REAL LIFE TRUE STORIES

«Δεν ξεμπερδεύω μόνο τα μαλλιά, αλλά και τη ζωή τους» - Πώς μια hair stylist έγινε viral


The Jennettes

4 Αυγούστου 2021

 «Δεν ξεμπερδεύω μόνο τα μαλλιά, αλλά και τη ζωή τους» - Πώς μια hair stylist έγινε viral
Hair stylist έγινε viral: «Δεν ξεμπερδεύω μόνο τα μαλλιά, αλλά και τη ζωή τους»

Μετά από μήνες παραμονής στο σπίτι όλες βρεθήκαμε στην καρέκλα του κομμωτηρίου, ντυμένες με μαύρες κάπες, μπροστά από τον καθρέφτη με τον κομμωτή να περιεργάζεται τα μαλλιά μας εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα φροντίσαμε κατά την διάρκεια του lockdown.

Κάποιες βρήκαν τον χρόνο να περιποιηθούν περισσότερο και πιο σωστά τα μαλλιά τους, έκαναν μάσκες και δοκίμαζαν νέα προιόντα στο σπίτι. Πολλές αγκάλιασαν τα γκρίζα μαλλιά και πλέον γιορτάζουν την φυσική τους ομορφιά στο Instagram και τα άλλα κοινωνικά μέσα με hashtags και challenges.

Αλλά υπάρχουν κι εκείνες που η πανδημία τους προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα, άγχος, μέχρι και κατάθλιψη και επιδείνωσε βαθιά ριζωμένες ανασφάλειες και τραύματα.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες με σγουρά μαλλιά, τα οποία χρειάζονται έξτρα φροντίδα, η περίοδος της καραντίνας ήταν μάλλον δύσκολη για τα μαλλιά τους.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η hair stylist από το Μαϊάμι, Hadassa Felix, 37 ετών, βοηθούσε τις γυναίκες να ανακτήσουν τον έλεγχο των μαλλιών τους, καταγράφοντας τη μακρά διαδικασία ξεμπερδέματος στο YouTube και το TikTok, όπου συγκέντρωσε 227.000 οπαδούς.

Άνοιξε για πρώτη φορά το Love 518 Salon τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες πριν η πανδημία εξαναγκάσει τις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και πολλές άλλες βιομηχανίες να κλείσουν. Για έναν νέο ιδιοκτήτη επιχείρησης όπως η Felix, η οικονομική ύφεση θα μπορούσε να σήμαινε το απότομο τέλος της επιχείρησής της, όπως συνέβη για πολλούς άλλους. Αλλά η παύση της, η οποία κράτησε μόνο δύο μήνες πριν η Φλόριντα ανοίξει ξανά κουρεία και κομμωτήρια, ήταν απαραίτητη, όπως δηλώνει. Της έδωσε σαφήνεια σχετικά με τον καθορισμό ορίων, την ανάπαυση και την επανεκτίμηση της επιχείρησής της.

Η Felix, η οποία πήγε σε σχολή κοσμετολογίας και εκπαιδεύτηκε σε διαφορετικούς τύπους μαλλιών, ειδικεύεται σε υπηρεσίες φυσικής περιποίησης μαλλιών και ιαπωνικό ίσιωμα μαλλιών, μια τεχνική που την βοήθησε να αναπτύξει τα κοινωνικά μέσα της. Μέσα από εκεί την βρήκε μια γυναίκα, που δεν είχε αγγίξει τα μαλλιά της πάνω από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2020. Με την άδεια της, η Felix γύρισε την τριήμερη διαδικασία ξεμπερδέματος των μαλλιών της και στη συνέχεια δημοσίευσε το βίντεο στο YouTube. Το βίντεο συγκέντρωσε περισσότερες από 8 εκατομμύρια προβολές.

jenny.gr

Στη συνέχεια η φήμη της εξαπλώθηκε: «Άρχισα να λαμβάνω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνήματα, μηνύματα από τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο… την Καλιφόρνια.

Η Felix εκτιμά ότι οι μισοί από τους περισσότερους από 40 πελάτες που την έχουν επισκεφτεί για υπηρεσίες ακραίου ξεμπερδέματος είναι μαύρες γυναίκες και πιστεύει ότι πολλές παλεύουν με την κατάθλιψη. Περιλαμβάνουν αγχωμένες και καταπονημένες μαμάδες, γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, πρόσφατα διαζευγμένες, νέες και μέλλουσες μητέρες, άστεγους και εθισμένες που προσπαθούν να  απεξαρτηθούν.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στο κομμωτήριο της η Felix έμαθε προσωπικές λεπτομέρειες για τις ιστορίες τους και τα γεγονότα που τους οδήγησαν στην καρέκλα της. «Έχω ανθρώπους που κάθονται εκεί και κλαίνε όλη την ώρα», είπε. «Δεν ξεμπερδεύω μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τη ζωή τους».

Όταν κάποιος βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, η καθημερινή ρουτίνα περιποίησης παρουσιάζει διακυμάνσεις, λέει η Afiya Mbilishaka, ψυχολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρυτής της PsychoHairapy, η οποία χρησιμοποιεί τη φροντίδα των μαλλιών ως σημείο εισόδου στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

"Η διαδικασία ξεμπλέγματος, καθαρισμού και ενυδάτωσης είναι για πολλούς μια επίπονη εργασία που απαιτεί πάρα πολλή ενέργεια", δήλωσε η Mbilishaka. «Μπορεί να είναι δύσκολο να κοιτάξεις τον εαυτό σου, όταν νιώθεις κουρασμένος και σε κατάσταση απελπισίας».

«Τα μαλλιά τους είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο ανησυχούν», προσθέτει η Felix. 

Η Felix είπε ότι μπορεί να καταλάβει τους πελάτες της που παλεύουν με την ψυχική τους υγεία. «Είμαι απλά ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι καταθλιπτικός», είπε. «Καταλαβαίνω πώς βρίσκεστε εδώ, γιατί είναι εύκολο να φτάσετε εκεί».