REAL LIFE TRUE STORIES

«Μου είπαν να κάνω άκρη επειδή είμαι γυναίκα»: Ρεπόρτερ περιγράφει σκηνές τρόμου από την Καμπούλ


Στεφανία Παπαδημητρίου

17 Αυγούστου 2021

«Μου είπαν να κάνω άκρη επειδή είμαι γυναίκα»: Ρεπόρτερ περιγράφει σκηνές τρόμου από την Καμπούλ

Την ώρα που το Αφγανιστάν τίθεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, μία Αμερικανίδα αναμεταδίδει τον τρόμο λεπτό προς λεπτό. Ο λόγος για την ανταποκρίτρια του CNN, Clarissa Ward, η οποία έχει κάνει το γύρο των social media.

Είναι η δημοσιογράφος που είδαμε σε ένα ιδιαίτερο κολάζ – στην πάνω φωτογραφία, είναι όπως κάθε γυναίκα του δυτικού κόσμου, ενώ στην κάτω έχει καλυμμένα τα μαλλιά και το σώμα της. Μπορεί να μην τραβήχτηκαν με μία  μέρα διαφορά, όπως διαδόθηκε στο Twitter, όμως πέρασαν δυνατό μήνυμα.

Η Clarissa Ward περιέγραψε την κατάσταση στην Καμπούλ «πραγματικά αλλόκοτη».

«Οι Ταλιμπάν απλώς φωνάζουν “θάνατος στην Αμερική” αλλά ταυτόχρονα φαίνονται φιλικοί», εξήγησε. Νωρίτερα, μίλησε για τους «χαμογελαστούς» στρατιώτες που περπατούσαν «με τον αέρα της νίκης» μετά την κρίση της Καμπούλ, η οποία «έπεσε» μέσα σε λίγες ώρες. «Κανείς δε θα πρέπει να ανησυχεί», της είπε ένας διοικητής. «Η Αμερική ήδη πέρασε πολύ καιρό στο Αφγανιστάν, πρέπει να φύγει. Ήδη έχασε πολλές ζωές και πολλά χρήματα».

Στο δρόμο, κυκλοφορούν κυρίως Ταλιμπάν. Όπως τόνισε, ο γυναικείος πληθυσμός είναι σχεδόν άφαντος, ενώ και στην ίδια ζήτησαν να φύγει. «Μου είπαν να κάνω άκρη επειδή είμαι γυναίκα», είπε.

Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή New Day, είπε ότι ενώ πολλοί Αφγανοί είναι τρομοκρατημένοι, άλλοι αντιμετωπίζουν τους κατακτητές σαν ήρωες. «Είναι ένα πολύ παράξενο cocktail αυτό που γίνεται στους δρόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Με τόσους να κρύβονται και άλλους να κρυφοκοιτάζουν τις εξελίξεις, και κανέναν να μην ξέρει τι να περιμένει».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο εκκένωσης, η Ward απάντησε αυτό που, δυστυχώς, όλοι περιμέναμε: «Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια».

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

jenny.gr