REAL LIFE TRUE STORIES

«A Love Song for Latasha»: Η αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού που σκοτώθηκε για 1,79 $


31 Μαρτίου 2021

Latasha Harlins

Λίγο πριν την κούρσα των Oscars προσπαθώ να δω όσες περισσότερες υποψήφιες ταινίες μπορώ. Λόγω της πανδημίας και των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών το μόνο μέσο πρόσβασης σε αυτές είναι πλέον το Netflix. Ωστόσο δεν γκρινιάζω καθώς οι πλατφόρμες streaming φέτος πρωτοστάτησαν στα κινηματογραφικά βραβεία και έτσι πολλές αξιόλογες ταινίες είναι διαθέσιμες σε εμάς ανά πάσα στιγμή. 

Μία από αυτές είναι το «A Love Song for Latasha» και αποτελεί περισσότερο ντοκιμαντέρ αφού βασίζεται σε ένα πολύ πραγματικό και οδυνηρό γεγονός, τη δολοφονία της Latasha Harlins το 1991. 

Η Latasha Harlins γεννήθηκε τη 1 Ιανουαρίου του 1976 στο East St. Louis του Illinois. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια τον Vester Acoff Jr. και την Christina. Η οικογένεια της μετακόμισε στο South Central Los Angeles το 1981. Ο πατέρας της εργαζόταν σε χαλυβουργείο ενώ η μητέρα της ως σερβιτόρα σε μια τοπική ταβέρνα. 

Ο πατέρας της ήταν γνωστό ότι ήταν κακοποιητικός απέναντι στην μητέρα της και συχνά της επιτιθόταν μπροστά στην Latasha και τα μικρότερα αδέλφια της. Ο ασταθής γάμος τους τελείωσε τελικά το 1983. 

Στις 27 Νοεμβρίου 1985, η μητέρα της δολοφονείται βάναυσα έξω από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Los Angeles από την Cora Mae Anderson, τη νέα φίλη του πρώην άντρα της, αφήνοντας τα παιδιά της στη φροντίδα της γιαγιά τους. Ο θάνατος της μητέρας της είχε καταστροφικό αντίκτυπο στη μικρή Latasha που άρχισε να επαναστατεί και να διαφωνεί με τη γιαγιά και τη θεία της. 

Το κατάστημα «Empire Liquor», ένα ψιλικατζίδικο που βρισκόταν στη διασταύρωση της 91ης Λεωφόρου και της Λεωφόρου Figueroa στο Vermont Vista του Los Angeles, άνηκε στην κυρία Ja Du, με καταγωγή από την Κορέα. Το πρωί της δολοφονίας η κυρία Du,  δούλευε πίσω από τον πάγκο και ο σύζυγός της βρισκόταν έξω και ξεκουραζόταν στο οικογενειακό φορτηγό.

Λίγο πριν τις 10:00 το Σάββατο 16 Μαρτίου 1991, η Harlins μπήκε στο κατάστημα. Η ιδιοκτήτρια παρατήρησε ότι το κορίτσι έβαζε ένα μπουκάλι χυμό πορτοκαλιού, που κόστιζε 1,79 $, στο σακίδιο της. Η κυρία Du κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Harlins προσπαθούσε να κλέψει και δεν είδε τα 2$ που κρατούσε στο χέρι της. 

Όπως η κυρία Du ισχυρίστηκε αργότερα όταν ρώτησε την Harlins αν σκόπευε να πληρώσει για το χυμό πορτοκαλιού, εκείνη απάντησε «Ποιον χυμό πορτοκαλιού;». Ωστόσο, δύο αυτόπτες μάρτυρες, ο 9χρονος Ismail Ali και η 13χρονη αδερφή του Lakeshia Combs , αμφισβήτησαν αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Du χαρακτήρισε την Harlins «σκύλα» και την κατηγόρησε ότι προσπάθησε να κλέψει, ενώ εκείνη απάντησε ότι σκόπευε να πληρώσει για το χυμό πορτοκαλιού. 

Σύμφωνα με το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας, η Du άρπαξε την Harlins από το πουλόβερ της και της πήρε το σακίδιο. Στη συνέχεια, το κορίτσι χτύπησε τη Du με τη γροθιά της δύο φορές, ρίχνοντας την στο πάτωμα. Στην συνέχεια η Harlins οπισθοχώρησε και η Du της πέταξε θυμωμένη ένα σκαμπό. Έπειτα η Harlins πήρε το μπουκάλι χυμού πορτοκαλιού που έπεσε κατά τη διάρκεια της μάχης, η Du άρπαξε το μπουκάλι από αυτήν και το κορίτσι γύρισε για να φύγει. Τότε η ιδιοκτήτρια πήγε πίσω από τον πάγκο, πήρε ένα περίστροφο και πυροβόλησε την Harlins από πίσω σε απόσταση περίπου ενός μέτρου. Η σφαίρα βρήκε το κορίτσι στο πίσω μέρος του κεφαλιού, σκοτώνοντάς την ακαριαία.  

Στην δίκη η Du κατέθεσε ότι ήταν σε αυτοάμυνα και ότι πίστευε ότι η ζωή της κινδυνεύει. Αλλά οι δηλώσεις των δύο μαρτύρων που ήταν εκεί, καθώς και το βίντεο της κάμερας ασφαλείας του καταστήματος έδειξε ότι το κορίτσι σκόπευε να πληρώσει τον χυμό και ότι η Du την πυροβόλησε ενώ προσπαθούσε να φύγει από το κατάστημα. Η έκθεση βαλλιστικών στοιχείων του αστυνομικού τμήματος του Los Angeles διαπίστωσε επίσης ότι το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε είχε τροποποιηθεί ώστε να απαιτεί πολύ λιγότερη πίεση στη σκανδάλη για να πυροβολήσει από ένα συνηθισμένο πιστόλι.

Oι ένορκοι έκριναν την Du ένοχη για ανθρωποκτονία, ένα αδίκημα που επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 16 ετών. Ωστόσο, ο δικαστής της δίκης, Joyce Karlin, την καταδίκασε σε πέντε χρόνια επιτήρησης, 10 χρόνια ανεσταλμένης φυλάκισης, 400 ώρες κοινοτικής εργασίας και πρόστιμο 500 $. 

Ο δικαστής είπε ότι υπήρχαν ελαφρυντικές περιστάσεις στο θάνατο της Harlins. Δήλωσε πως η κυρία Du αντέδρασε ακατάλληλα αλλά δικαιολογημένα, ότι δεν είναι ώρα για εκδίκηση και ότι ανεξάρτητα από την ποινή που επιβάλλει το δικαστήριο, εκείνη θα τιμωρείται κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής της. Επίσης ο δικαστής κατέληξε ότι η Du πυροβόλησε την Harlins υπό ακραία πρόκληση και επιμονή και θεώρησε απίθανο να διαπράξει ξανά σοβαρό έγκλημα. Επιπλέον, θεώρησε ότι η ικανότητα της Du να ενεργήσει ορθολογικά στην κατάσταση υπονομεύτηκε από την εμπειρία της με προηγούμενες ληστείες. 

Το περιστατικό αυτό και η εξοργιστική απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε σε εντάσεις μεταξύ των μαύρων Αμερικανών και των Αμερικανών με κορεατική καταγωγή στο South-Central Los Angeles, που λίγο αργότερα με την συμμετοχή πολιτών και ακτιβιστών οδήγησαν στις διαδηλώσεις του Los Angeles το 1992. 

Τα γεγονότα αυτά έχουν εμπνεύσει μέσα στα χρόνια τη μουσική, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Η ταινία «A Love Song for Latasha» είναι υποψήφια για Oscar καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και προσπαθεί να συνθέσει τη ζωή της Latasha Harlins μέσα από τις  αναμνήσεις της οικογένειας και των φίλων της. Ωστόσο, με θλίψη παρατηρούμε ότι 30 χρόνια μετά μάλλον δεν έχουν αλλάξει πολλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πηγή φωτογραφίας: imdb

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr