REAL LIFE TRUE STORIES

Ρούχα που καθαρίζονται μόνα τους και άλλες 9 φουτουριστικές εφευρέσεις


The Jennettes

24 Ιουνίου 2021

φουτουριστικές εφευρέσεις
Ποιος φανταζόταν 20 χρόνια πριν, ότι σήμερα θα μπορούσαμε να μιλάμε με κάποιον στη άλλη άκρη του κόσμου, βλέποντας τον κιόλας από μία οθόνη; Ποιος πίστευε όταν πρωτοεμφανίστηκε το Bluetooth ότι σήμερα θα μπορούσαμε να συνδέσουμε το smartphone μας ακόμη και με την φρυγανιέρα; Δεν λέμε είναι σίγουρα δύσκολο να φανταστούμε και τώρα έναν κόσμο όπου τα ρομπότ θα βάφουν τα νύχια μας και τα ρούχα μας θα καθαρίζονται μόνα τους, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι τόσο μακριά.

Ποιος φανταζόταν 20 χρόνια πριν, ότι σήμερα θα μπορούσαμε να μιλάμε με κάποιον στη άλλη άκρη του κόσμου, βλέποντας τον κιόλας από μία οθόνη; Ποιος πίστευε όταν πρωτοεμφανίστηκε το Bluetooth ότι σήμερα θα μπορούσαμε να συνδέσουμε το smartphone μας ακόμη και με την φρυγανιέρα; Δεν λέμε είναι σίγουρα δύσκολο να φανταστούμε και τώρα έναν κόσμο όπου τα ρομπότ θα βάφουν τα νύχια μας και τα ρούχα μας θα καθαρίζονται μόνα τους, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι τόσο μακριά.

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με φουτουριστικές εφευρέσεις που θα μπορούσαν τελικά να αντικαταστήσουν πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα αλλά και κάποια επαγγέλματα. 

1. Ρούχα που καθαρίζονται μόνα τους

Το να ξεχάσεις να βάλεις πλυντήριο μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο θέμα στο μέλλον, καθώς Αυστραλοί επιστήμονες έχουν εφεύρει ένα κλωστοϋφαντουργικό προϊόν που αυτοκαθαρίζεται. Το ύφασμα χρησιμοποιεί νανοδομές που μπορούν να διαλύσουν βρωμιά και λεκέδες όταν εκτίθενται στο φως. Έτσι, μια μέρα, όταν ρίξετε σάλτσα στο πουκάμισό σας, θα είστε σε θέση να το κρατήσετε για λίγο κάτω από την λάμπα και voilà, ο λεκές θα φύγει.

2. Παράθυρα που αλλάζουν χρώμα και παράγουν ηλεκτρισμό

Χρησιμοποιώντας ένα νέο ηλιακό υλικό, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα παράθυρο που σκουραίνει όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες έτσι ώστε τα μήκη κύματος υπέρυθρων να μην μπορούν να εισέλθουν στα κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα παράθυρα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα κλιματιστικά. Και ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η ιδέα ότι τα παράθυρα αυτά θα παράγουν και ηλεκτρισμό, διότι θα λειτουργούν και ως ηλιακά πάνελ.

3. Ρομποτικός σκύλος-οδηγός

Ο ρομποτικός σκύλος-οδηγός, που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της California, έχει δείξει πώς τα ρομπότ θα μπορούσαν να βοηθήσουν όσους έχουν προβλήματα όρασης. Το μικρό ρομπότ διαθέτει κάμερα βάθους και λουρί με αισθητήρα, επιτρέποντάς του να ανιχνεύει εμπόδια και να οδηγεί με ασφάλεια τον ιδιοκτήτη του. Αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στη φάση του πρωτοτύπου, αλλά καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, τα ρομποτικά σκυλιά-οδηγοί θα έχουν πιο σύνθετες λειτουργίες και θα είναι προσβάσιμα σε όλους. 

4. Έξυπνα κρεβάτια

Εάν είστε το είδος του ατόμου που έχει ανήσυχες νύχτες, ένα έξυπνο κρεβάτι μπορεί να είναι η λύση. Το έξυπνο κρεβάτι θα συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον τρόπο που κοιμάσαι και τις συνήθειες ύπνου σου και θα μπορεί να στέλνει σχετικές αναφορές απευθείας στο smartphone σου. Στη συνέχεια, το κρεβάτι θα μπορεί να προσαρμόσει τις δυνατότητές του για να σου προσφέρει τον καλύτερο βραδινό ύπνο.

Το έξυπνο κρεβάτι θα σου επιτρέπει να προσαρμόζεις τα διάφορα χαρακτηριστικά, όπως η τοποθέτηση του στρώματος και η θερμοκρασία, για να έχεις μία εξατομικευμένη εμπειρία ύπνου, ενώ θα έχει επίσης άλλες δυνατότητες που θα περιλαμβάνουν και ενσωματωμένους προτζέκτορες, ώστε να μπορείς να παρακολουθείτε τηλεόραση.

5. Ρομπότ βοηθός νοσοκόμου

Τα ρομπότ αυτά έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τις νοσοκόμες με συνήθεις εργασίες, όπως την ανύψωση του κρεβατιού των ασθενών και την μέτρηση ζωτικών ενδείξεων. Αυτά τα ρομπότ μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο στις νοσοκόμες και μπορεί να κάνουν τα νοσοκομεία πιο αποτελεσματικά.

6. Πόρτες που σκανάρουν barcodes

Στο μέλλον, ίσως να μην χρειαστεί να περιμένετε ξανά στην ουρά του super market λόγω της τεχνολογίας που είναι γνωστή ως αυτόματη αναγνώριση και συλλογή δεδομένων. Βασικά, θα υπάρχουν σαρωτές κατά την έξοδο και όταν φεύγετε με τα αντικείμενά σας, θα σαρώνονται αυτόματα και τα χρήματα θα λαμβάνονται απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό σας.

7. Οδηγίες επαυξημένης πραγματικότητας

Η ζωντανή προβολή, η οποία χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για να δώσει οδηγίες, αποτελεί ήδη επιλογή στο Google,. Ωστόσο, το μέλλον των gps, φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) στο παρμπρίζ αυτοκινήτων. Τα ονόματα των κτιρίων και των δρόμων θα εμφανίζονταν μπροστά σας σαν να ήταν γραμμένα στα ίδια τα κτίρια ή στον δρόμο.

8. Έξυπνη κλειδαριά  

Οι έξυπνες κλειδαριές υπάρχουν σήμερα αλλά δεν χρησιμοποιούνται ευρέως. Όπως και άλλες έξυπνες συσκευές, αυτές οι κλειδαριές μπορούν να συνδεθούν στο τηλέφωνό σας. Μια εφαρμογή σας επιτρέπει να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το σπίτι σας από απόσταση και μπορείτε ακόμη και να ορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα για τις πόρτες σας ώστε να κλειδώνουν σε συγκεκριμένες ώρες. 

9. AR γυαλιά

Τα γυαλιά AR ή τα «έξυπνα γυαλιά» έχουν δημιουργηθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη μερικά σημεία που μπορούν να βελτιωθούν πριν από τη διάδοσή τους. Τα έξυπνα γυαλιά θα μπορούν να σας δείχνουν ό, τι και το τηλέφωνό σας, όπως τον καιρός, τα μηνύματα σας ακόμα και οδηγίες. Θα είναι ουσιαστικά σαν να φοράτε τον φορητό σας υπολογιστή. 

10. Νailbot

Το να βάψετε μόνοι σας τα νύχια σας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Ευτυχώς, σήμερα έχουν εφευρεθεί ρομποτικές συσκευές βαφής νυχιών, όπως η Nimble. Ωστόσο, ένα εμπορικό προϊόν που να επιτυγχάνει την ακρίβεια που απαιτείται για τη βαφή ενός ανθρώπινου χεριού δεν έχει ακόμη γίνει πραγματικότητα.

Δείτε ακόμη: 10 εξαιρετικά συμμετρικές φωτογραφίες από το πιο viral αρχιτεκτονικό ζευγάρι του Instagram

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr