REAL LIFE WHO

Anne McLaren: Η Google τιμά την βιολόγο πρωτοπόρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης


The Jennettes

26 Απριλίου 2021

Anne McLaren: Η Google τιμά την βιολόγο πρωτοπόρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Το Google Doodle της σημερινής ημέρας είναι αφιερωμένο στη Βρετανίδα βιολόγο Anne McLaren, η οποία «άνοιξε» το δρόμο στην επίτευξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το Google Doodle της σημερινής ημέρας είναι αφιερωμένο στη Βρετανίδα βιολόγο Anne McLaren, η οποία «άνοιξε» το δρόμο στην επίτευξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Την Βρετανίδα βιολόγο και συγγραφέα Anne McLaren θυμάται σήμερα η Google, μέσω του σημερινού doodle στη μηχανή αναζήτησής της, με αφορμή τη συμπλήρωση 94 χρόνων από τη γέννησή της.

Η McLaren γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1927 στο Λονδίνο και θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες αναπαραγωγικές βιολόγους του 20ού αιώνα, ενώ η βασική της έρευνα στην εμβρυολογία βοήθησε αμέτρητους ανθρώπους να επιτύχουν τα όνειρά τους να γίνουν γονείς.

Σε ηλικία εννέα ετών εμφανίστηκε στον κινηματογράφο, έχοντας ένα μικρό ρόλο στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Things to Come» το 1936, ενώ η ίδια θεωρούσε ότι αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την αγάπη της στην επιστήμη.

Σπούδασε Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη δεκαετία του ’50 άρχισε να κάνει πειράματα με ποντίκια για να κατανοήσει τη βιολογία των θηλαστικών. Με την επιτυχή καλλιέργεια εμβρύων ποντικού σε δοκιμαστικό σωλήνα, η McLaren και ο συνάδελφός της John D. Biggers απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από τη μήτρα της μητέρας.

Το 1958, δημοσίευσαν μαζί ένα ορόσημο έγγραφο που αναφέρει αυτήν την πρώτη επιτυχημένη ανάπτυξη και γέννηση ποντικών in vitro, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της αναπαραγωγικής βιολογίας και της ιατρικής».

Η McLaren πέρασε τα επόμενα 15 χρόνια (1959-1974) στο Ινστιτούτο Γενετικής των Ζώων, μελετώντας μια ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με τη γονιμότητα, την ανάπτυξη και την επιγενετική, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εμβρυϊκής μεταφοράς ποντικού, ανοσοαντισύλληψης και των σκελετικών χαρακτηριστικών των χιμαιρών.

Το έργο της McLaren την έστελνε συχνά έξω από το Πανεπιστήμιο. Ήταν μέλος της επιτροπής που συστάθηκε για να ερευνήσει τις τεχνολογίες γονιμοποίησης in vitro (IVF) και εμβρυολογίας, ενώ επίσης ήταν μέλος του Συμβουλίου Nuffield για τη Βιοηθική για το διάστημα 1991-2000.

Το 1986, έγινε μέλος της Βασιλικής Σχολής Μαιευτήρων και Γυναικολόγων για το πρωτοποριακό έργο της στη γονιμότητα και το 1991 διορίστηκε Γραμματέας Εξωτερικών και αργότερα αντιπρόεδρος του The Royal Society, του παλαιότερου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο κι έγινε τότε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αξίωμα στην 330ετή ιστορία του. Επίσης, το 1993 έγινε «Dame» Anne McLaren.

Η Anne McLaren έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 Ιουλίου 2007 σε ηλικία 80 ετών, μαζί με τον πρώην σύζυγό της Donald Michie, με τον οποίο είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

Δείτε ακόμη:

Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr