UPDATE #NOW

«Να μην επιτρέψουμε να εμφιλοχωρεί στις σχέσεις η ανισότητα, η κακοποίηση και ο φόβος»: Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπουλου για τις γυναικοκτονίες


The Jennettes

19 Ιουλίου 2021

«Να μην επιτρέψουμε να εμφιλοχωρεί στις σχέσεις η ανισότητα, η κακοποίηση και ο φόβος»: Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπουλου για τις γυναικοκτονίες

Σε σύντομο χρονικό διάστημα από τον άδικο χαμό της Caroline και πολλών ακόμη γυναικών που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια να πεθαίνουν από τα χέρια ξένων ή των δικών τους ανδρών, μία ακόμη υπόθεση έρχεται να συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ο λόγος για τη νέα γυναικοκτονία που έλαβε χώρα στη Φολέγανδρο και συνέβη όσο ένα ζευγάρι βρισκόταν σε διακοπές. Η ομολογία του 30χρονου δράστη ρίχνει τα βάρη στην προσβλητική συμπεριφορά της 26χρονης Γαρυφαλλιάς εναντίον του και στην «κακιά την ώρα». Μόνο που την «κακιά την ώρα» κάποιοι άνθρωποι την έχουν μέσα τους, έλεγε ο Κώστας Καρυωτάκης και συμφωνούμε σε απόλυτο βαθμό μαζί του. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τον τραγικό χαμό της Γαρυφαλλιάς στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την έμφυλη βία και σημειώνει μεταξύ άλλων, πως δεν πρέπει να αφήνουμε χώρο στις οικογενειακές και προσωπικές χώρες να εμφιλοχωρεί η ανισότητα, η κακοποίηση και ο φόβος και φυσικά πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κουλτούρα της βίας να κυριαρχήσει. 

 

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση της ΠτΔ:

«Τα πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονίας μας έχουν αφήσει όλους άφωνους, συγκλονισμένους. Μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό και ακόμη βαθύτερη θλίψη. Ταυτόχρονα όμως, γεννούν σοβαρές ανησυχίες για την έκταση των φαινομένων αυτών στη χώρα μας. Πέρα από την καταγγελία, πέρα από την τιμωρία, είναι αναγκαίο να σκεφτούμε, για μια ακόμη φορά, τις αιτίες που τα προκαλούν και να εργαστούμε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της εξάλειψής τους. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις, στην οικογένεια, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας. Με τη διαπαιδαγώγηση από την πιο τρυφερή ηλικία, με την ευαισθητοποίηση στο πλαίσιο των δομών εκπαίδευσης, με τη μηδενική ανοχή ακόμη και στη βία χαμηλής έντασης, όποτε και όπου γίνεται αντιληπτή. Θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που πηγάζουν από την ανισότητα των φύλων και που δημιουργούν συλλογική ανεκτικότητα απέναντι σε πράξεις ηθικά και ποινικά κολάσιμες. Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε στην κουλτούρα της βίας να κυριαρχήσει, ούτε να αφήσουμε στις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις να εμφιλοχωρεί η ανισότητα, η κακοποίηση και ο φόβος».

Αν και όλα έδειχναν στην παραπάνω υπόθεση πως πρόκειται για ατύχημα, οι αρχές υποψιάστηκαν από την αρχή πως επρόκειτο για εκληματική ενέργεια. Είναι λες και επέστρεψαν οι θύμησες από τον πρόσφατο χαμό της Caroline, που η δικαίωση βρήκε λύτρωση όταν η δικαιοσύνη έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του δολοφόνου και το αληθινό όνομα της εγκληματικής πράξης, εκείνο της γυναικοκτονίας που δυστυχώς έμελλε να επαναληφθεί πριν λίγα 24ωρα, σκορπώντας για μία ακόμη φορά τον φόβο στα μάτια των γυναικών.

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση