Όταν οι γυναίκες μπόρεσαν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1900, ήταν ελάχιστες. Δεν ξεπερνούσαν το 2,2% των αθλητών, ενώ τους επιτρεπόταν να πάρουν μέρος σε πιο «γυναικεία» αθλήματα – τένις, γκολφ, ιππασία, κρίκετ, ιστιοπλοΐα.
Το 2014, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) εισήγαγε έναν στόχο: Την επίτευξη της ισότητας. Στην επταετία που ακολούθησε, έγιναν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αγγίξουμε το πολυπόθητο 50%. Και φέτος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της IOC, είμαστε πιο κοντά από ποτέ.
Στο #Tokyo2020, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% των αθλητών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας.
H ισότητα φάνηκε από την τελετή έναρξης, όπου τις σημαίες των χωρών κρατούσαν ένας άνδρας και μία γυναίκα, μαζί. Κανείς δεν προπορευόταν, περπατούσαν ο ένας δίπλα στον άλλο.
Από το 2012 κι έπειτα, οι γυναίκες παίρνουν μέρος σε κάθε άθλημα. Στο Τόκιο, συγκεκριμένα, σε 18 αγωνίσματα, αθλητές κι αθλήτριες συμμετέχουν μαζί.
«Οι Ολυμπιακοί είναι σίγουρα ένα μέρος στο οποίο οι γυναίκες λάμπουν», δήλωσε η διευθύντρια του Αθλητικού Κέντρου του Marist College, Jane McManus.
«Αθλητικές επιδόσεις, όχι ωραία εμφάνιση»
Οι αθλήτριες λαμβάνουν μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Από το 2012 μέχρι σήμερα, στο επίκεντρο βρίσκονται τα επιτεύγματά τους, τις βλέπουμε περισσότερο στις οθόνες μας, ακριβώς όπως τους αξίζει.
Φέτος, επίσης, έγινε λόγος για το σεξισμό που βιώνουν. Έκαναν την επανάστασή τους, πηγαίνοντας κόντρα στο dress-code, δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία και δείχνοντας την ενόχληση για τη σεξουαλικοποίησή τους. Έδειξαν πως ήρθε η ώρα να καταλάβουμε όλοι ότι οι αθλητικές τους επιδόσεις είναι σημαντικότερες από την ωραία τους εμφάνιση.
«Το πού ήταν οι Ολυμπιακοί πριν δέκα χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με το πού έχουν φτάσει σήμερα», δήλωσε στο ABC News ο διευθυντής αθλητισμού της Ολυμπιακής Επιτροπής, Kit McConnell. «Τώρα έχουν ευκαιρίες για μετάλλια, για προκρίσεις, βρίσκουν το δρόμο τους».
Φυσικά, παρότι αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε περισσότερα. Ακόμη και στη IOC, για παράδειγμα, η ισότητα δεν υπάρχει - οι γυναίκες αποτελούν το 33,3% των στελεχών.
Δείτε ακόμη: 9 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα κορίτσια μπορούν να είναι πριγκίπισσες και αθλήτριες ταυτόχρονα
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits