REAL LIFE TRUE STORIES

Ο λόγος που ο Μιχαήλ Άγγελος πέρασε 3 μήνες κρυμμένος σε ένα υπόγειο


Στεφανία Παπαδημητρίου

8 Ιουλίου 2021

Ο λόγος που ο Μιχαήλ Άγγελος πέρασε 3 μήνες κρυμμένος σε ένα υπόγειο

Πίσω στο 1975, ο διευθυντής του Μουσείου των Παρεκκλησίων των Μεδίκων στη Φλωρεντία, Paolo dal Poggetto, έπεσε πάνω σε μία κρυφή πόρτα, πίσω από μία μεγάλη ντουλάπα. Την άνοιξε και βρήκε μία σκάλα, η οποία οδηγούσε σε ένα υπόγειο που κανείς δεν είχε ξαναδεί ποτέ. Κι όμως, βρισκόταν εκεί για εκατοντάδες χρόνια. Στους τοίχους, πανέμορφα σχέδια ξεχώριζαν κάτω από τη σκόνη και την υγρασία – δεν ήταν δύσκολο, όμως, να βρεθεί ο καλλιτέχνης. Ήταν φανερό πως τα έργα ανήκαν στο Μιχαήλ Άγγελο.

Ο κορυφαίος Δάσκαλος της Αναγέννησης που δημιούργησε τα πιο εμβληματικά γλυπτά, ανάμεσά τους ο Δαυίδ και η Παναγία της Μπρυζ, ο άνθρωπος πίσω από την Καπέλα Σιστίνα και τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, είναι ένας από τους ελάχιστους που γνώρισε τη δόξα όσο ήταν ακόμη εν ζωή.

Γιατί λοιπόν ένας από τους σημαντικότερους που πέρασαν από τον πλανήτη χρειάστηκε να κρυφτεί; Φαίνεται πως είχε θανάσιμους εχθρούς.

Ο Μιχαήλ Άγγελος δεν ήταν αρκετά πλούσιος για να χρηματοδοτήσει τα έργα του. Τον βοηθούσαν οικονομικά οι εύποροι και ισχυροί της εποχής, οι ηγέτες και – για λίγο – η Εκκλησία. Στη Φλωρεντία, βέβαια, την εξουσία δεν είχαν οι Καθολικοί, αλλά η οικογένεια των Μεδίκων.

Ήταν οι ευεργέτες του, οι πιο επιδραστικοί άνθρωποι του τόπου που ήθελαν να περιβάλλονται από τους καλύτερους – κι ο Michelangelo ήταν ένας από εκείνους. Γύρω στο 1520 τον προσέλαβαν, μάλιστα, για να σχεδιάσει το οικογενειακό τους Μαυσωλείο και το έργο του ήταν εξαιρετικό. 

Όπως συμβαίνει συχνά, όμως, ο λαός δεν ήταν με το μέρος τους. Είχε κουραστεί, η Ιταλία ρισκόταν σε καιρό εμφυλίου και η Φλωρεντία ήθελε δημοκρατία. Κι αυτό δε έβρισκε σύμφωνους τους Μέδικους – ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Πάπα Κλήμη Ζ’, μάλιστα, για να μην χάσουν την κυριαρχία τους. Ο καλλιτέχνης, ωστόσο, στάθηκε απέναντί τους, παρά τα χρήματα που του είχαν προσφέρει.

Χρησιμοποίησε τις ικανότητές του για να βοηθήσει τους πολίτες. Για δέκα ολόκληρους μήνες, η Φλωρεντία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, ο λαός ήταν οργισμένος και οι Μέδικοι πανίσχυροι. Είχαν την Εκκλησία με το μέρος τους, δε φοβούνταν τίποτα. Απέκτησαν ξανά τον έλεγχο της πόλης κι ο Μιχαήλ Άγγελος έπρεπε να φύγει – και να το κάνει γρήγορα.

Εδώ έρχεται το κρυφό δωμάτιο στο παρεκκλήσι. Ο Μιχαήλ Άγγελος ήξερε το Μαυσωλείο καλύτερα απ’ τον καθένα. Αντί, λοιπόν, να φύγει κυνηγημένος από την πόλη, σκαρφάλωσε και κρύφτηκε. «Κρύφτηκα σε ένα μικροσκοπικό κελί, θαμμένος σαν τους νεκρούς Μεδίκους από πάνω, κρυμμένος από έναν ζωντανό. Για να ξεχάσω τους φόβους μου, γέμισα τους τοίχους με ζωγραφιές», είπε, σύμφωνα με την Telegraph.

Έμεινε εκεί για τρεις μήνες, ζωγράφιζε για να περάσει η ώρα κι όταν ο Πάπας εγγυήθηκε ότι δε θα του συνέβαινε τίποτα κακό αν εμφανιζόταν, βγήκε από την κρυψώνα του. Οι Μέδικοι ήθελαν να ολοκληρωθεί το Μαυσωλείο τους – τον πλήρωσαν, μάλιστα, για να το τελειώσει. Κι εκείνος το μετέτρεψε σε έργο τέχνης.

 

πηγή φωτογραφίας: Getty/Ideal Image

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr