REAL LIFE TRUE STORIES

«Everest»: Η ημέρα που το βουνό θρήνησε τα περισσότερα θύματα


Σύρμα Κιουπελόγλου

30 Ιουνίου 2021

Everest
To Έβερεστ είναι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, γεγονός που προκαλεί πολλούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες ορειβάτες να την κατακτήσουν, υψώνοντας τη σημαία τους εκεί που λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν. Ο Sir Edmund Hilary και ο Tenzing Norgay έγιναν οι πρώτοι που έφτασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ, το 1953. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο να αναρριχηθεί κανείς ως εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η τεχνολογία είχε προχωρήσει σε σημείο που ακόμη και οι μέσου επιπέδου ορειβάτες μπορούσαν να κάνουν την προσπάθεια τους με τη βοήθεια ειδικών οδηγών. Σε εκείνη την εποχή λοιπόν και σε αυτήν την τοποθεσία μας γυρνά η ταινία «Everest» του 2015, που θα βρείτε στην πλατφόρμα του Netflix. 

To Έβερεστ είναι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, γεγονός που προκαλεί πολλούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες ορειβάτες να την κατακτήσουν, υψώνοντας τη σημαία τους εκεί που λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν. Ο Sir Edmund Hilary και ο Tenzing Norgay έγιναν οι πρώτοι που έφτασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ, το 1953. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο να αναρριχηθεί κανείς ως εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η τεχνολογία είχε προχωρήσει σε σημείο που ακόμη και οι μέσου επιπέδου ορειβάτες μπορούσαν να κάνουν την προσπάθεια τους με τη βοήθεια ειδικών οδηγών. Σε εκείνη την εποχή λοιπόν και σε αυτήν την τοποθεσία μας γυρνά η ταινία «Everest» του 2015, που θα βρείτε στην πλατφόρμα του Netflix

Με τη βοήθεια γνωστών και ταλαντούχων πρωταγωνιστών όπως οι Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Josh Brolin και Robin Wright, ξετυλίγει μπροστά μας την πραγματική και τραγική ιστορία του Robert «Rob» Edwin Hall, του Scott Fischer και των αποστολών τους στα Ιμαλάια, στις 10 Μαίου 1996, μία μέρα που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Τι συνέβη όμως στα αλήθεια εκείνη την ημέρα και τι οδήγησε στο να θρηνήσουμε τόσα θύματα; Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή. 

Το 1996, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός αποστολών, που έφταναν τις 17, και εκατοντάδες ορειβάτες προσπάθησαν να ανέβουν την κορυφή των Ιμαλάιων. Η τραγωδία σημειώθηκε στις 10 Μαΐου καθώς τέσσερις διαφορετικές αποστολές προσπάθησαν να φτάσουν στο Έβερεστ. Ο οδηγός Anatoli Boukreev πήρε την ομάδα του στην κορυφή νωρίς εκείνη την ημέρα, με τον Rob Hall και τον Scott Fischer να μένουν πίσω. Όταν μια ισχυρή καταιγίδα ήρθε ξαφνικά, οι ορειβάτες παγιδεύτηκαν σε επισφαλή θέση. Ακόμη και οι πιο δυνατοί και έμπειροι από αυτούς, όπως ο Hall και ο Fischer, και οι δύο βετεράνοι της συγκεκριμένης κορυφής, δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν παρά ελάχιστα. Ο Boukreev κατέβηκε στο πλησιέστερο καταφύγιο χωρίς τους πελάτες του, σε μία προσπάθεια να τους βοηθήσει να σωθούν, αλλά μάταια.

Ο Hall και ο Fischer έμειναν με τους πελάτες τους, αλλά η συνεχιζόμενη καταιγίδα τους έκανε όλους ιδιαίτερα ευάλωτους καθώς εξαντλήθηκε η παροχή οξυγόνου. Παρόλο που η τεχνολογία επέτρεψε στον Rob Hall να μιλήσει με τη σύζυγό του στη Νέα Ζηλανδία μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να γίνει για να σωθούν οι οχτώ αναρριχητές, που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο καταφύγιο. Ο μόνος που επέζησε είναι ο Pittman, με μικρά μόνο κρυοπαγήματα. Πολλοί κατηγόρησαν για την τραγωδία τους άπειρους αναρριχητές και κυρίως τους οδηγούς που συμφώνησαν να τους οδηγήσουν στα Ιμαλάια σε αντάλλαγμα μεγάλων χρημάτων ποσών. 

Να σημειωθεί ότι ενενήντα οκτώ άλλοι ορειβάτες έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ εκείνη την άνοιξη του 1996. Ωστόσο, οι 8 αυτοί θάνατοι ήταν η μεγαλύτερη απώλεια ζωής που σημειώθηκε στο βουνό σε μία μόνο μέρα. Ο συγγραφέας Jon Krakauer, ο οποίος και ο ίδιος προσπάθησε να ανέβει στην κορυφή εκείνη τη χρονιά, έγραψε ένα best-seller βιβλίο για το περιστατικό, με τίτλο «Into Thin Air», το οποίο δημοσιεύθηκε το 1997. Συνολικά 15 άτομα χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 1996 στο Έβερεστ, ενώ μεταξύ 1980 και 2002, 91 ορειβάτες πέθαναν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να φτάσουν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου. 
 

Πηγή φωτογραφίας imdb

Δείτε ακόμη: Πλανήτης ή Πλαστικό; To National Geographic έχει ένα ερώτημα για όλους εμάς

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr