REAL LIFE TRUE STORIES

«Την κακή ώρα κάποιοι άνθρωποι την έχουν μέσα τους» και οι δολοφόνοι πίσω από τις γυναικοκτονίες είναι ανάμεσα σε αυτούς


Έλενα Κρητικού

19 Ιουλίου 2021

«Την κακή ώρα κάποιοι άνθρωποι την έχουν μέσα τους» και οι δολοφόνοι πίσω από τις γυναικοκτονίες είναι ανάμεσα σε αυτούς

Σούζαν. Δολοφημένη. Απλά βγήκε να περπατήσει/ Ελένη. Δολοφονημένη. Απλά πήγε μια βόλτα μαζί τους/ Κωνσταντίνα. Δολοφονημένη. Απλά τον χώρισε/ Caroline. Δολοφονημένη. Απλά κοιμόταν/ Γαρυφαλλιά, Δολοφονημένη. Απλά πήγε διακοπές μαζί του.

Η Σούζαν, η Ελένη, η Κωνσταντίνα, η Caroline και η Γαρυφαλλιά έγιναν τα σύμβολα του όρου που πολλοί δυσκολεύονται να αποδεχτούν, κυρίως στη χώρα μας. Η γυναικοκτονία είναι μία άβολη πραγματικότητα που τελείται από άνδρες και πρέπει να τιμωρείται όπως της αναλογεί. 

Εάν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη έννοια που περιγράφει εξαιρετικά τα αίτια και τις συνθήκες των γυναικοκτονιών, μπροστά στις οποίες πολλοί κλείνουμε τα μάτια. Η έννοια αυτή λέγεται «πατριαρχία»  και σίγουρα ξέρουν όλοι τι σημαίνει στην Ελλάδα, ακόμη κι εκείνοι που δυσκολεύονται να αποδεχτούν τον όρο της γυναικοκτονίας. Συνεπώς, η εγκληματική πράξη που αφαιρεί τη ζωή μιας γυναίκας χτίζεται μέσα σε ένα εξ ολοκλήρου πατριαρχικό περιβάλλον, που γίνεται επαναλαμβανόμενο μοτίβο για τις μελλοντικές γενιές και διαιωνίζεται εάν δεν φροντίσουμε κάποια στιγμή να κοπεί από τη ρίζα του. 

Οι δικαιολογίες των δραστών μετά τη δολοφονία της καθεμίας από τις παραπάνω γυναίκες, ακατάληπτες όπως και η ίδια η πράξη τους. Ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς έριξε τα βάρη «στην κακιά την ώρα». Μόνο που «την κακιά την ώρα κάποιοι άνθρωποι την έχουν μέσα τους», όπως έλεγε ο Κώστας Καρυωτάκης. Κανείς άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου άλλου, ανεξαρτήτως φύλου επειδή του αντιμίλησε, επειδή τον ειρωνεύτηκε όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, επειδή στην τελική τον προσέβαλε με δύο κουβέντες ή επειδή το έφερε «η κακιά η ώρα»!

Η κακιά η ώρα δεν σε ωθεί να αφήσεις αβοήθητη μία κοπέλα ενώ έχει χάσει τις αισθήσεις της όσο βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Η ώρα γενικά, ναι, έχει μία επιδραστική δύναμη, σε προειδοποιεί, σε πάει κοντά της για να τη σώσεις και όχι να την αφήσεις εκεί μέχρι να αφήσει την τελευταία της πνοή. Ευτυχώς όμως, σχεδόν, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, έρχεται εκείνη η λυτρωτική στιγμή του χρόνου μετά από «την κακιά την ώρα» που επικαλέστηκες τόσες φορές αδιάντροπα κατά την κατάθεσή σου, που σε κάνει να πληρώσεις για τη ζωή που αφαίρεσες. 

Και σε αυτό το σημείο, στην επιφάνεια βγαίνουν διάφορες θεωρίες για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Από πού πηγάζει; Υπάρχει κάτι που τη δικαιολογεί όταν γίνεται απάνθρωπη; Μπορεί άραγε να γεννηθεί κάποιος, έχοντας μία εγκληματική φύση και προδιάθεση; Ή μήπως ο λανθασμένος τρόπος ανατροφής εξηγεί γιατί κάποιος, μεγαλώνοντας εξουσιάζει επάνω στις ζωές των άλλων, όντας χειριστικός και καταλήγοντας στο τέλος να αφαιρεί ζωές;

Ίσως, η εξήγηση κρύβεται πίσω από έναν επικίνδυνο συνδυασμό βιολογίας και ανατροφής. Οι άνδρες που διαπράττουν γυναικοκτονίες, πέρα από την ιδιόρρυθμη φύση τους, είναι παράλληλα «άνανδροι», όπως κατέληξε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς. Και μαζί της, ευχόμαστε, «το παιδί της να είναι το τελευταίο που πέφτει στα χέρια ενός άνανδρου άντρα»... Ή, μάλλον, περισσότερο ευχόμαστε το παιδί της να μην είχε προλάβει να πέσει στα χέρια ενός τέτοιου άνδρα και η ευθύνη είναι και δική μας. 

Εάν νιώθετε ή νιώσετε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, ότι βρίσκεστε στα χέρια ενός τέτοιου άνδρα, καλέστε στα παρακάτω νούμερα. 

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης:197

Τηλεφωνική Γραμμή για τη βία κατά των γυναικών: 15900

Γενική Γραμματεία Ισότητας: 2103315291 

Κέντρο Υποδοχής κακοποιημένων γυναικών: 2104112091

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση