REAL LIFE TRUE STORIES

Τα κρυμμένα μηνύματα πίσω απο τα πιο διάσημα έργα τέχνης


The Jennettes

9 Ιουλίου 2021

έργα τέχνης
Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι πίνακες των μεγάλων ζωγράφων έχουν εμπνεύσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας και ιστορίες μυστηρίου. Χρονολογούνται τόσο παλιά που δεν υπάρχει τρόπος να ρωτήσουμε τους δημιουργούς τους τι σκέφτηκαν όταν τους έκαναν, οδηγώντας έτσι τους περισσότερους από εμάς να αναζητάμε κρυμμένα μηνύματα και σύμβολα και να υποθέτουμε τα πιο απίστευτα σενάρια. Κι ενώ οι παρακάτω έξυπνες και μερικές φορές ανατρεπτικές λεπτομέρειες σε γνωστά έργα τέχνης δεν κρύβουν μυστικά σε επίπεδο κώδικα Da Vinci, μπορεί να σας κάνουν να σκεφτείτε αυτούς τους πίνακες με νέους τρόπους. 

Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι πίνακες των μεγάλων ζωγράφων έχουν εμπνεύσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας και ιστορίες μυστηρίου. Χρονολογούνται τόσο παλιά που δεν υπάρχει τρόπος να ρωτήσουμε τους δημιουργούς τους τι σκέφτηκαν όταν τους έκαναν, οδηγώντας έτσι τους περισσότερους από εμάς να αναζητάμε κρυμμένα μηνύματα και σύμβολα και να υποθέτουμε τα πιο απίστευτα σενάρια. Κι ενώ οι παρακάτω έξυπνες και μερικές φορές ανατρεπτικές λεπτομέρειες σε γνωστά έργα τέχνης δεν κρύβουν μυστικά σε επίπεδο κώδικα ντα Βίντσι, μπορεί να σας κάνουν να σκεφτείτε αυτούς τους πίνακες με νέους τρόπους. 

Ο εγκέφαλος του Θεού

jenny.gr

Υπάρχει ένα επιστημονικό μυστικό που κρύβεται σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες όλων των εποχών. Βρίσκεται στην οροφή του παρεκκλησιού Sistine, ζωγραφισμένο από τον Μιχαήλ Άγγελο και αναπαριστά τον Θεό να δίνει στον Αδάμ την πρώτη σπίθα της ζωής. Ο καφεκόκκινος μανδύας πίσω από τον Θεό και τους αγγέλους έχει το ίδιο ακριβώς σχήμα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι ερευνητές μπόρεσαν ακόμη και να εντοπίσουν ορισμένα μέρη του, όπως η σπονδυλική αρτηρία, που αντιπροσωπεύεται από τον άγγελο ακριβώς κάτω από τον Θεό και το πράσινο μαντήλι του και την υπόφυση. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί ο Μιχαήλ Άγγελος μπορεί να το έκανε αυτό. Μία από αυτές λέει ότι ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει τον Θεό, ο οποίος μεταδίδει τη θεϊκή γνώση στον Αδάμ. Μια πιο δημοφιλής θεωρία, ωστόσο, υποδηλώνει ότι ο Μιχαήλ Άγγελος ζωγράφισε τον εγκέφαλο σε μια μυστική διαμαρτυρία για την απόρριψη της επιστήμης από την εκκλησία. 

Ο άντρας στον καθρέφτη

jenny.gr

Ο καλλιτέχνης του δέκατου πέμπτου αιώνα, Jan van Eyck, δεν μπόρεσε να αντισταθεί να μπει στο διάσημο πορτρέτο του Arnolfini. Σε μια μη-μυστική πράξη αυτοπροώθησης, ο van Eyck έγραψε «Ο Jan van Eyck ήταν εδώ το 1434» στα Λατινικά στον τοίχο πίσω από τις δύο φιγούρες. Αλλά πολύ λιγότερο αισθητές είναι οι άλλες δύο μορφές σε αυτόν τον πίνακα. Εάν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στον καθρέφτη στον τοίχο, θα μπορέσετε να εντοπίσετε δύο άτομα που φαίνεται να στέκονται εκεί πού θα ήταν ο «θεατής» αυτής της σκηνής. Πιστεύεται ευρέως ότι αυτός με το χέρι του σηκωμένο πρέπει να είναι ο Van Eyck.

Η παρέα της Μόνα Λίζα

jenny.gr

Η αλήθεια είναι ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έκρυψε μερικά μυστικά στα πιο διάσημα έργα του. Ένα από αυτά ήταν και η Μόνα Λίζα, ένας διάσημος πίνακας ανάμεσα σε διάσημους πίνακες, το πιο δημοφιλές έργο του μουσείου του Λούβρου. Αυτή η αινιγματική κυρία έχει στην πραγματικότητα τα αρχικά του καλλιτέχνη, LV, ζωγραφισμένα στο δεξί της μάτι, ωστόσο είναι υπερβολικά μικροσκοπικά. Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι ότι το 2015, ένας Γάλλος επιστήμονας που χρησιμοποιεί τεχνολογία ανακλαστικού φωτός ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα άλλο πορτρέτο μιας γυναίκας κάτω από την εικόνα που βλέπουμε σήμερα. Η επικρατούσα εξήγηση είναι ότι αυτό ήταν το προσχέδιο του ντα Βίντσι και ότι βασίστηκε σε αυτό για να δημιουργήσει το αριστούργημά του. 

Το μουσικό ψωμί του Μυστικού Δείπνου

jenny.gr

Το άλλο παγκοσμίου φήμης αριστούργημα του Ντα Βίντσι, το Μυστικό δείπνο, φημολογείται ότι υπαινίσσεται τα πάντα, από τα τελευταία χρόνια του Χριστού έως την ημερομηνία που θα τελειώσει ο κόσμος. Αλλά μια πολύ λιγότερο βαριά θεωρία μπορεί και να έχει κάποια βάση. Ο Ιταλός μουσικός Giovanni Maria Pala ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να είναι μια μικρή μουσική μελωδία γραμμένη στον πίνακα. Εάν σχεδιάσετε τις πέντε γραμμές του μουσικού πενταγράμμου κατά μήκος του πίνακα, τα χέρια των αποστόλων και τα ψωμιά στο τραπέζι βρίσκονται στις θέσεις των μουσικών νοτών. Αν διαβαστούν από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως έγραφε και ο ντα Βίντσι), αυτές οι μουσικές νότες σχηματίζουν μια μίνι μελωδία ύμνου 40 δευτερολέπτων.

Ο άλλος Μυστικός Δείπνος

jenny.gr

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο καλλιτέχνης πίσω από τα διάσημα έργα ζωγραφικής Έναστρη Νύχτα και Αυτοπροσωπογραφία, δημιούργησε επίσης αυτήν την πολύχρωμη σκηνή από το Café Terrace τη Νύχτα. Ωστόσο, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή απεικόνιση του εστιατορίου. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτός ο πίνακας είναι μία πιο μοντέρνα εκδοχή του Μυστικού Δείπνου του da Vinci. Πρώτον, ο βαν Γκογκ ήταν πολύ θρησκευόμενος και ο πατέρας του ήταν ιερέας. Δεύτερον, η εικόνα περιλαμβάνει επίσης 12 άτομα που κάθονται στο café, τα οποία περιβάλλουν μια όρθια φιγούρα με μακριά μαλλιά που τυχαίνει να στέκεται μπροστά από ένα παράθυρο σε σχήμα σταυρού. 

Πηγή φωτογραφιών: Instagram francisacedo, Instagram bolted.language, Instagram castelliditalia,Instagram endlessartlover, Getty

Δείτε ακόμη: 15 πορτρέτα του Salvador Dali σε νεαρή ηλικία 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr