REAL LIFE TRUE STORIES

Oscars: Οι καλύτεροι γυναικείοι ευχαριστήριοι λόγοι στην ιστορία των βραβείων


Εύα Κονδύλη

24 Απριλίου 2021

Oscars: Οι καλύτεροι γυναικείοι ευχαριστήριοι λόγοι στην ιστορία των βραβείων
Τα βραβεία ψυχαγωγίας έχουν γίνει πλέον γνωστά για την ανάδειξη πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών, με τους νικητές να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους στη σκηνή για να ευαισθητοποιήσουν για σημαντικά ζητήματα, όπως μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην βιομηχανία του κινηματογράφου και την ισότητα των φύλων.

Τα Oscars έχουν γίνει πλέον γνωστά για την ανάδειξη πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών, με τους νικητές να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους στη σκηνή για να ευαισθητοποιήσουν για σημαντικά ζητήματα, όπως μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη βιομηχανία του κινηματογράφου και την ισότητα των φύλων.

Παραδείγματος χάρη, ο αντίκτυπος του κινήματος Time’s Up τιμήθηκε στα Oscars του 2018, καθώς πολλοί παρευρισκόμενοι φορούσαν ειδικές καρφίτσες και κονκάρδες για να δείξουν υποστήριξη στο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Διάσημες πρωταγωνίστριες έχουν χρησιμοποιήσει τον χρόνο τους στην απονομή του πολυπόθητου χρυσού βραβείου, για να περάσουν ένα μήνυμα, πέρα από τα συνηθισμένα «ευχαριστώ» και τις αφιερώσεις, που έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση της γυναίκας, αλλά και με τα θεμελιώδη δικαιώματά της.

Οι παρακάτω κυρίες με τα λόγια τους κατάφεραν να μιλήσουν για σημαντικά ζητήματα και να μας εμπνεύσουν!

Frances McDormand

Όταν η Frances McDormand κέρδισε το Όσκαρ της Καλύτερης Ηθοποιού το 2018 για τον ρόλο της στο «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri», η ηθοποιός αξιοποίησε τη στιγμή της στη σκηνή για να επιβραβεύσει όλες τις γυναίκες που εργάζονται στον κινηματογράφο.

«Αν έχω την τιμή να είναι μαζί μου όλες οι υποψήφιες γυναίκες σε κάθε κατηγορία σε αυτό το δωμάτιο απόψε, οι ηθοποιοί - Μeryl (Streep), αν το κάνεις, τότε όλοι θα ακολουθήσουν - οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες, οι συγγραφείς, ο φωτογράφοι, οι συνθέτες, οι τραγουδοποιοί, οι σχεδιαστές. Ελάτε!», είπε.

«Εντάξει, κοιτάξτε τους όλους. Κοιτάξτε τριγύρω, κυρίες και κύριοι, γιατί όλοι έχουμε ιστορίες να πούμε και έργα που χρειαζόμαστε χρηματοδότηση. Μην μας μιλάτε για τα πάρτι απόψε. Προσκαλέστε μας στο γραφείο σας σε λίγες μέρες, διαφορετικά μπορείτε να έρθετε στο δικό μας - ό, τι σας ταιριάζει καλύτερα - και θα σας ενημερώσουμε για όλα αυτά. Έχω δύο λόγια για να σας αφήσω απόψε, κυρίες και κύριοι: inclusion rider».

Η έννοια «inclusion rider», είναι μια ρήτρα δικαιοσύνης για συμβόλαια που διασφαλίζει την ποικιλομορφία στις παραγωγές ταινιών.

Patricia Arquette

Η νίκη της Καλύτερης Ηθοποιού της Patricia Arquette στα Βραβεία Ακαδημίας του 2015 για τον ρόλο της στο Boyhood ήταν αναμενόμενη εδώ και πολύ καιρό, αφού το δράμα γυριζόταν για πάνω από 12 χρόνια.

Αφού ευχαρίστησε όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας στην ομιλία της, η Arquette στη συνέχεια συζήτησε με πάθος την ανάγκη για ίση αμοιβή μεταξύ γυναικών και ανδρών.

«Για κάθε γυναίκα που γέννησε, για κάθε φορολογούμενη και πολίτη αυτού του έθνους, έχουμε αγωνιστεί για τα ίσα δικαιώματα όλων των άλλων», είπε η ηθοποιός. «Ήρθε η ώρα μας να έχουμε ισότητα των μισθών για τα πάντα και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες».

Η ομιλία της Arquette έλαβε έντονο χειροκρότημα, με αστέρια όπως η Meryl Streep και η Jennifer Lopez να πανηγυρίζουν. 

Halle Berry

Μία από τις πιο αξέχαστες στιγμές των Oscars όλων των εποχών ήρθε με τη μορφή της ευχαριστήριας ομιλίας της Halle Berry το 2002, την οποία έδωσε μετά την απονομή της (πρώτης Αφροαμερικανίδας) Καλύτερης Ηθοποιού για την παράσταση στο Monster’s Ball.

«Αυτή η στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερη από εμένα. Αυτή η στιγμή είναι για τις Dorothy Dandridge, Lena Horne, Diahann Carroll », είπε η Berry.

«Είναι για τις γυναίκες που στέκονται δίπλα μου, Jada Pinkett, Angela Bassett, Vivica Fox. Και είναι για κάθε ανώνυμη μαύρη γυναίκα που έχει τώρα μια ευκαιρία γιατί αυτή η πόρτα απόψε έχει ανοίξει. Σας ευχαριστώ. Είναι τιμή μου».

Sandra Bullock

Η Sandra Bullock κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού για τον ρόλο της Leigh Anne Tuohy στην ταινία The Blind Side, μια γυναίκα που υιοθέτησε ένα αγόρι που ζούσε στη φτώχεια και τον υποστήριξε καθώς ξεκίνησε μια καριέρα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Η Bullock χρησιμοποίησε τον χρόνο της στη σκηνή για να εκφράσει την εκτίμησή της για όλες τις μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά και τους νέους ανεξάρτητα από το υπόβαθρο τους, συμπεριλαμβανομένης της Tuohy, που καθόταν στο κοινό.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις μαμάδες που φροντίζουν τα μωρά και τα παιδιά ανεξάρτητα από το πού προέρχονται», είπε η ηθοποιός. «Αυτές οι μαμάδες και οι γονείς ποτέ δεν λαμβάνουν ένα "ευχαριστώ"».

Η Bullock ευχαρίστησε επίσης τη μητέρα της, Helga Mathilde Meyer, η οποία πέθανε το 2000.

Ashley Judd, Salma Hayek και Annabella Sciorra

Οι ηθοποιοί Ashley Judd, Salma Hayek και Annabella Sciorra πήγαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν μια ειδική παρουσίαση που έφερε στο επίκεντρο το κίνημα Time's Up και τη σημασία της διαφορετικότητας στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η Judd είπε: «Οι αλλαγές που παρατηρούμε καθοδηγούνται από τον ισχυρό ήχο των νέων φωνών, των διαφορετικών φωνών, των φωνών μας, που ενώνονται σε μια δυνατή χορωδία που λέει επιτέλους: "Ο χρόνος τελείωσε"».

Στη συνέχεια, η Hayek επαίνεσε τα «ασταμάτητα πνεύματα που θριάμβευσαν και διέλυσαν τις προκατειλημμένες αντιλήψεις ενάντια στο φύλο, τη φυλή και την εθνικότητά τους για να πουν τις ιστορίες τους».

Η ομιλία των τριών καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο στο θέατρο Dolby στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη:

Τα πιο εμβληματικά φορέματα στα Oscar

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr