REAL LIFE TRUE STORIES

Βασίλισσα Ελισάβετ-πρίγκιπας Φίλιππος: Το χρονικό ενός παραμυθένιου έρωτα


Εύα Κονδύλη

21 Απριλίου 2021

Βασίλισσα Ελισάβετ-πρίγκιπας Φίλιππος: Το χρονικό ενός παραμυθένιου έρωτα
Με αφορμή τα 95α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, όπου η υπενθύμιση της απουσίας του πρίγκιπα Φιλίππου είναι πολύ έντονη αυτή την ημέρα, θυμόμαστε μια από τις πιο ρομαντικές και διαχρονικές ιστορίες αγάπης.

Με αφορμή τα 95α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, όπου η υπενθύμιση της απουσίας του πρίγκιπα Φιλίππου είναι έντονη αυτή την ημέρα, θυμόμαστε μία από τις πιο ρομαντικές και διαχρονικές ιστορίες αγάπης.

Όταν γίνεται λόγος για ιστορίες αγάπης, εκείνη της πριγκίπισσας Ελισάβετ που ερωτεύεται τον γενναίο στρατιώτη, τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, θα μπορούσε να είναι μια ταινία της Disney. 

Χρονολογείται πίσω στη δεκαετία του 1930, καλύπτοντας πάνω από 70 χρόνια σχέσης, καθιστώντας τον Φίλιππο τον μεγαλύτερο βασιλικό σύζυγο της βρετανικής βασιλικής ιστορίας, πριν φύγει από τη ζωή στις 9 Απριλίου 2021. 

Βρετανοί ιστορικοί και σχολιαστές λένε συχνά ότι ο Φίλιππος ήταν ένα από τα «κλειδιά» της διαρκούς επιτυχίας της βασίλισσας ως μονάρχης, ενώ η βασίλισσα τον χαρακτήρισε ως την «δύναμη και σταθερότητά» της στη χρυσή επέτειο του γάμου τους το 1997.

«Είναι κάποιος που δεν δέχεται εύκολα κομπλιμέντα, αλλά ήταν απλά η δύναμή μου και η σταθερότητά μου όλα αυτά τα χρόνια», είπε στην ομιλία της.

Αλλά, από πού ξεκίνησαν όλα;

Τα πρώτα χρόνια

Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1934 όταν ήταν καλεσμένοι σε έναν γάμο και ήταν παρόντες για τη στέψη του πατέρα της Ελισάβετ, βασιλιά Γεωργίου, το 1937. Αλλά ήταν τον Ιούλιο του 1939, όταν η 13χρονη Ελισάβετ ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά τον 18χρόνο Φίλιππο, τον πρίγκιπα της Ελλάδας, πέντε χρόνια μεγαλύτερο της και έτοιμο να ξεκινήσει μια καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό.

Η Ελισάβετ και η αδερφή της, Μαργαρίτα, ήταν σε ταξίδι με τους γονείς τους στο Britannia Royal Naval College του Dartmouth, το πανεπιστήμιο που αποφοίτησε ο πατέρα τους. Ήταν τότε όπου ο «ορμητικός» Φίλιππος μπήκε στη σκηνή.

Σύμφωνα με τη Marion Crawford, την κουβερνάντα των πριγκιπισσών, ήταν η ωραία «σκανδιναβική» εμφάνιση του Φιλίππου, τα ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια, που γοήτευσαν την Ελισάβετ. 

Η Crawford εξηγεί στα απομνημονεύματά της: «Μικρές Πριγκίπισσες», ότι ήρθε στο σκάφος του Βασιλιά για φαγητό και έκανε την Ελισάβετ «κατακόκκινη» από την ντροπή.

Προφανώς η αγάπη της για αυτόν έγινε γνωστή από τον θείο του Φιλίππου και ο βοηθό του Βασιλιά, Λόρδο Louis Mountbatten, ο οποίος ήταν επίσης στο πλοίο και έγραψε στο ημερολόγιό του ότι η αρχική τους συνάντηση ήταν «μια μεγάλη επιτυχία».

Μερικοί από τους συγγενείς της βασίλισσας μίλησαν ανοιχτά για την αγάπη της Ελισάβετ για τον Φίλιππο τις πρώτες μέρες. Ανάμεσά τους ήταν η Margaret Rhodes, ξαδέλφη της Ελισάβετ, η οποία έγραψε στην αυτοβιογραφία της ότι «η Ελισάβετ ήταν πραγματικά ερωτευμένη από την αρχή».

O αρραβώνας δεν ήρθε εύκολα

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος έγραφαν ο ένας στον άλλο μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν συναντήθηκαν στο Windsor Castle για τα Χριστούγεννα το 1943, οι παρατηρητές είδαν σημάδια ενός ανθισμένου ρομαντισμού. 

Η Ελισάβετ κράτησε τη φωτογραφία του στην κορνίζα της, ενώ ο Φίλιππος μετέφερε τη φωτογραφία μαζί του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο ρομαντισμός συνεχίστηκε στην εποχή της ειρήνης, με εκδρομές και επισκέψεις στο θέατρο. Το 1946 ο Φίλιππος ζήτησε από την Ελισάβετ να τον παντρευτεί και εκείνη συμφώνησε χωρίς καν να ζητήσει την άδεια των γονιών της.

Ο πατέρας της καταλάβαινε τα συναισθήματα της κόρης του, αλλά ανησυχούσε για την ηλικία της και έτσι τους ζήτησε να περιμένουν έναν χρόνο, έως ότου η Ελισάβετ ήταν 21 ετών, πριν ανακοινώσει δημόσια τη δέσμευση.

Οι αυλικοί γύρω από τη βασιλική οικογένεια ήταν λιγότερο φιλόξενοι. Αν και ο Φίλιππος ήταν γαλαζοαίματος που, όπως και η Ελισάβετ, μπορούσε να θεωρήσει τη βασίλισσα Βικτώρια ως προ-γιαγιά, η ζωή του ήταν πιο σκληρή από της Ελισάβετ, αφού η οικογένειά του είχε εξοριστεί από την Ελλάδα και θεωρήθηκε ξένος, φτωχός και ότι δεν έδειχνε σεβασμό στη βρετανική βασιλική οικογένεια. 

Αλλά η Ελισάβετ ήταν αποφασισμένη να παντρευτεί τον άνδρα που ήθελε, και η οικογένειά της είχε εκτιμήσει τον αρραβωνιαστικό της. Η δέσμευσή τους ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου 1947.

Οι θυσίες του Φιλίππου για τη γυναίκα της ζωής του

Για να παντρευτεί την Ελισάβετ, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους τίτλους και τη θέση του στη σειρά διαδοχής στον ελληνικό θρόνο. Πολιτογραφήθηκε ως Βρετανός πολίτης, απαρνήθηκε το όνομά του και έγινε Φίλιππος Μάουντμπατεν. Επιβεβαιώθηκε επίσης στην Εκκλησία της Αγγλίας και συμφώνησε να μην προσκαλέσει τις αδελφές του στο γάμο, καθώς και οι τρεις ήταν παντρεμένες με Γερμανούς.

Χάρη στον πεθερό του, βασιλιά Γεώργιο, την ημέρα του γάμου του στις 20 Νοεμβρίου 1947, ο Φίλιππος έλαβε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου, μεταξύ άλλων. 

Η ημέρα του γάμου του ήταν επίσης η ημέρα που σταμάτησε το κάπνισμα, μια απόφαση που πήρε επειδή η Ελισάβετ απέφευγε τον εθισμό στα τσιγάρα, λόγω του πατέρα της.

Στο μήνα του μέλιτος, η Ελισάβετ έγραψε στους γονείς της ότι αυτή και ο νέος της σύζυγος «συμπεριφέρονται σαν να ανήκουν ο ένας στον άλλο για χρόνια».

Το ζευγάρι όμως δεν περίμενε ότι μέσα σε πέντε χρόνια η ζωή τους θα άλλαζε δραματικά, αφού η Ελισάβετ θα ανέβαινε στο θρόνο και θα έπαιρνε τους όρκους της ως Βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Ο Φίλιππος, επίσης, υιοθέτησε νέους ρόλους, άφησε την αγαπημένη του Ναυτική καριέρα και ανέλαβε τη δουλειά να την υποστηρίξει, να μεγαλώσει την οικογένειά τους, να διαχειριστεί τα παλάτια της και πάντα να είναι εκεί για εκείνη, ένα βήμα πίσω της.

Μέχρι το θάνατο του Φιλίππου στις 9 Απριλίου 2021, το ζευγάρι ήταν παντρεμένο συνολικά 74 χρόνια, με τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και 10 δισέγγονα.

Παρέα, είχαν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία στην Αμερική, την Αφρική και την Ινδία, υπηρετώντας το Στέμμα και δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις.

Οι δυο τους μοιράστηκαν απόλυτη δέσμευση για τα καθήκοντα και τις υπηρεσίες τους και είχαν πάντα ο ένας τον άλλον για να ελαφρύνουν το βάρος της δημόσιας ζωής με μια λεπτή και ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Η «Lilibet» πλέον έμεινε μισή, με ατέλειωτες αναμνήσεις να γεμίζουν το κενό που άφησε ο έρωτας της ζωής της, ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty Images

Δείτε ακόμη:

Η ιστορία αγάπης της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου μέσα από φωτογραφίες

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr