REAL LIFE TRUE STORIES

8 πράγματα που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν μέσα σε ένα αεροπλάνο


The Jennettes

16 Ιουνίου 2021

airplane
Το να είσαι πιλότος σε ένα μεγάλο εμπορικό τζετ πρέπει να έχει τα προνόμιά του. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι γνωρίζετε τι ακριβώς κάνει ένας πιλότος, ίσως να μην γνωρίζετε τα ιδιαίτερα προνόμια που έχει. Για παράδειγμα, ξέρατε ότι στην οροφή του πιλοτηρίου υπάρχει ένα ζευγάρι σχοινιά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Το να είσαι πιλότος σε ένα μεγάλο εμπορικό τζετ πρέπει να έχει τα προνόμιά του. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι γνωρίζετε τι ακριβώς κάνει ένας πιλότος, ίσως να μην γνωρίζετε τα ιδιαίτερα προνόμια που έχει. Για παράδειγμα, ξέρατε ότι στην οροφή του πιλοτηρίου υπάρχει ένα ζευγάρι σχοινιά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Σκάψαμε λοιπόν λίγο πιο βαθιά και κάναμε μια λίστα με 8 πράγματα που υπάρχουν σε ένα αεροπλάνο και οι αεροπορικές εταιρείες κρύβουν από τους επιβάτες. 

1.    Ένα δωμάτιο στο οποίο μπορεί να ξεκουραστεί το πλήρωμα

Όταν κάνουν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, αυτό σημαίνει μια πτήση διάρκειας άνω των 6 ωρών, το πλήρωμα πτήσης πρέπει να ξεκουραστεί επίσης, όπως και οι αεροσυνοδοί. Υπάρχουν συνήθως 2 κρυφά υπνοδωμάτια όπου το πλήρωμα μπορεί να κοιμηθεί όταν εξαντληθεί.

Ο ένας χώρος ύπνου βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και ο άλλος στο πίσω μέρος. Έχουν κάποιες σκάλες για να ανεβαίνει εκεί το πλήρωμα, και συχνά τα μετατρέπουν σε αποθήκες. 

jenny.gr

2.    Μία ντουζιέρα κι ένα μπάνιο τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλήρωμα ενώ ξεκουράζεται

Σε μεγαλύτερα εμπορικά αεροπλάνα, υπάρχουν επίσης ντους που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα υπνοδωμάτια, όπου το πλήρωμα μπορεί να αναζωογονηθεί μόλις ξυπνήσει. Ακόμη μπορούν να βρουν εξοπλισμό εκεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Φανταστείτε να πρέπει να πετάξετε για 14-16 ώρες, ίσως να μην φαίνεστε τόσο υπέροχοι ή να μη μυρίζετε τόσο καλά στο τέλος αυτής της πτήσης. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων πτήσεων, υπάρχει πάντα ένα επιπλέον πλήρωμα στο πλοίο για να αντικατασταθούν αυτοί που αναπαύονται. Οι περίοδοι ανάπαυσης είναι υποχρεωτικές για όλα τα πληρώματα μεγάλων πτήσεων.

3.    Ένα ζευγάρι χειροπέδες προκειμένου να περιορίσει τυχόν παραβατικούς επιβάτες

Οι πιλότοι έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα στον αέρα αφού είναι υπεύθυνοι για το αεροπλάνο. Ο πιλότος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη και μπορεί επίσης να περιορίσει έναν επιβάτη εάν το κρίνει απαραίτητο. Εάν κάποιος προκαλεί ταραχές κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, εξακολουθεί να ενεργεί επιθετικά, έχει το δικαίωμα να καλέσει την αστυνομία στο έδαφος και επίσης να ζητήσει από το πλήρωμα να του φορέσει χειροπέδες.

jenny.gr

4.    Μάσκες οξυγόνου για περιπτώσεις ανάγκης

Η πτήση σε μεγάλο ύψος σίγουρα έχει πλεονεκτήματα αλλά έχει και τα μειονεκτήματά της. Σε ορισμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, όταν το αεροπλάνο δεν έχει καλή πίεση, όλοι χρειάζονται οξυγόνο από κάπου. Οι επιβάτες έχουν τις δικές τους μάσκες οξυγόνου, οπότε και οι πιλότοι πρέπει να έχουν τις δικές τους.

Στο πιλοτήριο, υπάρχουν ειδικές μάσκες που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά κάθε πιλότου. Είναι λίγο πιο περίπλοκες από αυτές της καμπίνας και διαρκούν περισσότερο, επειδή οι πιλότοι πρέπει να είναι σε θέση να λύσουν το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει και να προσγειώσουν το αεροσκάφος με ασφάλεια.

5.    Ένα τσεκούρι για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Οι πιλότοι έχουν ένα τσεκούρι στη διάθεσή τους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε για το άνοιγμα των εξόδων κινδύνου, είτε για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς, είτε για να σπάσουν ένα παράθυρο, εάν είναι απαραίτητο. Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο όταν πρέπει να επιβιώσουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, όπως μια ζούγκλα.

jenny.gr

6.    Μία video camera

Οι πιλότοι επικοινωνούν συνεχώς με τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας για να επαληθεύσουν όλες τις λεπτομέρειες της πτήσης, αλλά ορισμένα πιλοτήρια έχουν επίσης βιντεοκάμερες που καταγράφουν τους πιλότους. Το πλήρωμα της πτήσης το γνωρίζει και καταγράφει επίσης όλα τα δεδομένα της πτήσης. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να ελεγχθούν αργότερα για διάφορους λόγους.

7.    Σχοινιά διαφυγής για εκκένωση του αεροσκάφους

Σε κάθε πιλοτήριο, υπάρχουν 2 σχοινιά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκκένωση του αεροπλάνου από τα παράθυρα. Τα σχοινιά έχουν μήκος λίγα μέτρα και είναι επίσης με κόμπους. Αυτό βοηθά τους πιλότους να γλιστρήσουν πιο εύκολα.

8.    Συρόμενα παράθυρα για εκκένωση

Για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σχοινιά για τα οποία συζητήσαμε παραπάνω, πρέπει να εκκενώσουν το αεροσκάφος με άλλα μέσα. Εάν η πόρτα δεν είναι επιλογή, η άλλη επιλογή είναι τα 2 συρόμενα παράθυρα στην κάθε πλευρά του πιλοτηρίου που ανοίγουν προς τα μέσα και χρησιμοποιούνται ως μέσο εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δείτε ακόμη: Οι φωτογραφίες ενός πιλότου

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr