REAL LIFE TRUE STORIES

Chernobyl: 5 άγνωστα facts για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία


The Jennettes

26 Απριλίου 2021

Chernobyl: 5 άγνωστα facts για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία
Η 26η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Chernobyl, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου 2016.

Η 26η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Chernobyl, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 8 Δεκεμβρίου 2016.

Στις 25 και 26 Απριλίου 1986, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία ξετυλίχθηκε εκεί που είναι τώρα η βόρεια Ουκρανία, καθώς ένας αντιδραστήρας σε πυρηνικό εργοστάσιο, εξερράγη και κάηκε.

Σκεπασμένο με μυστικότητα, το περιστατικό ήταν μια στιγμή αιχμής τόσο στον Ψυχρό Πόλεμο, όσο και στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας. Η σοβιετική κυβέρνηση κάλυψε αρχικά το δυστύχημα, και μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν δύο μέρες μετά για την καταστροφή, ενώ η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που ενημέρωσε τον κόσμο για το συμβάν.

35 χρόνια μετά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή γύρω από το πρώην εργοστάσιο δεν θα είναι κατοικήσιμη για έως και 20.000 χρόνια.

Τα αποτελέσματα του τραγικού αυτού δυστυχήματος ήταν τόσο άμεσα, όσο και μακροχρόνια, έχοντας χαραχτεί βαθιά στις ψυχές των ανθρώπων και σπέρνοντας τον θάνατο, τον φόβο, τον ξεριζωμό και την ανασφάλεια.

Χρειάστηκαν 13 ημέρες για να σβήσει ολοκληρωτικά η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο, 31 άνθρωποι πέθαναν επί τόπου από την έκρηξη και σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε ακτινοβολία. 404.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές, ενώ 5.000.000 άνθρωποι συνέχισαν να ζουν στις μολυσμένες περιοχές.

Από το 1991 έως το 2015 καταγράφηκαν 20.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυροειδούς μεταξύ ατόμων που ήταν κάτω των 18 ετών το 1986 και ζούσαν στις πληγείσες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η ραδιενεργή βροχή έπεσε τόσο μακριά που έφτασε μέχρι την Ιρλανδία

jenny.gr

Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο, με το 63% των ραδιενεργών επιπτώσεων από το Chernobyl να τους «χτυπά» αμέσως.

Από τότε που η πόλη Pripjat εγκαταλείφθηκε από ανθρώπους λόγω υψηλής ακτινοβολίας, γέμισε με άγρια ζώα

jenny.gr

Τα ζώα που ζουν στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Chernobyl (3 χλμ.), δεν έμειναν ανεπηρέαστα, αφού έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και μειωμένη γεννητικότητα.

Η ακτινοβολία ήταν τόσο δυνατή που το χρώμα των ματιών του πυροσβέστη Vladimir Pravik άλλαξε από καφέ σε μπλε

jenny.gr

Ήταν εκεί όταν έγινε η έκρηξη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πέθανε στις 11 Μαΐου 1986 σε ηλικία 23 ετών. Υπολογίζεται ότι ο Pravik έλαβε μια δόση 750 rad. Του απονεμήθηκαν μετά τον θάνατό του οι τιμές: Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, Τάγμα του Λένιν και το Ουκρανικό αστέρι για το Θάρρος.

Κάποιος θα πίστευε ότι οι άλλοι αντιδραστήρες του Chernobyl έκλεισαν αμέσως

jenny.gr

Αντίθετα, η λειτουργία των τριών άλλων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό συνεχίστηκε και λειτουργούσε για άλλα 13 χρόνια, μέχρι που έκλεισε τελικά το 2000.

Στις μολυσμένες περιοχές, το δυστύχημα του Chernobyl επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων

jenny.gr

Ακτινοβολία από τον πυρηνικό σταθμό του Chernobyl βρίσκεται στα τρόφιμα που τρώνε, στο γάλα και το νερό που πίνουν, σε σχολεία, πάρκα και παιδικές χαρές, και στα δάση των οποίων χρησιμοποιούν το καυσόξυλο για να διατηρηθούν ζεστοί.

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

TAGS