Ο δωδεκάλογος των άβολων ερωτήσεων σε κάθε γυναίκα που έχει επιλέξει να είναι ο εαυτός της
Έλενα Κρητικού
14 Ιουνίου 2021
Εάν σας ρωτούσαν, εάν έχετε δεχτεί ποτέ κάποια άβολη ερώτηση, πόσες θα μπορούσατε να ανασύρετε από τη μνήμη σας; Εγώ τουλάχιστον μπορώ να θυμηθώ αρκετές, παρατηρώντας πως ανάλογα με την ηλικία μου, πίσω από τις φαινομενικά αθώες ερωτήσεις, ακολουθούσαν κάποιες εξίσου αμήχανες παραδοχές που πηγάζουν από παγιωμένες προκαταλήψεις.
Ήμουν ακόμη στο γυμνάσιο, όταν μια φίλη μου με είχε ρωτήσει αιφνιδιαστικά: «Καλά, εσύ πότε περιμένεις να κάνεις σχέση; Όταν θα πας στο πανεπιστήμιο;».
Εκείνο που με εξέπληξε περισσότερο τότε, δεν ήταν τόσο το περιεχόμενο της ερώτησης όσο το γεγονός ότι προερχόταν από μια κοπέλα, δηλαδή από ένα άτομο του ίδιου φύλου με εμένα. Και μετά την πρώτη άβολη ερώτηση, έπονται πολλές στη ζωή κάθε γυναίκας. Σίγουρα, όλο και κάποιος έχει τύχει να σας ρωτήσει:
«Εσύ πότε θα ζήσεις όλα όσα σου προσφέρει απλόχερα η ηλικία σου;», «πότε θα παντρευτείς;», «πότε θα κάνεις παιδιά;», «πότε θα αναλάβεις τις ευθύνες μιας οικογένειας;». Ερωτήσεις που συνοδεύονται αυστηρά από μια δεικτική αντωνυμία και ένα βαρύγδουπο ρήμα, ίσως για να δοθεί πιο γρήγορα η «σωστή» απάντηση! Άραγε, ποια είναι η σωστή ηλικία για να ζήσουμε κάποια πράγματα και από πότε τα όνειρα έγιναν κοινά για κάθε γυναίκα;
Όπως θα έχετε καταλάβει ήδη, για τα παραπάνω ευθύνεται το πολυσυζητημένο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» που φρόντισε να αποσύρει κάθε αυτονομία από την προσωπικότητα μιας γυναίκας στον 21ο αιώνα. Το ντροπιαστικό σποτάκι μπορεί να αποσύρθηκε πλέον από τη δημοσιότητα αλλά θα επισκιάζει για πάντα τις επιλογές μιας γυναίκας που έχει πατήσει τα 40 και προτίμησε να ακολουθήσει έναν άλλον δρόμο από τον καθιερωμένο και από αυτόν που της έχουν υποδείξει.
Το συγκεκριμένο σποτ δεν ήταν προσβλητικό μόνο απέναντι στις γυναίκες αλλά με τον τρόπο που αποδόθηκε, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν δείχνει κανέναν σεβασμό απέναντι στον τρόπο που έχει επιλέξει να ζει μια γυναίκα προκειμένου να είναι ευτυχισμένη και το χειρότερο είναι πως εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Ευχόμαστε πως, όχι,
Απέναντι σε κάθε άβολη ερώτηση, θα υπάρχει πάντα μια πολυσύνθετη απάντηση προς όλους εκείνους που αδυνατούν να καταλάβουν γιατί μια γυναίκα δεν θέλει τώρα, αλλά προτιμά αργότερα, ίσως και ποτέ, να μην παντρευτεί, να μην τεκνοποιήσει, να μη δει απογόνους. Είναι δικαίωμά της να αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο μέλλον για εκείνη...
Γιατί στην αγκαλιά της μπορεί να ονειρεύεται να χωρέσει όλα τα παιδιά του κόσμου, κι όχι το δικό της που θα της «χάριζε» τον «θαυμασμό» της κοινωνίας! Γιατί πολύ απλά αυτό θα εξασφάλιζε τη δική της προσωπική ευτυχία, και αυτό είναι που έχει το μεγαλύτερο νόημα σε αυτόν τον πλανήτη.
Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου