REAL LIFE TRUE STORIES

Αύγουστος Κορτώ: Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα, σ' έναν κόσμο όπου οι άντρες σκοτώνουν γιατί έπεσαν «στην κακιά την ώρα»


The Jennettes

20 Ιουλίου 2021

Αύγουστος Κορτώ: Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα, σ' έναν κόσμο όπου οι άντρες σκοτώνουν γιατί έπεσαν «στην κακιά την ώρα»

«Μαλώσαμε. Χάλασε η φάση. Ήταν η κακιά η ώρα."

Μ' αυτά τα λόγια - μνημείο λογικής κι ευγλωττίας - ένας άντρας εξηγεί το γιατί σκότωσε μια γυναίκα, τη σύντροφό του». 

Έτσι ξεκινάει το κείμενό του ο Αύγουστος Κορτώ, σε μία ανάρτηση για τη γυναικοκτονία της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο. Με τη φράση που βγήκε από τα χείλη του ανθρώπου που την κακοποίησε σωματικά κι έπειτα αφαίρεσε τη ζωή της. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, η νεαρή κοπέλα «δολοφονήθηκε πρώτα και πάνω απ' όλα επειδή ήταν γυναίκα, σ' έναν κόσμο όπου οι άντρες σκοτώνουν γιατί έπεσαν "στην κακιά την ώρα"». Και, με το δικό του, αποστομωτικό τρόπο, εξηγεί γιατί ο όρος «γυναικοκτονία» είναι απόλυτα έγκυρος. 

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Αυγούστου Κορτώ:

«"Μαλώσαμε. Χάλασε η φάση. Ήταν η κακιά η ώρα."

Μ' αυτά τα λόγια - μνημείο λογικής κι ευγλωττίας - ένας άντρας εξηγεί το γιατί σκότωσε μια γυναίκα, τη σύντροφό του.
Πείτε μας όμως πάλι γιατί δεν είχε σημασία το φύλο του θύματος. Ότι κι οι γυναίκες είναι άνθρωποι (λες κι είπε κανείς ότι είναι τάπιροι, ή πεύκα). Εξηγήστε μας ότι δεν δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα (μήπως επειδή ήταν άτυχη;), ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό (αυτής της βδομάδας, δηλαδή, μέχρι τη δολοφονία της επόμενης), κι ότι δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι (ουδείς το ισχυρίζεται, κι ευτυχώς Παναγία μου).

Η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε πρώτα και πάνω απ' όλα επειδή ήταν γυναίκα, σ' έναν κόσμο όπου οι άντρες σκοτώνουν γιατί έπεσαν "στην κακιά την ώρα".

Αλλά όχι, σας ακούμε: υποθέτω ότι - και πάλι - το μείζον πρόβλημα, το σοβαρό, είναι η χρήση του όρου "γυναικοκτονία".» 

 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr