REAL LIFE TRUE STORIES

«Ποιος είναι το αφεντικό του σπιτιού»: Ζευγάρι Ελλήνων στα 60s απαντά και δείχνει την τότε ελληνική πραγματικότητα


Μάρθα Κουμπάνη

9 Ιουλίου 2021

«Ποιος είναι το αφεντικό του σπιτιού»: Ζευγάρι Ελλήνων στα 60s απαντά και δείχνει την τότε ελληνική πραγματικότητα
Ζευγάρι Ελλήνων στα 60s απαντά στην ερώτηση ποιος είναι το αφεντικό του σπιτιού

Τα 60s. Σήμερα τα θυμόμαστε με νοσταλγία. Η χαρούμενη μόδα με τα ψυχεδελικά μοτίβα, τα μεγάλα εμπριμέ, τους σοφιστικέ χρωματικούς συνδυασμούς σε ρούχα και μακιγιάζ, η ψαγμένη διακόσμηση των σπιτιών της εποχής, τα κινήματα της μουσικής, οι επαναστατικές ιδέες.

Ωστόσο, οι επαναστατικές ιδέες θέλουν χώρο και χρόνο για να ανθίσουν και ακόμα, μεγαλύτερους κόπους και αγώνες για να εδραιωθούν. Στα 60s όπως και σε κάθε δεκαετία, δεν ήταν όλα ρόδινα και πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, τότε ήταν ακόμα από αυτές τις ιδέες που πλάθονταν σιγά- σιγά, προσπαθώντας να πάρουν σχήμα.

Οι σουφραζέτες και οι ιδέες της Σιμόν ντε Μποβουάρ, βοηθούσαν να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου διάπλατα μπροστά στις ανισότητες.

Η ισότητα των φύλων ακόμα και σήμερα, υπάρχουν φορές που δυστυχώς δεν είναι δεδομένη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τα 60s, έχουν γίνει μεγάλα βήματα και σημαντικές κατακτήσεις για τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα 60s ήταν εκείνα που γέννησαν τον φεμινισμό δεύτερου κύματος που διεκδίκησε ακόμα πιο έντονα την ανεξαρτησία και τη μεγαλύτερη πολιτική δράση για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών. Στην Ελλάδα το δεύτερο αυτό κύμα έφτασε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα.

Μέχρι τότε ο «αφέντης» του σπιτιού και της οικογένειας ήταν ο σύζυγος, μια πραγματικότητα -τουλάχιστον στις περισσότερες οικογένειες- που ήρθε να μας θυμίσει ένα retro βίντεο στο Instagram.

Στο βίντεο βλέπουμε δύο Έλληνες συζύγους κάπου στα 60s να απαντούν στην ερώτηση του δημοσιογράφου "who is the boss of the house?", δηλαδή ποιος είναι το αφεντικό του σπιτιού. Και οι δύο απαντούν, γελώντας πως ο άνδρας είναι εκείνος που κάνει «κουμάντο» στο σπίτι, αντί να μιλήσουν για ισότητα, αγάπη, αμοιβαίο σεβασμό, ελευθερία.

Η σελίδα @lostinhistorypics είναι αφιερωμένη σε σκηνές από το παρελθόν, ωστόσο το εν λόγω βίντεο έφερε στους χρήστες θλίψη, με τα σχόλια να αντανακλούν την απογοήτευση για την απάντησή τους.

Δείτε ακόμη: Τα διασημότερα μοντέλα των '60s