβάνουν υπέροχες φωτογραφίες.

Χαλιά σε layers

Τα χαλιά, φυσικά, δίνουν πρακτική και διακοσμητική ζεστασιά - ειδικά όταν είναι σε layers. Αν έχετε ήδη ένα σχετικά λεπτό χαλί ή μοκέτα στο σαλόνι σας, δοκιμάστε να τοποθετήσετε από πάνω ένα μικρότερο χαλί, ίσως ένα από faux γούνα ή από ένα πολύ μαλακό ύφασμα. Βέβαια, το σπίτι μας χρειάζεται να διατηρείται ζεστό ανεξάρτητα από το πόσα χαλιά ή χοντρές κουρτίνες έχουμε βάλει για τον χειμώνα - καθώς ενώ αυτά βοηθούν στο να περιοριστεί κάπως το κρύο, δεν βγάζουν θερμότητα. Xρειαζόμαστε, λοιπόν, να έχουμε μία σταθερή πηγή θέρμανσης που θα ενισχύσει το συναίσθημα της ζεστασιάς που προσφέρει ένα όμορφα διακοσμημένο σπίτι. Κι αν βρίσκεστε προς αναζήτηση μίας οικονομικής και αξιόπιστης λύσης για τη θέρμανσή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στη BP για πετρέλαιο θέρμανσης που θα σας κρατά πάντα ζεστά. Εκτός απ' τα περιορισμένα έξοδα καύσης και συντήρησης του καυστήρα, η BP περιορίζει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, λόγω μειωμένων εκπομπών ρύπων. Η θερμότητα από τα σώματα, σε συνδυασμό με ένα έξυπνο layering και συνδυασμό όμορφων χαλιών θα αποτελέσει τη βάση για την απόλυτα ζεστή και cozy ατμόσφαιρα που αναζητούμε.

Ανοιχτές κουρτίνες

Τους χειμερινούς μήνες, είναι καλό να χρησιμοποιούμε κάθε πηγή ζεστασιάς. Εκτός από το να έχουμε κουρτίνες σε σκούρες αποχρώσεις και χοντρές υφάνσεις, καλό είναι τα πρωινά που έχει ήλιο, να τις ανοίγουμε. Ο χώρος θα θερμανθεί φυσικά και όταν πέσει το φως, τις κλείνουμε για να διατηρήσουμε τη θερμότητα στο σπίτι.

Μαξιλάρες

Τα μεγάλα μαξιλάρια που προορίζονται για το δάπεδο, μπορούν όχι μόνο να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές για καρέκλες και καναπέδες, αλλά προσφέρουν και μία αίσθηση χαλαρότητας. Διαλέξτε μαξιλάρες με όμορφα prints που θα ταιριάξουν με τα χρώματα του σπιτιού σας και δημιουργείστε τον απόλυτο cozy χώρο για βραδιές με την οικογένεια και την παρέα σας.

Βαθύ χρώμα

Ένα κουτί μπογιάς μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς έναν χώρο. Χρησιμοποιείστε βαθιά χρώματα, όπως γκρι, πράσινο, βουργουνδί ή σκούρο μπλε και συνδυάστε τα με διάφορες υφές όπως faux fux ή βελούδο, για το απόλυτο coziness. Μπορείτε να βάψετε απλά έναν τοίχο του σαλονιού ή του υπνοδωματίου σας και να είναι αρκετό για να γίνει ο χώρος σας πιο ζεστός.

Έπιπλα μακριά από τις πόρτες

Aν δεν έχετε και τόσο καλή μόνωση, τους χειμερινούς μήνες αδράξτε την ευκαιρία για λίγη ανανέωση του χώρου σας και κάντε μία μικρή μετακόμιση. Μεταφέρετε έπιπλα όπως καναπέδες και πολυθρόνες μακριά από τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα και τοποθετείστε τα κοντά στα θερμαντικά σώματα.

Ξύλο

Τα ξύλινα έπιπλα ή αντικείμενα - είτε είναι ένα σκαμπό, είτε ένα τραπεζάκι - και ο συνδυασμός τους, δημιουργούν την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε ένα ζεστό σαλέ σε ένα όμορφο βουνίσιο περιβάλλον. Επίσης, αν έχετε τζάκι μπορείτε να το διακοσμήσετε με κορμούς ξύλων, είτε το ανάψετε, είτε όχι και να έχει το ίδιο διακοσμητικό effect.

Οικογενειακές φωτογραφίες

Χρησιμοποιείστε τις πιο όμορφες οικογενειακές φωτογραφίες σας - παλιές και καινούριες - για να διακοσμήσετε τους τοίχους σας. Διαλέξτε όμορφα κάδρα σε διαφορετικά σχήματα και χρώματα για να φτιάξετε δημιουργικούς συνδυασμούς, ανάλογα με τα χρώματα του χώρου. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μία συλλογή φωτογραφιών κατά μήκος του διαδρόμου τους σπιτιού σας.

Απομονώστε τα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε

Για να δημιουργήσετε την ιδανική cozy ατμόσφαιρα στο χώρο που θέλετε να χαλαρώσετε, μπορείτε να κλείσετε τις πόρτες στα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε η θερμότητα να παραμείνει στο δωμάτιο που βρίσκεστε. Ειδικά αν έχετε χώρους στο σπίτι σας που δε χρησιμοποιείτε καθόλου, απομονώστε τα και περιορίστε τη θερμότητα στα δωμάτια που κάθεστε εσείς και η οικογένειά σας.

Ριχτάρια

Ένα ριχτάρι είτε στον καναπέ, είτε στη πολυθρόνα ή το κρεβάτι σας, θα δώσει εύκολα και γρήγορα την αίσθηση της ζεστασιάς στον χώρο σας. Διαλέξτε ένα πολύ μαλακό πλεκτό με μεγάλη πλέξη, ή ένα με ιδιαίτερο print, για να δώσετε και λίγο χρώμα.