REAL LIFE TRUE STORIES

Κορμάκια, μπικίνι, φούστες: Μία «ανάσα» πριν τους Ολυμπιακούς, οι αθλήτριες επαναστατούν ενάντια στα στερεότυπα του dress-code


Στεφανία Παπαδημητρίου

23 Ιουλίου 2021

Κορμάκια, μπικίνι, φούστες: Μία «ανάσα» πριν τους Ολυμπιακούς, οι αθλήτριες επαναστατούν ενάντια στα στερεότυπα του dress-code

Η δύο φορές Παραολυμπιονίκης Olivia Breen είχε μόλις ολοκληρώσει το άλμα εις μήκος, όταν επιτηρήτρια της είπε πως έβρισκε την αθλητική της ενδυμασία «υπερβολικά αποκαλύπτική» - της πρότεινε, ακόμη, να αγοράσει καινούργιο, πιο μακρύ σορτς. «Δεν είχα τι να πω», δήλωσε τότε. «Έμεινα άφωνη».

Την ακριβώς επόμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Handball έδωσε πρόστιμο τόσο σε ομάδα από τη Νορβηγία, όσο και σε κάθε αθλήτρια ξεχωριστά, επειδή τόλμησαν να φορέσουν σορτς αντί για μπικίνι, κατά τη διάρκεια αγώνα.
Και τώρα, μία «ανάσα» πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο επίκεντρο βρίσκεται το dress-code που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες. 

Η φετινή διοργάνωση διαφέρει από τις προηγούμενες. Το ποσοστό γυναικών είναι υψηλότερο από ποτέ, αγγίζοντας το 49% - κι όμως, η ισότητα δεν υπάρχει. Οι αθλήτριες δέχονται τεράστια πίεση για την εμφάνισή τους, από τις στολές μέχρι τα μαλλιά τους, για λόγους που δεν έχουν σχέση με τα αθλήματα. 

Όπως η Olivia Breen, έτσι και πολλές άλλες δέχθηκαν κριτική για τα ρούχα τους που θεωρήθηκαν «αποκαλυπτικά», ακόμη κι αν δεν παράβαιναν τους κανονισμούς. Αναγκάζονται να φορούν φούστες και άβολα μπικίνι που τις αντικειμενοποιούν.
Υπάρχει ξεχωριστή επιτροπή για κάθε άθλημα, η οποία ορίζει το πρωτόκολλο για την ενδυμασία. Οι κανονισμοί, λοιπόν, ορίζονται σχεδόν αυθαίρετα. Η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις, για παράδειγμα, απαιτεί «καθαρό και κατά παράδοση αποδεκτό εξοπλισμό» - μία οδηγία για την οποία ακόμη κι η Serena Williams «επαναστάτησε», φορώντας μαύρο τούλινο τουτού και μαύρη ολόσωμη φόρμα.

Το 2014, στην Κολομβία, η εθνική ομάδα ποδηλασίας βρέθηκε στο στόχαστρο όταν φόρεσε στολές που σχεδίασε μία από τι αθλήτριες. Ο λόγος; Στην περιοχή της μέσης και τον γοφών, το ύφασμα είχε μπεζ χρώμα και τις έκανε να μοιάζουν γυμνές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας. «Απαράδεκτες και ξεδιάντροπες» τις χαρακτήρισε σε ανάρτηση στο Twitter – κι όμως, είχαν τηρηθεί όλοι οι κανονισμοί. Ίδιο χρώμα ήταν και οι ανδρικές φόρμες, το 2010. Τότε, βέβαια, δεν είχε αντιδράσει κανείς.

Ο χώρος της ενόργανης δεν αποτελεί εξαίρεση, όταν η στη συζήτηση έρχεται ο σεξισμός. Πίσω στον Απρίλιο, η Γερμανίδα Sarah Voss και δύο συναθλήτριές της πήγαν κόντρα στα στερεότυπα και φόρεσαν ολόσωμες φόρμες αντί για το παραδοσιακό κορμάκι, κάτι που επιτρέπεται αν γίνεται για θρησκευτικούς λόγους. Η Voss, η οποία θα αγωνιστεί και στο Τόκιο, δήλωσε στο BBC πως θα έπρεπε να μπορούν να φορούν ό, τι τις κάνει να αισθάνονται άνετα. 

«Για να κάνεις σπαγγάτο και άλματα, μερικές φορές δεν καλύπτεσαι πλήρως από το κορμάκι, μερικές φορές αλλάζει θέση και γι’ αυτό εφηύραμε το δικό μας, ώστε να αισθάνονται όλοι καλά κατά τη διάρκεια των αγώνων και της προπόνησης», ανέφερε τότε.

Η ποικιλομορφία απασχόλησε και την κολύμβηση. Η απόφαση της Ομοσπονδία να αρνηθεί τα σκουφάκια για γυναίκες με άφρο μαλλιά, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και, τελικά, δεν εφαρμόστηκε.

Οι αθλήτριες μιλούν και ο αθλητισμός αλλάζει. Ωστόσο, υπάρχει τεράστιος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. «Πολλά νέα κορίτσια μου είπαν ότι τους συνέβη κάτι ανάλογο», είπε η Olivia Breen. «Δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί… Θεωρώ πως είναι απαράδεκτο». 

 

Δείτε ακόμη: 9 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα κορίτσια μπορούν να είναι πριγκίπισσες και αθλήτριες ταυτόχρονα 

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr